«Σε άλλη μελέτη βρέθηκε ότι αυτοί που κάνουν ποδήλατο περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό συμπτωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων,στην πύελο και στο δέρμα της βουβωνικής χώρας.
Παράλληλα,έχει παρατηρηθεί αυξημένο ποσοστό στενωμάτων ουρήθρας σε επαγγελματίες αθλητές ποδηλασίας,αλλά και σε χομπίστες που χρησιμοποιούν καθημερινά πολλές ώρες ποδήλατο με στενή σέλα» αναφέρει ο κ. Μερτζιώτης.
Αυτά τα ευρήματα οδήγησαν σε ένα διεθνές ντιμπέιτ με επίκεντρο ένα φαινομενικά αθώο προϊόν που δεν είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη στο παρελθόν.
Το Εθνικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας των ΗΠΑ έφθασε στο σημείο να δημοσιεύσει επίσημη σύσταση προς όλους όσοι χρησιμοποιούν ποδήλατο στην εργασία τους να τοποθετήσουν σέλα χωρίς μύτη! Ωστόσο ακόμη και αυτή η λύση έχει επικριτές.
«Πολλοί παραπονιούνται για έλλειψη ισορροπίαςλόγω της κομμένης σέλας. Η μύτη της σέλας βοηθά στον έλεγχο του ποδηλάτου από τους μηρούς, ιδίως στα mountain bikes,και η απώλεια αυτής της ισορροπίας μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη. Από την άλλη, ποδηλάτες της πόλης ή αθλητές του τριάθλου μένουν πολύ ευχαριστημένοιγιατί τους ανακουφίζει από τους πόνους» επισημαίνει στην εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ν. Ράπτης, ιδιοκτήτης μεγάλου καταστήματος ποδηλάτων στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον χειρουργό ουρολόγο κ. Χ.Αηδονόπουλο, η ποδηλασία κρύβει ακόμη ένα παράδοξο. «Οταν γίνεται περιορισμένη χρήση του ποδηλάτου,η μάλαξη που προκαλείται στον προστάτη από τη σέλα είναι ωφέλιμη και έχει ομοιότητες με τις ιατρικές μαλάξεις για τη θεραπεία της προστατίτιδας!Ωστόσο,αν ξεπεραστεί ένα χρονικό όριο, οδηγούμαστε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα:ο προστάτης και οι όρχεις ερεθίζονται και η στυτική λειτουργία επιδεινώνεται» σχολιάζει ο ίδιος.