Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Πώς να μειώσετε τη χοληστερόλη

Αυτό όμως δεν ισχύει πάντα. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την λειτουργία των κυττάρων, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό δομικό υλικό των κυττάρων. Επίσης είναι υπεύθυνη για την παραγωγή και τον μεταβολισμό των ορμονών. 
Από την άλλη πλευρά, η χοληστερόλη μπορεί να γίνει βλαπτική, όταν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στο αίμα μας και εναποτίθεται στα τοιχώματα των αρτηριών οδηγώντας σε προοδευτική στένωσή τους. Η χοληστερόλη προέρχεται από δύο πηγές, το ήπαρ και την διατροφή.
Η αυξημένη ποσότητα χοληστερόλης στο αίμα, οφείλεται κυρίως στην κακή διατροφή και λιγότερο σε γενετικούς παράγοντες.

Μπορούμε να πετύχουμε μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, εφαρμόζοντας απλούς τρόπους όπως:
1. Μείωση του πλεονάζοντος βάρους στηριζόμενοι στην Μεσογειακή διατροφή. Η απώλεια πλεονάζοντος βάρους και κατά συνέπεια του πλεονάζοντος λιπώδους ιστού και της χοληστερόλης, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να στηρίζεται στην Μεσογειακή διατροφή.

2. Αποφυγή των επεξεργασμένων τροφίμων, που συχνά περιέχουν κεκορεσμένα, trans λιπαρά, ζάχαρη και άλλα συστατικά που ευνοούν την εμφάνιση της παχυσαρκίας.
3. Αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών, με την κατανάλωση 5 -8 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Στην αγορά υπάρχουν ακόμη ροφήματα φρούτων και λαχανικών πλούσια σε φυτικές ίνες (4,5 γρ ανα 100ml) που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στην διατροφή σας για να καλύψετε τις ανάγκες σας.

4. Έλεγχο των λιπαρών που καταναλώνουμε. Επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα, πολυακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, ο αλεσμένος λιναρόσπορος, το ωμό ελαιόλαδο ή ακόμη και τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω-3 λιπαρά οξέα όπως μαργαρίνες, ψωμιά και ροφήματα γιαουρτιού. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένο λίπος όπως το αρνί, οι κρέμες γάλακτος, το ζωικό βούτυρο κλπ.

5. Κατανάλωση φυτοστερολών στα 2 γραμμάρια ημερησίως. Σύμφωνα με ανεξάρτητες κλινικές μελέτες, η μείωση της «κακής» LDL χοληστερίνης μέχρι και 15%, σε διάστημα 2-3 εβδομάδων, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής, μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας καθημερινά ένα μπουκαλάκι (100g) εμπλουτισμένο ρόφημα γιαουρτιού [περιέχει την ημερήσια ποσότητα φυτικών στερολών], είτε ακόμη συνδυάζοντας τα εμπλουτισμένα με φυτικές στερόλες προϊόντα (μαργαρίνη, γάλα και επιδόρπιο στραγγιστού γιαουρτιού).

6. Περιορισμός των έτοιμων φαγητών από fast-food ή ταχυφαγεία.

7. Αερόβια άσκηση (γρήγορο περπάτημα) για 30-40 λεπτά ημερησίως
.
8. Έλεγχος του άγχους, για να αποφύγουμε τα βουλιμικά επεισόδια που μας οδηγούν στην σε επιπλέον πρόσληψη «αχρείαστων» θερμίδων για τον οργανισμό.

9. Περιορισμός της κατανάλωσης τελικών προϊόντων που έχουν προκύψει από παρατεταμένη θερμική επεξεργασία με αποτέλεσμα η χοληστερόλη να έχει οξειδωθεί (π.χ. τηγανητό κρέας, πατάτες, αυγά κλπ).

Πηγή: mednutrition.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.