Δίπλα τους υπήρχε ένα κουτί με παλιά κοσμήματα και η κρύπτη , η ίδια, περιέχει γραφές στην ελληνική γλώσσα που αναφέρονται σε σπάνια μυστικά της επιστήμης του παρελθόντος.
Ο τάφος ανακαλύφθηκε πριν από το 1993, αλλά για 16 χρόνια παρέμεινε άθικτος. Μόνο το 2009, η Πολωνοί αρχαιολόγοι
άρχισαν ανασκαφές και καθόρισαν την χρονολογία του τάφου και του περιεχομένου του.
«Μέσα στον τάφο υπάρχουν επτά σώματα νεκρών τα οποία έχουν μουμιοποιηθεί και όπως είδαμε ήταν ηλικίας περίπου 40 ετών», είπε ο Robert Mahler από το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας -Uniwersytet Warszawski.
Ο τάφος είναι γραμμένος με ελληνική γραφή και ορισμένα σημεία με κοπτικά
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα νεκρά σώματα καλύπτονται από ένα λινό ύφασμα, που πιθανόν ήταν τα άμφιά που φορούσαν στη διάρκεια της ζωής τους. Ορισμένοι νεκροί φέρουν μαζί τους, σταυρούς. Η ταφή υπολογίζεται ότι έγινε πριν από 900 χρόνια και πιθανολογείται η ύπαρξη ενός χριστιανικού κράτους στην Ανατολική Αφρική.
Η Μακουρία ή Μουκούρρα ήταν το τότε βασίλειο, με πρωτεύουσα την Ντονγκόλα, όπου παλαιότερα, υπήρχε το βασίλειο της αρχαίας Μερόης.
Όταν η περιοχή ασπάσθηκε τον χριστιανισμό περί τον 6ο αιώνα, η χώρα σταδιακά απομονώθηκε από τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο που χωρίζονταν, πια, από το Ισλαμικό Χαλιφάτο.
Η αρχαιολογική τοποθεσία στο Σουδάν, όπου πιθανολογείται η Ντονγκόλα.
Το κρατίδιο της Μακούρρας έχασε την επιρροή του σταδιακά και απορροφήθηκε περί τον 14ο αιώνα. (Έκτοτε δεν αναφέρεται)
Άραβες ιστορικοί έχουν γράψει για την ύπαρξη του κράτους των Μακούρρα που είχε πληθώρα ναών και μοναστηριών.
Σήμερα οι αρχαιολόγοι ερευνούν αυτόν τον πολιτισμό που άνθισε στις αφρικανικές ερήμους.
Κυριαρχούν οι ελληνικές γραφές στην κρύπτη
Στους τοίχους της κρύπτης οι ερευνητές διαπίστωσαν πολυάριθμες επιγραφές στην ελληνική γλώσσα και στην κοπτική διάλεκτο Σάιντσκομ.
Το έργο της καταγραφής των επιγραφών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και οι ερευνητές έχουν μάθει ότι ορισμένα κείμενα αποτελούν χριστιανικές προσευχές από τα ευαγγέλια του Μάρκου, Ματθαίου, Λουκά και Ιωάννη.
Ένας από τους θανόντες, που βρέθηκε στον τάφο, ήταν ο μεγάλος θρησκευτικός ηγέτης της εποχής του, ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος και η σχετική επιτάφια επιγραφή του (στην ελληνική) αναφέρει ότι πέθανε το 1113 σε ηλικία 82 ετών.
http://www.eleysis-ellinwn.gr