Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Που οφείλεται ο γνωστός ‘σφάχτης’ όταν τρέχουμε;

Όταν λέμε ότι μας έπιασε σφάχτης, όταν νιώθουμε δηλαδή στιγμιαίες σουβλιές στα πλευρά, ουσιαστικά εννοούμε ότι πονάει η σπλήνα μας (spleen pain).
Η σπλήνα είναι ένας αγγειώδης αδένας που βρίσκεται πάνω από το αριστερό μας νεφρό, πίσω από το θόλο του στομαχιού και μεταξύ του δέκατου και ενδέκατου πλευρού. Βρίσκεται στο μέγεθος της παλάμης ενός μέσου ανθρώπου. 

Οι βασικές λειτουργίες του, είναι  να προστατεύει από τις ιογενείς λοιμώξεις τον ανθρώπινο οργανισμό, να φιλτράρει το αίμα και να διαφυλάσσει την ευρωστία της κυκλοφορίας του.

Επίσης, έχει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των υγιών επιπέδων της παρουσίας του σιδήρου.
Εάν χρειασθεί να γίνει η σπληνεκτομή, ο ασθενής δεν πρέπει να φοβηθεί διότι δεν προκαλείται παύση της λειτουργίας του οργανισμού του.
Τον ρόλο του σπλήνα, τον αναλαμβάνει το ήπαρ (κοινώς, συκώτι).

Ο σάκος που περιβάλλει τη σπλήνα μας, επ’ ονόματι διαφραγματική επιφάνεια της σπλήνας, είναι ελάχιστα ελαστικός και διαθέτει πολλές νευρικές απολήξεις. Έτσι, αν τεντωθεί λίγο από την προσπάθεια, θα αρχίσει να πονάει και αυτό μεταφράζεται ως ένας οξύς πόνος στα πλευρά. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από σφάχτες είναι αυτοί που δεν είναι συνηθισμένοι στην άσκηση και υποβάλλουν το σώμα τους σε απρόσμενη προσπάθεια. Όταν αρχίσει να πονάει η σπλήνα σας λοιπόν, σταματήστε το τρέξιμο και περπατήστε σε ήρεμο ρυθμό για δέκα λεπτά. Έπειτα, μπορείτε να συνεχίσετε το τρέξιμο. 

 http://kiou-kirbiologia.blogspot.gr 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.