Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2013

Φυσικό φως στο γραφείο: Το «κλειδί» για καλό ύπνο

Φυσικό φως στο γραφείο: Το «κλειδί» για καλό ύπνο Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μυστικό για όνειρα γλυκά είναι απλό και κρύβεται στην επαφή μας με τον ήλιο, ιδιαίτερα όταν βρισκόμαστε στη δουλειά. Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ, ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή πολύ πριν χτυπήσει το ρολόι, ίσως θα πρέπει να γυρίσετε το... χρόνο μερικές ώρες πίσω για να βρείτε τη λύση στο πρόβλημά σας. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νορθγουέστερν στο Σικάγο. Όπως
αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, το πώς αλλά και το πόσο κοιμόμαστε εξαρτώνται -και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό- από το εργασιακό μας περιβάλλον. Συγκεκριμένα, εκείνοι που δουλεύουν σε χώρους με πολλά παράθυρα έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αϋπνία (επειδή εκτίθενται πιο πολύ στο φως, κατά 173%), ενώ κοιμούνται κατά μέσο όρο 46' περισσότερο από τους υπόλοιπους που περνούν αρκετές ώρες σε μέρη σκοτεινά ή με κακό τεχνητό φωτισμό. Πώς εξηγούνται όμως όλα τα παραπάνω; Σύμφωνα με τους ειδικούς, το φως της ημέρας είναι ο κυριότερος μηχανισμός ελέγχου του 24ωρου κιρκαδικού ρυθμού (το γνωστό βιολογικό ρολόι). Όταν αυτό έρχεται σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού μας, ενεργοποιεί τον υποθάλαμο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει σήμα στην υπόφυση (αδένας που βρίσκεται στον εγκέφαλο) να εκκρίνει μελατονίνη. Η τελευταία χαρακτηρίζεται και ως «ορμόνη του ύπνου». Οι μελετητές τονίζουν πως, όταν ένας εργασιακός χώρος είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να επιτρέπει την είσοδο του φυσικού φωτός, τότε όσοι δουλεύουν εκεί δεν κοιμούνται μόνο καλύτερα, αλλά εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, καθώς και αυξημένη παραγωγικότητα. 
 http://www.elle.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.