Έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of the American Medical Association», έδειξε υποσχόμενα αποτελέσματα σε έρευνα μακρύτερης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε κάτω από πραγματικές συνθήκες.
Ο Dr. David Jenkins, του Πανεπιστημίου του Τορόντο, δήλωσε ότι η έρευνα υπέδειξε τη δυνητική αξία της χρήσης τροφίμων που μειώνουν τη χοληστερόλη σε συνδυασμό. Εκτιμά ότι η μέθοδος έχει κλινική εφαρμογή.
Συνδυάζοντας τροφές που είναι γνωστές για τις ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης, οι συμμετέχοντες μείωσαν τη χοληστερόλη LDL, περισσότερο από 13%.
Συγκριτικά, όσοι ανήκαν στην ομάδα ελέγχου και κατανάλωναν τροφές χαμηλές σε λιπαρά μείωσαν τη χοληστερόλη τους κατά 3%.
Η διατροφή περιλάμβανε:
• Πρωτεΐνη σόγιας όπως γάλα σόγιας και τόφου
• Κολλώδεις ίνες από βρώμη, κριθάρι και psyllium
• Ξηρούς καρπούς, όπως φιστίκια
• Φυτικές στερόλες στη μαργαρίνη
Η έρευνα περιλάμβανε 351 άντρες και μετεμμηνοπαυσικές γυναίκες στο Κεμπέκ, το Τορόντο, το Γουίνιπεγκ και το Βανκούβερ. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, διατροφής κατά της χοληστερόλης και διατροφής με χαμηλά λιπαρά.
Οι διατροφολόγοι εξέτασαν τα αρχεία των εθελοντών σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων για 7 ημέρες και πρότειναν βελτιώσεις.
Η ομάδα ελέγχου δεν έλαβε διατροφικές οδηγίες κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια μείωση 13% της χοληστερόλης LDL μπορεί να επιτευχθεί μετά από μόλις 2 επισκέψεις σε ειδικό.
Στόχος της έρευνας ήταν να εξετάσει την επίδραση της διατροφικής συμβουλής σε πραγματικές καταστάσεις.
Σε όλους τους συμμετέχοντες μετρήθηκε το ύψος, η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Περιορισμός της έρευνας ήταν η αποχώρηση κατά 22,6% που είναι συνήθης σε τόσο εντατικής δίαιτας έρευνες.
Επειδή η διατροφή ήταν πολύπλοκη, οι ερευνητές δεν μπορούν να δηλώσουν ποιες τροφές ευθύνονταν για τη μείωση της χοληστερόλης.
Πηγή: iatronet
http://medicalnews.gr/