Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2014

Πως αναπνέουν τα ψάρια;

Εντάξει, όλοι ξέρουμε πως τα ψάρια έχουν βράγχια και αναπνέουν από κει, όμως, τι συμβαίνει στα πιο ενδότερα και καταφέρνουν και αναπνέουν;
Το νερό το οποίο περιβάλλει ένα ψάρι περιέχει ένα μικρό ποσοστό από διαλυμένο οξυγόνο. Στην επιφάνεια το νερό μπορεί να περιέχει περίπου 5 ml

οξυγόνου ανά λίτρο νερού.
Επειδή αυτή η περιεκτικότητα είναι πολύ λιγότερη από τα 210 ml οξυγόνου που περιέχονται ανά λίτρο αέρα, τα ψάρια πρέπει να χρησιμοποιήσουν ένα ειδικό σύστημα για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο οξυγόνο που χρειάζονται για να ζήσουν.
Παρ’ όλο που κάποια είδη ψαριών διαθέτουν πνεύμονες για να αναπνέουν, όπως και οι άνθρωποι, τα περισσότερα ψάρια διαθέτουν βράγχια. Τα βράγχια είναι κατασκευασμένα από λεπτά φύλλα ιστού που εμπεριέχουν μεγάλη ποσότητα από αιμοφόρα αγγεία.


 Τα βράγχια λοιπόν, ενδεικτικά, λειτουργούν ως εξής:
καθώς το νερό εισέρχεται στο ψάρι, τα διαπερνά. Το διαλυμένο οξυγόνο που υπάρχει μέσα στο νερό, απορροφάται από το αίμα(με τη βοήθεια των αιμοφόρων αγγείων από τα βράγχια) και άχρηστα στοιχεία όπως διοξείδιο του άνθρακα, περνάνε στο νερό, το οποίο στη συνέχεια αποβάλλεται από το ψάρι.
Κάποια είδη ψαριών όπως τα χέλια μπορούν να αναπνέουν για κάποιο χρονικό διάστημα διαμέσου του δέρματός τους ακουμπώντας απλά την βλάστηση του βυθού (φύκια, κλπ)http://coolweb.gr
 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr


Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.