Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Πατάτες (Γεώμηλα) 
Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα. Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους ήμισυς πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπάζονται πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.
Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσεως είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν. Αντί άμμου άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα.
Έτερος τρόπος
Βυθίζονται επί 1 ή 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα. 
Έτερος τρόπος
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα εντός αλμυρού νερού, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών.

Πηγή: Βιβλιοθήκη της γυναικός-Έτος Α’ Βιβλίον 9ον-Πως διατηρούνται τα τρόφιμα-Εν Αθήναις-189; 

Μία άλλη εύκολη φυσική μέθοδος, είναι και με σκόνη άσβεστου ασβέστη
Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες. Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει διάφορα ζωύφια και έντομα μακριά, που τον αποφεύγουν γιατί καίγονται εξωτερικά. Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.

 http://www.ftiaxno.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.