Δευτέρα, 4 Ιουνίου 2012

Εισαγόμενο έντομο απειλεί τα κηπευτικά της Κρήτης

Φωτογραφία για Εισαγόμενο έντομο απειλεί τα κηπευτικά της Κρήτης Το εισαγόμενο έντομο «tuta absoluta» «θερίζει» τις καλλιέργειες κηπευτικών.
Με καταστροφή απειλεί την υπαίθρια αλλά και τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια της ντομάτας στην Κρήτη η επανεμφάνιση του εντόμου... tuta absoluta που πολλαπλασιάζετε σε χρόνο ρεκόρ και καταστρέφει ολοσχερώς τις καλλιέργειες. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τα φυτά τους, καθώς πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας του ίδιου εντόμου, χιλιάδες τόνοι παραγωγής είχαν
οδηγηθεί στις χωματερές.
Ραγδαία εξάπλωση
Η εξάπλωση του εισαγόμενου εντόμου που καταστρέφει τις καλλιέργειες κηπευτικών στην Κρήτη είναι ραγδαία. Ο εφιάλτης του 2010 επιστρέφει και το χειρότερο είναι ότι στη νόμιμη αγορά δεν υπάρχουν εντομοκτόνα για την καταπολέμησή του καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει ακόμα τις εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών προϊόντων για τον νέο αυτό εχθρό των κηπευτικών.

Το εισαγόμενο έντομο «tuta absoluta» «θερίζει» τις καλλιέργειες κηπευτικών και στην Κρήτη, αναστατώνοντας τους παραγωγούς του νησιού. Το έντομο - σκουλήκι, που τρώει φύλλα και βλαστούς φυτών καταστρέφοντας ολοκληρωτικά μικρές και μεγάλες καλλιέργειες, μεταφέρθηκε και αναπαράχθηκε την Ελλάδα μέσω των εισαγόμενων κηπευτικών από τρίτες χώρες.

Εχθρός της ντομάτας
Ο εχθρός της τομάτας πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2009. Πρόκειται για ένα μικρό λεπιδόπτερο το οποίο ονομάζεται φυλλορήκτης της τομάτας και προσβάλλει όλα τα σολανώδη με προτίμηση την τομάτα.

Το επικίνδυνο έντομο που «εισέβαλε» από την Ισπανία και καταστρέφει καλλιέργειες σε όλη τη δυτική και νότια Ελλάδα ήδη έχει καταστρέψει μεγάλες εκτάσεις με ντομάτες, μελιτζάνες και πιπεριές, ενώ εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές.

Εξοργισμένοι είναι οι αγρότες της Μεσαράς και των άλλων περιοχών της Κρήτης που βλέπουν τις καλλιέργειες τους (τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες) να καταστρέφονται από εισαγόμενο έντομο που έφθασε όπως λένε, από εισαγόμενα προϊόντα τρίτων χωρών. Όχι μόνο εισάγονται ελεύθερα αυτά τα προϊόντα, όχι μόνο πωλούνται τις περισσότερες φορές ως ελληνικά, αλλά γίνονται και η αφορμή για να προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες, όπως λένε οι ίδιοι οι αγρότες.

Επιπλέον, οι καταναλωτές που νομίζουν ότι αγοράζουν ελληνικά προϊόντα, καταναλώνουν τελικά εισαγόμενα για την καλλιέργεια των οποίων είναι πάρα πολύ πιθανόν να έχουν χρησιμοποιηθεί χημικές ουσίες απαγορευμένες στην Ευρωπαϊκή Ένωση!
του Σωτήρη Μεταξά
prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.