κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η τομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.
• Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η ρίγανη η οποία εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών, προστατεύοντας τον οργανισμό.
• Όσον αφορά στην φέτα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Παρότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, η φέτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, όπως για παράδειγμα με ανθότυρο ή με κάποιο λευκό τυρί light.
• Το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στη χωριάτικη σαλάτα συμβάλλει στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.
• Τελειώνοντας την αναφορά μας στην αγαπημένη μας σαλάτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην θερμιδική της αξία. Εκτιμάται λοιπόν ότι μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-500 θερμίδες (ανάλογα με την ποσότητα της φέτα και του ελαιολάδου), ωστόσο αν μας …ξεφύγει το ελαιόλαδο οι θερμίδες της μπορούν να αυξηθούν σημαντικά.
Πηγή: nutrimed.gr
http://medicalnews.gr