Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Τι πρέπει να προσέχω στο κήπο μου!

Όταν αγοράζετε φυτά:
 Προτιμήστε το κοντινό σας φυτώριο. 
Έχει κάθε λόγο να σας εξυπηρετήσει με τον καλύτερο τρόπο γιατί απλά θέλει να ξαναπάτε και να ξαναψωνίσετε. 
Φροντίστε όμως να συγκρίνετε τις τιμές και με κάποιο άλλο φυτώριο. 
Όπως όταν αγοράζετε ρούχα ξέρετε ακριβώς τι θέλετε,
προσπαθήστε να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα πόσα και ποια φυτά χρειάζεστε Ψάξτε ή ρωτήστε ποια φυτά μπορούν να ευδοκιμήσουν στο χώρο σας. Διαλέξτε μόνον ανάμεσα σε αυτά 
Οι πολύχρωμες ανθοφορίες έχουν στόχο να σας εντυπωσιάσουν και να αγοράσετε με τα μάτια.
 Είναι πιθανό τα φυτά που σας εντυπωσίασαν να μην είναι κατάλληλα για το χώρο σας 
Αποφύγετε τα φυτά με πολύ πυκνή ρίζα 
Ελέγξτε εάν τα φύλλα είναι ζωηρά, πράσινα και υγιή. 
Ψάξτε για προσβολές ή άλλα ύποπτα συμπτώματα Βεβαιωθείτε ότι το φυτό μοιάζει με τη φωτογραφία που θα πρέπει να υπάρχει σε ετικέτα 
Προσέξτε εάν υπάρχουν σπασμένοι οι ασθενικοί βλαστοί 
Διαλέξτε φυτό καλά σχηματισμένο 
Η χρήση αρωματικών φυτών για τις εντομοαπωθητικές τους ιδιότητες είμαι παραδοσιακά γνωστή κι έφτασε μέχρι τις μέρες μας 
Τα φύλλα κι οι καρποί της μυρτιάς σαν αφέψημα, τους χρησιμοποιούσαν για τις ψείρες. 
Ή πικροδάφνη χρησιμοποιείται για τα ποντίκια.  
Με τα δηλητηριώδη φύλλα της πικροδάφνης έφρασσαν τις τρύπες των φωλιών των ποντικών, τα οποία, για να βγουν τα τρώνε, δηλητηριάζονται και πεθαίνουν. Υπάρχει βέβαια ένα πρακτικό πρόβλημα: άντε να βρεις τις φωλιές... 
Για τα κουνούπια φύτευαν μερικές ρίζες αψιθιάς σε γλάστρες και τις έβαζαν στο παράθυρο ή στη μπαλκονόπορτα.
Για τις μύγες βάζουν μερικές γλάστρες βασιλικό. 
Για να απομακρύνονται τα έντομα, έβαζαν στο κομοδίνο, ένα μήλο τρυπημένο με μερικά γαρίφαλα. 
Προφύλασσαν τα όσπρια από ζωύφια, τοποθετώντας μέσα τους ξερά φύλλα φασκομηλιάς.
Μυρωδιά καμένου δενδρολίβανου στο σπίτι προστατεύει από σκορπιούς και φίδια
Προετοιμάστε τον λαχανόκηπο
Ακούστε μερικά απλά βήματα για να προετοιμάσετε τον καλοκαιρινό σας λαχανόκηπο:
  • Αποφασίστε ποια φυτά θέλετε να καλλιεργήσετε
  • Φροντίστε ο λαχανόκηπος να είναι σε προσήλια θέση όσο το δυνατόν προστατευμένη από τον άνεμο
  • Απλώστε ένα στρώμα χούμου ή κομπόστ τουλάχιστον 5 εκ και ενσωματώστε το στο έδαφος με σκάλισμα ή πολύ ελαφρύ φρεζάρισμα 15 – 20 εκ βάθος.
  • Φροντίστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες αποστάσεις μεταξύ των φυτών που θα καλλιεργήσετε στο λαχανόκηπο
  • Φροντίστε να υπάρχει χώρος για φυτά συγκαλλιέργειας. Φυτά δηλαδή που βοηθούν, τόσο την ανάπτυξη όσο και τη γεύση των λαχανικών (όπως ο βασιλικός κοντά στις τομάτες)
  • Φτιάξτε διαδρόμους μεταξύ των γραμμών φύτευσης. Στρώστε τους με χαλίκι, θα σας διευκολύνουν σε όλες τις εργασίες μέχρι και τη συγκομιδή

Προσέξτε τις αποστάσεις φύτευσης στον λαχανόκηπο σας

Για την επιτυχία του λαχανόκηπου, πολύ σημαντική είναι η απόσταση, τόσο μεταξύ των φυτών όσο και μεταξύ των γραμμών φύτευσης.
Δείτε προσεκτικά τη συσκευασία του σπόρου, πρέπει να γράφει τις αποστάσεις με ακρίβεια για τη ποικιλία που αγοράσατε. Με βάση λοιπόν αυτές τις αποστάσεις υπολογίστε πόσα φυτά χωράνε στο κήπο σας.

  • Αν φυτέψετε πιο πυκνά απ’ όσο πρέπει, θα έχει σαν αποτέλεσμα τον κακό αερισμό και τη μειωμένη έκθεση στον ήλιο. με άλλα λόγια: ένα πλούσιο τραπέζι για τους μύκητες και τα παράσιτα και προβλήματα που δεν θα μπορέσετε να λύσετε…..
  • Μην φυτεύετε όλα τα φυτά μαζί. Κλιμακώστε τη φύτευση για να έχετε παραγωγή συνέχεια. Δηλαδή φυτέψτε τομάτα κάθε 2 – 3 εβδομάδες και κάντε το ίδιο σε όσα  κηπευτικά επιλέξετε. Έτσι θα έχετε συνέχεια φρέσκα λαχανικά για τη σαλάτα!
  • Μην φυτεύετε τα λαχανικά στην ίδια θέση που ήταν πέρσι. Η εναλλαγή θα βοηθήσει την ευρωστία των φυτών και δεν θα εξαντλήσει τα θρεπτικά στοιχεία από το χώμα

 ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Ερώτηση:
Η γαρδένια κιτρινίζει τα φύλλα της αφήνοντας πράσινα μόνο τα νεύρα στο φύλλο


Απάντηση:
  • Πρόκειται για φυσιολογική διαταραχή, λέγεται «τροφοπενία σιδήρου» οφείλεται στην έλλειψη ή και στην αδυναμία απορρόφησης σιδήρου από το χώμα.
  • Μην γεμίζετε καρφιά  το χώμα της γαρδένιας γιατί ο σίδηρος απορροφάται από το φυτό στη «δισθενή» μορφή ενώ η σκουριά είναι «τρισθενής» (πολύ αργά).
  • Ένα σκεύασμα χηλικού σιδήρου θα βοηθήσει. Προσοχή όμως στις οδηγίες της ετικέτας για την αραίωση και τη χρήση, συνήθως λερώνει τα μάρμαρα

Ερώτηση:
Τα φυτά μέσα στο σπίτι κιτρινίζουν τα φύλλα και οι άκρες γίνονται καφε
Απάντηση:
1.      Τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου κατάγονται από το τροπικό δάσος όπου η υγρασία είναι γύρω στο 100%. Όταν λοιπόν βρεθούν στο 30% διαμερίσματος αρχίζουν τη…. γκρίνια! Θα το αντιμετωπίσετε με συχνό ράντισμα των φύλλων με απεσταγμένο νερό. Τοποθετήστε τα το ένα κοντά στο άλλο. Δημιουργούν πολύ ευνοϊκό μικροκλίμα αυξάνοντας την υγρασία.
2.      Φροντίστε η γλάστρα να μην κολυμπάει στο πιατάκι της. Οι τρύπες αποστράγγισης πρέπει να είναι ελεύθερες να διώξουν όσο νερό θέλουν. Αν ήδη την… πατήσατε ποτίστε άμεσα με αρκετό απεσταγμένο νερό (για το σιδέρωμα) και αφήστε τη γλάστρα να στραγγίσει.
3.      Μεγάλη προσοχή στην αραίωση και στο τρόπο εφαρμογής των λιπασμάτων που χρησιμοποιείτε. Αν υποψιάζεστε ότι κάτι δεν πήγε καλά, ποτίστε με αρκετό απεσταγμένο νερό να απομακρύνετε τα περιττά άλατα.


Ερώτηση:
Έχω ένα κτήμα στο Μαρκόπουλο έκτασης 3,5 στρ. Έχω τη δυνατότητα να φυτέψω ανάμεσα στις ελιές κι άλλα οπωροφόρα δένδρα, όπως μηλιές, αχλαδιές, εσπεριδοειδή, κυδωνιές, κερασιές κ.λ.π. χωρίς να καταστρέψω τα ελαιόδεντρα?

Απάντηση:
  • Θα πρέπει να εξασφαλίσετε αρκετή απόσταση μεταξύ των δέντρων τουλάχιστον 4-5 μέτρα. Μικρότερη απόσταση έχει σαν αποτέλεσμα τον ελλιπή αερισμό και φωτισμό των δέντρων με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και καρποφορία.

Ερώτηση:
Υπάρχει κάτι που διώχνει τα ζωύφια (σκορπιούς, μυρμήγκια, σαρανταποδαρούσες, κ.λ.π) από το σπίτι?


Απάντηση:
  • Απλώστε αδιάλυτο αιθέριο έλαιο δυόσμου ή σιτρονέλλας στα σημεία εισόδου των ανεπιθύμητων επισκεπτών. Χρησιμοποιήστε σύριγγα ή σφουγγάρι. Η μυρωδιά τα απωθεί χωρίς να τα σκοτώνει.

Ερώτηση:
Θέλω να φυτέψω μια μηλιά όμως οι θερμοκρασίες στο νησί είναι υψηλές, ποια είναι η καλύτερη εποχή και ποια η καλύτερη θέση?


Απάντηση:
  • Πριν τη φυτέψετε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μηλιά απαιτεί πολλές ώρες ψύχους για να καρποφορήσει, κάτι που ίσως δεν διαθέτετε. Μπορείτε να τη φυτέψετε όποτε θέλετε αρκεί να ποτίζετε και πάντα σε προσήλια θέση.
Ερώτηση:
Στο γραφείο έχουμε μηχάνημα καταστροφέα εγγράφων όπου  βγάζει τις χρησιμοποιημένες σελίδες σε πολύ μικρά κομμάτια σε μορφή χαρτοπόλεμου, μπορώ αυτό το προϊόν να το απλώνω στο κήπο για λίπανση του εδάφους?
 Απάντηση:
  • Το χαρτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί, όχι όμως όταν είναι τυπωμένο γιατί το μελάνι περιέχει τοξικές ουσίες.
 Ερώτηση:
Έβαλα σε γλάστρα δύο κουκούτσια αβοκάντο και φύτρωσαν δυο φυτά που έχουν σήμερα ύψος περίπου 80 εκ., υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουν, και αν ναι μπορούν να μεταφυτευτούν στο κήπο?


Απάντηση:
  • Το νεαρό φυτό σας μπορεί να μεγαλώσει σε γλάστρα  μέχρι να φτάσει  τα 30-40κ. Μετά θα πρέπει να το μεταφυτέψτε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική θέση του στον κήπο. Να θυμάστε ότι το αβοκάντο θέλει άπλετο ήλιο και πολύ καλά στραγγιζόμενο έδαφος. Δεν αντέχει τη παγωνιά, αν λοιπόν το φυτέψετε στο κήπο φροντίστε να το καλύψετε αν πέσει η θερμοκρασία. Αν το αφήσετε σε γλάστρα μεταφέρεται την σε προστατευόμενο μέρος.
 Ερώτηση:
Τα Λέιλαντ του κήπου μας  είναι περίπου 9 ετών και 6-7 μέτρα. Μέχρι το ύψος των 2,5 μέτρων είναι ξερά ή έχουν ξερά κλαριά. Εάν κόψω στα δυο μέτρα, θα ξαναπρασινίσουν? Με τι πρέπει να τα ψεκάσω για να διατηρούνται ζωντανά και πράσινα?

Απάντηση:

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.