δυνατό να απομακρυνθεί το αίμα από το έντερο και τη σπλήνα και να μεταφερθεί στο ήπαρ. Το πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως εσωτερική αιμορραγία, ακόμα και θάνατο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, παραδοσιακά αντικαθίσταται η μπλοκαρισμένη φλέβα με τμήματα υγιούς φλέβας που έχει ληφθεί από άλλο τμήμα του σώματος, όπως το πόδι.
Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι επιστήμονες καλλιέργησαν στο εργαστήριο μία συνθετική φλέβα, χρησιμοποιώντας ως βάση βλαστικά κύτταρα που είχαν προηγουμένως λάβει από τον μυελό των οστών του κοριτσιού. Ως «σκελετό» χρησιμοποίησαν ένα τμήμα φλέβας μήκους εννέα εκατοστών, που είχαν πάρει από έναν άλλο νεκρό δωρητή και την οποία φλέβα είχαν απογυμνώσει από τα κύτταρά της, ώστε πάνω σε αυτή τη γυμνή πρωτεϊνική «σκαλωσιά» να έρθουν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο τα νέα κύτταρα της ασθενούς, όπως και έγινε.
Μετά την επέμβαση, το κορίτσι συνέχισε να αναπτύσσεται κανονικά, να ασκείται χωρίς προβλήματα, να έχει αυξημένη συγκέντρωση στο σχολείο κ.α. Εννέα μήνες μετά όμως, επειδή η συνθετική φλέβα είχε γίνει λίγο πιο στενή, χρειάσθηκε μία δεύτερη επανορθωτική επέμβαση μεταμόσχευσης.
http://medicalnews.gr