Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκοτοξίνες, μια «σιωπηλή» διατροφική απειλή για άνοια και Αλτσχάιμερ

 974915C14A454A361C47CFC65EBBF96C.jpg Τα κρέατα που ψήνονται στο φούρνο, στο γκριλ ή στο τηγάνι, αλλά και άλλα φαγητά που μαγειρεύονται σε μεγάλες θερμοκρασίες, παράγουν ορισμένες χημικές ουσίες, τις γλυκοτοξίνες, που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα που έγινε σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους. 
Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα και υποψίες προηγούμενων ερευνών για τον επιβλαβή ρόλο αυτών των ουσιών.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι ίδιες ουσίες (τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2. Ο

ι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας «γλυκοτοξίνες», πράγμα που μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, αλλά ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα.
Οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι, αν και τα ευρήματά τους φαίνονται πειστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.
Τα ποντίκια, τα οποία τράφηκαν με διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, εμφάνισαν συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών (του βήτα αμυλοειδούς) στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες.
Το βήτα αμυλοειδές θεωρείται κατ’ εξοχήν «ένοχο» για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους άνω των 60 ετών έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα και στις μειωμένες νοητικές – γνωσιακές επιδόσεις.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» και, γι’ αυτό, συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.
Η Ελένη Βλασσάρα εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για τις ουσίες AGEs και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αποτελούν μια σοβαρή σιωπηλή για την ανθρώπινη υγεία.
Οι ουσίες αυτές, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες (άνοια, διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, γήρανση του δέρματος, περιοδοντικές νόσους κ.α.), καθώς οι γλυκοτοξίνες συσσωρεύονται διαχρονικά και σιγά – σιγά στον οργανισμό, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οξειδώνοντας τα κύτταρα. 
 http://medicalnews.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.