Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014

Το κλάδεμα της κληματαριάς

      α)   Τα πρώτα 10 χρόνια ανανέωνα τα οριζόντια κλαδιά κάθε χρόνο,30-40 cm αριστερά και δεξιά του κορμού ( το ύψος το επιλέγεις ανάλογα με τους πασσάλους που έχεις και το ύψος που τοποθέτησες το σύρμα). 
Κατά την βλάστηση βγαίνουν πολλοί βλαστοί, αφού στο μήκος που αφήσαμε υπάρχουν πολλά μάτια , όσο είναι μικροί οι βλαστοί ρίχνουμε αυτούς που έχουν βλαστήσει από το κάτω μέρος του κλαδιού και αφήνουμε 3-4 βλαστούς
σε κάθε πλευρά. 
Το κλάδεμα αυτό θέλει πολύ δουλειά , δέσιμο κάθε χρόνο τα οριζόντια, κόψιμο τα περσινά τα οποία έχουν δυναμώσει και κόβονται δύσκολα , με φυσική συνέπεια τενοντίτιδες και άλλα προβλήματα  στα χέρια.
Επίσης επειδή κάθε χρόνο το φυτό θρέφει τα οριζόντια κλαδιά, συνήθως έχουμε μικρή ρόγα. Βέβαια  το δένδρο ανανεώνεται κάθε χρόνο και η παραγωγή είναι μεγάλη σε ποσότητα. 
Λόγω όλων των παραπάνω λόγων και του γεγονότος ότι πέρασαν τα χρόνια σε συνδυασμό με το ότι το κλάδεμα εμείς οι ερασιτέχνες παραγωγοί πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας, με οδήγησαν στην αλλαγή κλαδέματος και την αγορά ψαλιδιού με αέρα. 
Ένα καλό ψαλίδι χεριού κοστίζει από 10€ έως 20€, όχι στα φθηνά των 2-3 ευρώ γιατί δεν αντέχουν στο κλάδεμα και σε δυσκολεύουν περισσότερο. Ένα ψαλίδι με αέρα έχει μεγάλο εύρος τιμών ανάλογα με το αν δουλεύει με βενζίνη, ρεύμα πόσους ίππους είναι το μοτέρ.
Παρακάτω  δείτε ένα ψαλίδι(12€ περίπου)  και ένα μοτέρ (800€ περίπου) που χρησιμοποιώ εγώ στο κλάδεμα.                    

Ψαλίδι κλαδέματος
Μοτέρ με βενζίνη
Ψαλίδι με αέρα


         β) Πέρσι και φέτος (Αν και πιστεύω ότι είναι νωρίς , άρχισα το κλάδεμα από τις κληματαριές) κάνω το λεγόμενο κοντοκλάδι δηλαδή αφήνω τα οριζόντια κλαδιά όπως είναι (ήδη είναι χονδρά κλαδιά και δεμένα) και αφήνω σε 3-4, σε κάθε πλευρά ,περσινά στελέχη ένα μόνο κλαδί με 3 μάτια ( Το πρώτο το τυφλό και άλλα δύο). Στην σταφίδα αφήνουμε 8-10 μάτια (περίπου 20-30 cm). Επειδή μία φωτογραφία είναι σαν δέκα λέξεις, δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το φετινό μου κλάδεμα.


Φυτό κλαδεμένο σωστά κατά την άποψη μου
Δύο στελέχη , με ένα κλαδί και τρία μάτια.
Λάθος , σε ένα στέλεχος δύο κλαδιά.
Το σωστό για να μην το παραφορτώσουμε
Περισσότερα μάτια στην σταφίδαΆρχισα το κλάδεμα. Όπως βλέπετε εκτός από παλμέτα από το ίδιο κλίμα,σειρά παρά σειρά , έκανα και κληματαριά , αυτό αυξάνει την παραγωγή
http://users.sch.gr/gsidirop/kladema.htm

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη


Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.