Σοβαρό πρόβλημα στις αγοραπωλησίες ακινήτων στη Ξάνθη και άλλες παραμεθόριες περιοχές έχει προκαλέσει ασάφεια που παρουσιάζει νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή.
Πρόκειται για το Νόμο που αντικατέστησε τον 1892 /1990, στα άρθρα που αφορούν στις άδειες που απαιτούνται απο ειδική επιτροπή για όλες τις αγοραπωλησίες ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη.
Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, επιχείρησε να απλοποιήσει τη διαδικασία μεταβίβασης ακινήτων, κυρίως σε ότι αφορά στην ειδική επιτροπή που αδειοδοτεί για την πραγματοποίηση της αγοραπωλησίας και στο εξής θα συστήνεται στην οικεία Αποκεντρωμένη Διοίκηση με συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου Άμυνας. Όμως η ασάφεια που υπήρξε στη διατύπωση του νέου Νόμου, όπως εκτιμάται από τους νομικούς, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και έχει προκαλέσει ανάσχεση των μεταβιβάσεων. Οι συμβολαιογράφοι της περιοχής εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι και αναμένουν την επίλυση της εκκρεμότητας.
Κ. Κιούση: Περιμένουμε διευκρινιστική εγκύκλιο. Κανένας φόβος για τα πρόσφατα συμβόλαια.
Η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κυριακή Κιούση, ανέφερε ότι ο νέος Νόμος είχε την πρόθεση να απαλοίψει τα εμπόδια του παλαιότερου, όμως προέκυψε το πρόβλημα με τη διατύπωση και ο νομικός κόσμος έχει ζητήσει διευκρινιστική εγκύκλιο, για να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο του ΔΣΞ η προβλεπόμενη από το νέο νόμο Επιτροπή δεν έχει συσταθεί), όμως δεν υπάρχει καμία περίπτωση προσβολής των μεταβιβάσεων που έχουν γίνει από την ψήφιση του νέου Νόμου μέχρι σήμερα, καθώς έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά οι μεταγραφές των ακινήτων στο υποθηκαφυλακείο. Σύμφωνα με την Κ. Κιούση, αφού και οι Τράπεζες που χρηματοδοτούν τις αγορές, καλύπτονται από τις μεταγραφές, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Γενικότερα πάντως δηλώνει πως «η ασάφεια που υπάρχει θα διευκρινιστεί και πιστεύουμε ότι όλοι σύντομα θα βαδίσουμε πιο σίγουρα».
Η επίμαχη διάταξη
Στο νέο Νόμο (Ν. 3978/2011) που αποαγορεύει της αγοραπωλησίες ακινήτων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων στις παραμεθόριες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Ξάνθη, αναφέρεται επι λέξει:
2. Η παράγραφος 1 του άρθρου 25 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Απαγορεύεται κάθε δικαιοπραξία εν ζωή με την οποία συνιστάται υπέρ φυσικών ή νομικών προσώπων με ιθαγένεια ή έδρα εκτός των κρατών–μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών οποιοδήποτε εμπράγ-ματο ή ενοχικό δικαίωμα, που αφορά ακίνητα, κείμενα στις παραμεθόριες περιοχές, καθώς και η μεταβίβαση μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ή η μεταβολή του προσώπου εταίρων εταιρειών οποιασδήποτε μορφής που έχουν στην κυριότητα τους ακίνητα στις περιοχές αυτές.»
3. Το άρθρο 26 του ν. 1892/1990 (Α’ 101) αντικαθίσταται ως εξής:
«1. α. Φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στις κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου 25 μπορούν να ζητήσουν την άρση της απαγόρευσης για τις παραμεθορίους περιοχές με αίτηση τους, στην οποία πρέπει να αναφέρεται και ο Σκοπός για τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί το ακίνητο.
β. Η αίτηση αυτή υποβάλλεται σε επιτροπή, που συνιστάται με θητεία πέντε (5) ετών σε κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση με απόφαση του οικείου Γενικού Γραμματέα και απαρτίζεται από τον ίδιο ως Πρόεδρο ή το νόμιμο αναπληρωτή του και από έναν εκπρόσωπο των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, που ορίζονται με τους αναπληρωτές τους από τα οικεία Υπουργεία.
γ. Η απαγόρευση αίρεται με απόφαση της επιτροπής, που λαμβάνεται με πλειοψηφία του συνόλου του αριθμού των μελών της και με θετική οπωσδήποτε ψήφο του εκπροσώπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
πηγή: xanthipress