H συνεργασία που απορρίφθηκε και το άδοξο τέλος του πειράματος με την ευρεσιτεχνία
Η προσπάθεια του Κώστα Σούκου, του Λαρισαίου επιχειρηματία που συνέδεσε το όνομά του με το ηλεκτρικό ρεύμα και την ασφάλεια των πριζών σούκο, να προωθήσει την πατέντα του για ψυχρή και οικολογική επεξεργασία απορριμμάτων δεν έπεισε τους Καλαματιανούς άρχοντες του Δήμου και προκάλεσε αναταραχή στον επιχειρηματικό κόσμο, που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα.
Η περιπέτεια του επιχειρηματία με το δήμο Καλαμάτας, αποκαλύφθηκε μετά από την προσπάθεια που έκανε να προωθήσει το σύστημα, που έφτιαξε στο δήμο Κρανιδίου. Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έγιναν, ο κ. Σούκος είχε συμφωνήσει με το δήμο Καλαμάτας, την προεκλογική περίοδο, να κάνει ένα τρίμηνο πείραμα της ευρεσιτεχνίας του και στη συνέχεια να υπογράψει σύμβαση για την επεξεργασία του συνόλου των δεμάτων που βρίσκονται στους χώρους του δήμου και να τους παραδώσει καθαρούς, χωρίς να απαιτείται Χώρος Υγειονομικής Ταφής, αφού δεν θα υπάρχουν υπολείμματα από την επεξεργασία. Όταν ρωτήθηκε μάλιστα από τους ειδικούς συμβούλους του δήμου ποια είναι τα χαρακτηριστικά και τα πλεονεκτήματα του συστήματος, ο κ. Σούκος αρνήθηκε να τα αποκαλύψει, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εφεύρεση, που δεν πρέπει να πάρει δημοσιότητα.
Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα της ψυχρής και οικολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων του Κώστα Σούκου, θα υποκαθιστούσε μόνιμα τα υπάρχοντα συστήματα με τα μηχανήματα βιομάζας, που έχουν, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς υψηλή απόδοση. Κατά τη διάρκεια όμως των πειραματικών εργασιών παρουσιάστηκαν εμπλοκές. Σύμφωνα με τον έλεγχο που έκαναν υπάλληλοι του δήμου Καλαμάτας υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην επεξεργασία των απορριμμάτων, εξαιτίας προβλημάτων στη λειτουργία του συστήματος.
Πέρα από αυτό, οι δημοτικοί υπάλληλοι διαπίστωσαν ότι για να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, εργαζόμενοι στο σύστημα προσπαθούσαν με ξύλα και με τα χέρια να καθαρίσουν το τύμπανο που επεξεργαζόταν τα σκουπίδια από το χνουδωτό υλικό που το είχε καλύψει, με κίνδυνο για την ασφάλειά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σούκο, τα προβλήματα προκλήθηκαν από τη μεγάλη ποσότητα λάσπης που υπήρχε στα απορρίμματα, ενώ οι υπάλληλοι την απέδωσαν στην κακή λειτουργία του συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχει πληρωθεί ακόμα ο κ. Σούκος για το διάστημα του πειράματος, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν φωνές ότι το σύστημα είναι ακριβό, αφού χρεώνεται 137 ευρώ τον τόνο.
Μυστήριο η πιστοποίηση
Οι καθυστερήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του πειράματος της πατέντας του κ. Σούκου στην περιοχή Μαραθόλακκα, είχαν σαν αποτέλεσμα τη μισή απόδοση από αυτή που περίμεναν στο δήμο Καλαμάτας, με βάση όσα τους είχε πει ο επιχειρηματίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ημερήσια ποσότητα απορριμμάτων στο μεσσηνιακό δήμο είναι 100 τόνοι και το σύστημα του κ. Σούκου δεν κατάφερε να επεξεργαστεί ούτε τους μισούς.
Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, η νεοεκλεγείσα δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε συμφωνία με τον κ. Σούκο, ο οποίος προσπάθησε να προωθήσει το σύστημα και στην Ερμιονίδα, αλλά αντέδρασε η Οικολογική Εναλλακτική Πρωτοβουλία της περιοχής. Από την εταιρεία του Λαρισαίου επιχειρηματία είχε σταλεί έγγραφο στο δήμο Κρανιδίου, με το οποίο ζητούσε να χρησιμοποιήσει ο δήμος το σύστημά του, αναφέροντας μάλιστα ότι «κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του μηχανήματός μας στην περιοχή Μαραθόλακκα Καλαμάτας είχαμε επίσης την ευκαιρία να επεξεργαστούμε με επιτυχία δεματοποιημένα απορρίμματα, παρουσία εκπροσώπων του ΤΕΕ Πελοποννήσου, του Φορέα Διαχείρισης και εκπροσώπων της περιφέρειας Πελοποννήσου».
Σύμφωνα όμως με τις εισηγήσεις των υπαλλήλων του δήμου Καλαμάτας, αλλά και την καταγγελία της οικολογικής οργάνωσης της Ερμιονίδας, η συνεργασία με το μεσσηνιακό δήμο απορρίφθηκε ως μη λειτουργική. Σε δημοσίευμα μάλιστα της εφημερίδας «Ελευθερία» αναφέρεται ότι «όπως δείχνουν τα πράγματα παίρνει άδοξο τέλος και το πείραμα με το «σουκομηχάνημα». Η τρίμηνη δοκιμή δεν έπεισε για τίποτα και δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των δοκιμών και την εκτίμηση της πραγματικότητας. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι ποσότητες που μπορεί να επεξεργαστεί το μηχάνημα είναι ελάχιστες, μπροστά στην ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών της πόλης. Από 'κει και ύστερα, κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η σύνθεση του παραγόμενου προϊόντος και κατά πόσο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί ασφαλώς και σε τι είδους χώρους». Πάνω στο θέμα της πιστοποίησης του συστήματος Σούκου υπάρχουν αντίθετες απόψεις, που αφήνουν άλυτο το μυστήριο, το οποίο μόνο η εταιρεία μπορεί να λύσει. Σύμφωνα με τον κ. Σούκο, το μηχάνημα έχει καταχωρηθεί ως ευρεσιτεχνία στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και προστατεύεται από τις σχετικές διατάξεις. Παράγοντες του χώρου όμως, υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει καμιά πιστοποίηση εγκυρότητας του μηχανήματος και χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Σούκος δεν έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί.
Από την πρίζα στα οπλικά συστήματα
Ο Κώστας Σούκος μπορεί να ξεκίνησε από την εφεύρεση της ομώνυμης πρίζας ασφαλείας, αλλά εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές οπλικών και αμυντικών συστημάτων. Πριν από τρία χρόνια μάλιστα, η εταιρεία του Soukos Robots υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την αμερικανική Raytheon, ύψους 31 εκατ. ευρώ. Δεν έπαψε όμως να ασχολείται με εφευρέσεις, έχοντας 34 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στην Ελλάδα, προϊόντα της Soukos Robots υπάρχουν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»: πρόκειται για τα ρομπότ «Ηρακλής», που συγκεντρώνει αποσκευές αγνώστου κατόχου και «Οδυσσέας 2000», που εξουδετερώνει εκρηκτικούς μηχανισμούς. Παρ' όλα αυτά, τώρα βρίσκεται στο στόχαστρο για την εφεύρεση του συστήματος ψυχρής και βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων, από τους παράγοντες και τους φορείς του δήμου Καλαμάτας και Κρανιδίου. Κατάφερε όμως, παρά τα προβλήματα στην Μεσσηνία, να προωθήσει το μηχάνημά του στην Άνδρο, όπου θα αρχίσει να εφαρμόζεται η μέθοδός του, την ερχόμενη εβδομάδα.
http://www.dealnews.gr/Trapezes/item/10789-%CE%95%CE%BC%CF%80%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%A3%CE%BF%CF%8D%CE%BA%CE%BF%CF%85