Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

΄΄Οταν τα πόδια κάνουν παράπονα: Πρησμένα στους αστραγάλους κλπ

Τα πόδια, σημαντικό ατού της γυναικείας σιλουέτας, τώρα το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους. Όμως πολλές φορές εξ αιτίας της ζέστης και όχι μόνο, παρουσιάζουν αρκετά προβλήματα. Όπως πρήξιμο και πόνο στις γάμπες και στους αστραγάλους, κράμπες,
ενοχλήσεις στη φτέρνα ή το κάτω μέρος του πέλματος. Ακόμα, η φλεβίτιδα, οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες συνήθως επιδεινώνονται αυτήν την εποχή, ενώ ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών μπορεί να εμφανιστούν μυκητιάσεις, καθώς και κάλοι ή ερεθισμοί στα πλαϊνά των δακτύλων. Ωστόσο, για κάθε περίπτωση, η καλύτερη θεραπεία είναι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, πριν αυτό προχωρήσει, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Πόδια «βαριά» και πρησμένα στους αστραγάλους...
Μέσα στην ένταση της καθημερινότητας, τα πρησμένα και βαριά πόδια είναι συνηθισμένη κατάσταση, γιατί οι διάφοροι παράγοντες όπως η κούραση, η ορθοστασία, η ζέστη, αλλά και η ακινησία, ανατρέπουν την ισορροπία των υγρών, που κινούνται ανάμεσα στις αρτηρίες και στις φλέβες του σώματος μεταφέροντας οξυγόνο. Έτσι, το αίμα συγκεντρώνεται στα κάτω άκρα, με επακόλουθο το πρήξιμο των ποδιών και κυρίως των αστραγάλων. Παράγοντες επίσης που μπορούν να ανατρέψουν την ισορροπία των υγρών στο σώμα και να δημιουργήσουν πρήξιμο στα πόδια είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων (π.χ. καρτιζόνη, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, ορμόνες, αντιφλεγμονώδη). Τι μπορείτε να κάνετε:
*Περιορίστε από τα φαγητά το πολύ αλάτι, γιατί όταν τρώτε περισσότερο από αυτό που έχετε ανάγκη, το σώμα σας στην προσπάθεια να το διαλύσει, κατακρατά υγρά, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια.
*Αν έχετε καθιστική δουλειά, βάλτε την άσκηση στη ζωή σας. Η ακινησία συμβάλλει στο πρήξιμο των αστραγάλων, επειδή κάνει το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες, δημιουργώντας κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα.
*Με κάθε ευκαιρία, ξεκουράζετε τα πόδια σας υψώνοντας τα πάνω σε δυο μαξιλάρια.
*Συνηθίστε επίσης να βουτάτε τα πόδια σας καθημερινά, για 5-10 λεπτά σε χλιαρό νερό στο οποίο θα έχετε διαλύσει μια χούφτα χονδρό αλάτι. Το νερό, σε συνδυασμό με το ιώδιο που περιέχει το αλάτι, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Ετσι, ξεκουράζονται τα πόδια, υποχωρώντας ταυτόχρονα και το πρήξιμο από τους αστραγάλους.
Τι να αποφεύγετε: 
Τη ζέστη σε όλες της τις μορφές (σάουνα, χαμάμ, ηλιοθεραπεία), διότι ευνοεί το πρήξιμο στα πόδια.
Προσοχή: Σε ελάχιστες περιπτώσεις, πίσω από τους πρησμένους αστραγάλους μπορεί να κρύβεται και κάτι σοβαρό, όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατος. Γι αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει ή εμφανιστεί στο ένα πόδι και συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην αναπνοή, τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό.
Ενοχλήσεις στη φτέρνα η το κάτω μέρος του πέλματος
Οι πόνοι στη φτέρνα που συνήθως συνοδεύονται και από δυσκολία στη βάδιση, αφορούν όλες τις ηλικίες και τις περισσότερες φορές οφείλονται στην υπερδραστηριότητα της περιοχής (εξ αιτίας εντατικής άθλησης, κοπιαστικής εργασίας, παρατεταμένης ορθοστασίας) αλλά και στη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών. Επιρρεπείς είναι επίσης όσοι έχουν μεγάλη καμάρα ή περπατούν πατώντας στην εσωτερική πλευρά του πέλματος (δηλαδή, όσοι έχουν πλατυποδία). Ο πόνος της φτέρνας μπορεί να είναι τοπικός (στο σημείο που γίνεται η τριβή με το παπούτσι) ή και αντανακλαστικός (κατά μήκος της ποδικής καμάρας). 
 Τι μπορείτε να κάνετε: Για να μειώσετε τον πόνο, φοράτε παπούτσια που προσφέρουν στήριξη στην καμάρα. Φροντίστε ακόμα τα αθλητικά σας παπούτσια να μην είναι πολύ εύκαμπτα στο κέντρο τους, αλλά καλύτερα να είναι εύκαμπτα στο κουντεπιέ. 
 Περπατάτε σε ίσιο και σταθερό έδαφος Αν συνεχίζει ο πόνος κάντε ένα πελματογράφημα. Μ αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσετε από πού προέρχεται το πρόβλημα.  
Τι να αποφεύγετε: Το περπάτημα στην άμμο, σε λιθόστρωτα ή σε ανισόπεδο έδαφος. 
 Προσοχή:Αντανακλαστικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη φλεγμονή στην φτέρνα είναι: ενοχλήσεις στη μέση, στο ισχιακό νεύρο και στην περιοχή της λεκάνης.
Κιρσοί και Ευρυαγγείες
*
Οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και γενικά οι φλεβίτιδες είναι από τα πιο συχνά και χρόνια προβλήματα των γυναικείων ποδιών και μπορεί να συνοδεύονται από πόνο, αίσθημα βάρους, κάψιμο, πρήξιμο ή και τοπικής φαγούρας.
*Οι κιρσοί που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση από τις παθήσεις των φλεβών, διακρίνονται στο δέρμα σαν κορδόνια, πολλές φορές με τη μορφή θρόμβων και συνήθως συνοδεύονται από πόνο ή πρήξιμο. Αντίθετα οι ευρυαγγείες είναι μικρά κόκκινα και μπλε αγγεία, που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.
*Η κληρονομικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία των φλεβικών παθήσεων και κυρίως στη δημιουργία κιρσών.
*Όμως και η παρατεταμένη ορθοστασία (λόγω εργασίας), η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων, είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για φλεβίτιδες και επίσης για κιρσούς.
Τι μπορείτε να κάνετε:
*
Η επίσκεψη σε ένα ειδικό κέντρο για να προσδιοριστούν τα αίτια και η σοβαρότητα του προβλήματος από τον αγγειοχειρουργό είναι απαραίτητη. Με μια απλή εξέταση (φλεβογραφία) ο αγγειολόγος μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
*Μην ξεχνάτε το περπάτημα, που είναι η καλύτερη άσκηση, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος.
*Το ποδήλατο και το κολύμπι, που είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για πόδια με φλεβικά προβλήματα.
*Ίσως χρειαστείτε ελαστικές κάλτσες και καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης, που ανακουφίζουν, ξεκουράζουν και προστατεύουν τα πόδια.
*Αν ο γιατρός σάς συστήσει να χρησιμοποιείτε τέτοια καλσόν, τότε θα πρέπει να τα φοράτε μόλις ξυπνήσετε το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
*Τοποθετείτε τα πόδια σας σε ένα ψηλό μαξιλάρι, όταν κοιμάστε ή ξεκουράζεστε.
*Συνηθίστε να κάθεστε καθημερινά στην άκρη της μπανιέρας και να ρίχνετε κρύο νερό στα πόδια σας για ένα λεπτό. Έπειτα να το γυρίζετε σε μέτριο ζεστό, για ένα λεπτό πάλι.
*Στη συνέχεια, να χρησιμοποιείτε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό για πέντε λεπτά συνολικά, τελειώνοντας με κρύο.
*Η άσκηση αυτή ξεκουράζει τα πόδια και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το φλεβικό σύστημα.
Τι να αποφεύγετε: 
*Τις σφικτές συνθετικές κάλτσες.
*Την ηλιοθεραπεία, που ευνοεί τον σχηματισμό κιρσών, όταν υπάρχει προδιάθεση.
Προσοχή: Πολύ συχνά οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πρωτοεμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι ορμόνες και η πίεση του αίματος, που αυξάνονται καθώς μεγαλώνει το έμβρυο, προκαλούν με τη σειρά τους τη διόγκωση των φλεβών.
*Το μεγάλωμα της μήτρας προκαλεί επίσης αυξημένη πίεση στο φλεβικό σύστημα. Ωστόσο το 60- 70% των φλεβικών προβλημάτων που παρουσιάζονται στα γυναικεία πόδια λόγω εγκυμοσύνης, συνήθως υποχωρούν ή και εξαφανίζονται μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.
ΤΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΙΑ 
ΝΑΙ
*
Στο περπάτημα, που είναι η καλύτερη άσκηση για τα πόδια, καθώς διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος. 

*Στο τζόκινγκ, το ποδήλατο και το κολύμπι, που είναι επίσης ιδανικές ασκήσεις για τα πόδια.
*Στα μαλακά και άνετα παπούτσια, που επιτρέπουν να κινούνται τα δάκτυλα πάνω-κάτω.
*Στις βαμβακερές και μάλλινες κάλτσες.
ΟΧΙ

*
Στα πολύ ψηλά τακούνια (πάνω από 2,4 εκατοστά), γιατί προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα πόδια (όπως κάλους, μπλοκαρισμένα νεύρα), καθώς και προβλήματα στην πλάτη.
*Στα στενά παπούτσια ή στα παπούτσια με ραφές, που πιέζουν τα δάκτυλα δημιουργώντας τους κάλους, κότσια ή και φλεγμονές στη φτέρνα.
*Στο κάθισμα με σταυρωμένα πόδια για πολλή ώρα.
Κάλοι στα πλαϊνά των δαχτύλων
Οι κάλοι δημιουργούνται στα δάκτυλα και στα πλαϊνά τμήματα του ποδιού συνήθως από ακατάλληλα παπούτσια. Επίσης στο μεγάλο κυρίως δάκτυλο του ποδιού, αρκετές φορές, εμφανίζεται πρήξιμο, όταν οι άκρες των νυχιών μεγαλώνουν στραβά και προς τα έξω, ασκώντας πίεση στους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς ή ακόμα και όταν αναπτύσσονται μέσα στο δέρμα. Και αυτό το πρόβλημα συμβαίνει σε άτομα που φορούν πολύ στενά ή μικρότερου από το νούμερό τους παπούτσια. Τι μπορείτε να κάνετε: *Φροντίστε να φοράτε πάντα άνετα μαλακά παπούτσια, σε σχήμα παρόμοιο με αυτό του ποδιού σας, ώστε να μην πιέζουν τα δάκτυλα. Τα στενά, μυτερά ή και με πολύ ψηλά τακούνια παπούτσια, δημιουργούν όχι μόνο κάλους, αλλά και άλλες δυσλειτουργίες στα πόδια. *Μια προσωρινή λύση είναι και τα λεγόμενα επικάλια, που μπαίνουν σαν δακτυλίδια γύρω από τον κάλο ή κάποια έμπλαστρα εμποτισμένα με ειδικά διαλύματα που διαλύουν τον κάλο.*Αν δεν δείτε αποτέλεσμα, απευθυνθείτε σε ειδικό ποδολόγο για να σας βοηθήσει. Τι να αποφεύγετε: *Τα στενά παπούτσια. *Την χρήση ξυραφιού, ψαλιδιού και κάθε αιχμηρού αντικειμένου για το κόψιμο του κάλου. *Τους νυχοκόπτες ή ψαλιδάκια για να φτιάξτε το σχήμα των νυχιών σας. Προτιμήστε να τα λιμάρετε σε ευθεία, χωρίς να τους δίνετε στρογγυλευμένη όψη. 

Προσοχή: Καμιά φορά οι κάλοι, όπως και κάποιες φλύκταινες ή κόκκινες κηλίδες στα κάτω άκρα, μπορεί να υποκρύπτουν διαβήτη, γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων που ασκούνται στο πόδι και να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος στην περιοχή.
Οι συχνές κράμπες
Οι κράμπες, που εμφανίζονται με έντονο μυϊκό σπασμό, στα δάκτυλα του ποδιού ή τη γάμπα, συνήθως είναι αποτέλεσμα αυξημένης παραγωγής γαλακτικού οξέος του μυός (παράγεται κάθε φορά που δραστηριοποιείται ένας μυς) και της απώλειας αλατιού και άλλων ηλεκτρολυτών (καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου), από τον οργανισμό. Οι κράμπες συμβαίνουν συνήθως κατά την κολύμβηση, μετά έντονη σωματική άσκηση ή και στον ύπνο. Παρουσιάζονται επίσης και σε όσους έχουν αναιμία ή προβλήματα στον θυρεοειδή. Τι μπορείτε να κάνετε: Αν οι κράμπες εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου, φάτε λίγο πριν κοιμηθείτε μια μπανάνα ή κάτι αλμυρό και πιείτε νερό. Μια μεσαίου μεγέθους μπανάνα, περιέχει 450 mg κάλιο, δηλαδή το μεταλλικό στοιχείο που η επάρκειά του στον οργανισμό παίζει καθοριστικό ρόλο για την καταπολέμηση των κραμπών. Το αλάτι επίσης, βοηθά στην αποκατάσταση του νατρίου στο σώμα. Μετά την εμφάνιση της κράμπας, αν νιώθετε τον μυ σκληρό και τεντωμένο, τοποθετήστε ένα βαμβάκι βουτηγμένο σε αφέψημα φασκόμηλου στην πάσχουσα περιοχή. Ο μυς θα χαλαρώσει. Τι να αποφεύγετε: Την καθιστική ζωή και την ακινησία.Προσοχή: Οι κράμπες εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Το πόδι του αθλητή
Πρόκειται για μια πολύ συχνή μυκητίαση των ποδιών, που προσβάλλει άτομα κάθε ηλικίας και κυρίως αυτούς που αθλούνται ή κολυμπούν χειμώνα - καλοκαίρι -σε πισίνες- και χρησιμοποιούν πετσέτες και χαλάκια μπάνιου κοινής χρήσης. Πολλές φορές, η μόλυνση, που συνήθως εμφανίζεται με απολέπιση και φαγούρα ανάμεσα στο τέταρτο και πέμπτο δάκτυλο, επεκτείνεται και στο πέλμα ή τη ράχη του ποδιού. Το «πόδι του αθλητή» μεταδίδεται επίσης τους καλοκαιρινούς μήνες με την υγρή άμμο και τη ζεστή υγρασία των κλειστών παπουτσιών. Τι μπορείτε να κάνετε: *Μη μένετε πολλές ώρες με γυμνά πόδια στην πλαζ ή έξω από την πισίνα. *Αν προσβληθείτε από τη μόλυνση, απευθυνθείτε σε δερματολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει αντιμυκητικά φάρμακα σε σκόνη ή σπρέι. 

Τι να αποφεύγετε: *Τουλάχιστον το καλοκαίρι, τα κλειστά ή αθλητικά παπούτσια. *Τη στενή επαφή με άτομα που είναι γνωστό ότι πάσχουν από αυτή ή κάποια άλλη μυκητίαση. 
 Προσοχή: Αν παρουσιάζετε μια ελαφριά απολέπιση στα δάκτυλα και βγάζετε ενδοδερμικές φυσαλίδες που σας προκαλούν φαγούρα, πόνο και επεκτείνονται αργότερα και στα πέλματα, τότε πιθανότατα πρόκειται για δυσιδρωσικό έκζεμα. Ασθένεια άγνωστης αιτιολογίας, που ωστόσο δεν είναι μεταδοτική.
Το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης»
Πρόκειται για σύνδρομο, που οφείλεται στην πολύωρη ακινησία των ποδιών και μπορεί να προκαλέσει θρόμβωση στις μεγάλες βαθιές φλέβες του μηρού και των κάτω άκρων. Όπως επισήμανε στο πρόσφατο ευρωπαϊκό συνέδριο ο δρ. Harry Βόller, MD, καθηγητής Αγγειολογίας στο Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ το σύνδρομο, απειλεί συνήθως τους επιβάτες υπερατλαντικών ταξιδιών, όταν δηλαδή το αεροπορικό ταξίδι ξεπερνά τις 10-12 ώρες πτήσης. Στην ακραία της μορφή, η θρόμβωση αυτή μπορεί με τη σειρά της να προκαλέσει πνευμονική εμβολή και να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο». Η θρόμβωση στις βαθιές φλέβες των ποδιών εκδηλώνεται με πόνο, πρήξιμο και φλεγμονή στην περιοχή που επηρεάζεται, ενώ το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί κατά την αποβίβαση του επιβάτη ή ακόμα και μερικές ώρες μετά.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο:
*
Όσοι αντιμετωπίζουν κάποια πάθηση αίματος
*Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά
*Όσοι παρουσιάζουν φλεβική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα (κιρσούς)
*Όσοι έχουν προβλήματα θρόμβων ή έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί
*Ασθενείς με ισχαιμία ή καρδιακή ανεπάρκεια
*Ασθενείς που αναρρώνουν από εγκεφαλικό επεισόδιο
*Οι έγκυες μετά την 30ή εβδομάδα κύησης.
Προσοχή: Κατά τη διάρκεια του υπερατλαντικού ταξιδιού καλό είναι να σηκώνεστε, να περπατάτε, να κάνετε μικρές ασκήσεις ή ακόμα να τεντώνετε και να κινείτε τα πόδια. Επιπλέον να προτιμάτε για το ταξίδι άνετα ρούχα και παπούτσια, ενώ αν έχετε οικογενειακό ιστορικό θρόμβωσης ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει να φοράτε ειδικές ψηλές, συμπιεστικές κάλτσες για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια.
Έχουν τα πόδια σας την τάση να πρήζονται και να πονούν; Ακολουθήστε μια διατροφή που θα τα βοηθήσει να ξαναβρούν τη φόρμα τους λέει η διατροφολόγος -θεραπεύτρια Αμάντα Γκίρη, επικεφαλής του Βρετανικού Ερευνητικού Προγράμματος «τροφή και fitnes». Ποια είναι αυτή;
Φρούτα και λαχανικά: Είναι γνωστό ότι εκτός από πολύτιμες βιταμίνες έχουν αποτοξινωτικές, διουρητικές και άλλες ιδιότητες, που εμποδίζουν την κατακράτηση των υγρών στους ιστούς (η οποία κάνει συχνά τις γάμπες να πρήζονται και να πονάνε). Επιπλέον, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που βοηθούν ιδιαίτερα το φλεβικό σύστημα.
Ψάρια και άπαχο κρέας: Θεωρούνται ευεργετικές τροφές για την τόνωση του φλεβικού συστήματος. Αυτό, γιατί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φτωχά σε λίπη και επιπλέον διαθέτουν τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Καλό λοιπόν είναι η διατροφή σας να περιλαμβάνει 200-300 γρ. ψάρια την εβδομάδα, καθώς και άσπρο άπαχο κρέας (από κοτόπουλο, γαλοπούλα).
Μασάζ και ασκήσεις στα κάτω άκρα
Οι ειδικοί που ασχολούνται με τα προβλήματα των ποδιών (ποδολόγοι, ρεφλεξολόγοι) έχουν να πουν πολλά και για τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ και των ασκήσεων στα κάτω άκρα. Γιατί σε αυτά καταλήγουν όλα τα κανάλια και οι αντανακλαστικές ζώνες του σώματος. Για να γυμνάσετε και να δυναμώσετε το φλεβικό σύστημα, αλλά και για να έχετε άμεση ανακούφιση των ποδιών σας από τις καθημερινές καταπονήσεις, δοκιμάστε τις παρακάτω ασκήσεις:
*Κάντε για 5 λεπτά, μασάζ στα πέλματα των ποδιών σας, χρησιμοποιώντας ένα μπαλάκι του τένις, που θα τοποθετήσετε πρώτα κάτω από το ένα και έπειτα κάτω από το άλλο πόδι. Κατά τη διάρκεια του μασάζ, φροντίστε να κινείτε το πέλμα σας παράλληλα με το δάπεδο και πάνω στο μπαλάκι.
*Ακουμπήστε το πέλμα σας καλά στο πάτωμα και πιέστε το κουντεπιέ και τα δάκτυλα των ποδιών σας, με την παλάμη και με φορά προς τα εμπρός. Επαναλάβετε για 7-10 φορές.
*Καθίστε άνετα με την πλάτη καλά ακουμπισμένη. Διπλώστε το αριστερό πόδι πάνω στο δεξί γόνατο, για να πιάνετε καλά το πέλμα. Κάντε εναλλάξ δεξιόστροφες και αριστερόστροφες περιστροφές των αστραγάλων.
*Στη συνέχεια, βάλτε λίγο λάδι στο χέρι σας και κάντε μαλάξεις στο πέλμα. Πιέστε τη φτέρνα με τον αντίχειρα και στη μέση της καμάρας (για να βοηθήσετε την ενέργεια να κυκλοφορήσει ). Έπειτα πιέστε στη βάση των δακτύλων, πριν αρχίσετε να τους κάνετε μασάζ ένα προς ένα.Επαναλάβετε τη διαδικασία στο άλλο πόδι.


Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.