Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

Αποκαλύφθηκε το μυστικό των «ιπτάμενων» φιδιών

Έρευνα για τα ασυνήθιστα ερπετά που ζουν στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας
Εξηγήσεις για το πώς ένα συγκεκριμένο είδος φιδιού καταφέρνει να κρατηθεί στον
αέρα, προσπάθησαν να δώσουν επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.
Τα ασυνήθιστα ερπετά που ζουν στα τροπικά δάση της Νοτιοανατολικής Ασίας, έχουν την ικανότητα να πετάξουν στα δέντρα και στη συνέχεια να γλιστρήσουν «κομψά» στον αέρα.

Οι επιστήμονες που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο «Journal of Experimental Biology», ισχυρίζονται ότι τα φίδια αλλάζουν ριζικά το σχήμα του σώματός τους, ώστε να δημιουργήσουν τις αεροδυναμικές δυνάμεις που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί αυτό το κατόρθωμα.
Ο καθηγητής Jake Socha και η ομάδα του, κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους, διαπίστωσαν ότι τα φίδια δίνουν στο σώμα τους το σχήμα S, ενισχύοντας έτσι την αεροδυναμική του με τις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούν για να ανεβούν ή να κατεβούν από ένα ψηλό δέντρο.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να πετάξουν σε απόσταση έως και 30 μέτρων για να μετακινηθούν από το ένα δέντρο στο άλλο, να ξεφύγουν από τους θηρευτές τους, ακόμη και να πιάσουν το δικό τους θήραμα. «Φαίνεται σαν να κολυμπούν στον αέρα», παρατήρησε ο Socha.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή για να κατασκευάσουν μια ράβδο με τα χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στα φίδια του είδους Chrysopelea paradisi να πραγματοποιούν την πτήση. Τοποθέτησαν τη ράβδο μέσα σε μια δεξαμενή, στην οποία νερό έρεε από πάνω της, αναπαράγοντας τις συνθήκες αέρα, όπου τα φίδια γλιστρούν με δεξιοτεχνία από δέντρο σε δέντρο.

Στις περισσότερες γωνίες, η ανύψωση από το σχήμα του σώματος και μόνο ήταν αρκετή για να κρατήσει το ζώο στον αέρα. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα φίδια στην πραγματικότητα φαίνεται πως πετούν με ακόμη αποτελεσματικότερο τρόπο σε σχέση με το φίδι-ράβδο που κατασκεύασε ο εκτυπωτής.

Παρότι παρατήρησαν υψηλότερη πτήση από αυτήν που περίμεναν, το πείραμα δεν τους «αποκάλυψε» πλήρως την ικανότητα των φιδιών να «γλιστρούν» στον αέρα, αφήνοντάς τους να υποθέσουν ότι υπάρχει μια αεροδυναμική ιδιότητα στα ζώα αυτά, η οποία δεν οφείλεται μόνο στο σχήμα τους.

Η ομάδα, τέλος, επεσήμανε ότι το φίδι μπορεί να βοηθήσει στην εξέλιξη της ρομποτικής, ώστε δυνητικά να κατασκευαστούν μηχανές οι οποίες θα μπορούν να έρπονται, να σκαρφαλώνουν και να αιωρούνται.

Πηγή: econews.gr 

 http://ksipnistere.blogspot.gr/

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.