Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Τι θα αλλάξει πραγματικά στη φορολόγηση των Ι.Χ.

Πολύς θόρυβος έγινε τις τελευταίες ημέρες για επικείμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων.  
Ακούστηκε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας, μείωση των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης, μείωση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στο πόρισμα που συνέταξε η ειδική επιτροπή για τις αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων που συνέστησε ο υφυπουργός
Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης.
Ας δούμε όμως ποιες αλλαγές έχει εγκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και ποιες θα μείνουν στα χαρτιά του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Ειδικότερα:
-μείωση του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης. Είναι η αλλαγή που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr έχει ήδη αποφασιστεί σε κυβερνητικό επίπεδο και μάλιστα πρόκειται να λειτουργήσει και ως προεκλογική παροχή. Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ετήσιου τεκμηρίου κατά 30% καθώς θεωρείται ότι τα υφιστάμενα τεκμήρια είναι εξοντωτικά και δεν συμβαδίζουν πλέον με τη συνολική μείωση των εισοδημάτων στην οικονομία.
-η αντίστοιχη μείωση του ετήσιου του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% ο οποίος υπολογίζεται ως ποσοστό του ετήσιου τεκμηρίου διαβίωσης ΙΧ. Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 5% για ΙΧ 1.929 έως 2.500 ευρώ και με συντελεστή 10% για ΙΧ υψηλότερου κυβισμού. Ο φόρος επιβάλλεται σε ΙΧ ηλικίας έως 10 ετών. Η αλλαγή αυτή είναι δεδομένη καθώς αποτελεί αποτέλεσμα της μείωσης του ετήσιου τεκμηρίου.
-η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Η επιτροπής πρότεινε διάφορες αλλαγές, όπως τις «διαστημικές» περί καταγραφής των πραγματικών αποστάσεων που καλύπτει κάθε ΙΧ μέσω GPS. Αξιόπιστες πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας δεν θα αλλάξει τίποτε, ενώ έχει εγκαταλειφθεί και η ιδέα για χρέωση των τελών κυκλοφορίας με το μήνα.
-κατάργηση του φόρου πολυτελείας. Πρόκειται για φόρο που επιβάλλεται κατά τον εκτελωνισμό των ΙΧ εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ. Ο φόρος έχει προκαλέσει και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οδεύει προς κατάργηση.
Οι αλλαγές πρόκειται να ισχύσουν από την 1-1-2015 χωρίς όμως να αποκλείεται και μια θετική έκπληξη για τους φορολογούμενους με αναδρομική εφαρμογή τους από την 1-1-2014. Η αναδρομική έναρξη εφαρμογής μπορεί να δώσει κίνητρο σε πολλούς φορολογούμενους να παραλάβουν τις πινακίδες κυκλοφορίας για τα οχήματα υψηλού κυβισμού που διαθέτουν. Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.
Του Σπύρου Δημητρέλη 
Πηγή:www.capital.gr
 http://www.4news.gr/


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.