Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Συστάσεις για χαμηλό σίδηρο - Πως να αντιμετωπίσετε την αναιμία

Αρχικά επιβάλλεται να διερευνηθεί η αιτία που την προκάλεσε. Στη συνέχεια, η αντιμετώπιση της μπορεί να συνίσταται στην εφαρμογή ειδικού διαιτολογίου ή στον συνδιασμό ειδικής φαρμακευτικής αγωγής και δίαιτας.

Από το σίδηρο που περιέχεται στα τρόφιμα μόνο ένα μικρό ποσοστό 10 - 20% απορροφάται.

Ο σίδηρος περιέχεται σε τρόφιμα ζωικής και φυτικής προέλευσης, ωστόσο απορροφάται καλύτερα όταν βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα στο κρέας και στο συκώτι.

Μπορούμε απλοϊκά να πούμε ότι ο σίδηρος των ζωικών τροφών είναι «ελεύθερος» και έτσι τον απορροφά πιο εύκολα ο οργανισμός, ενώ ο σίδηρος των φυτικών τροφών είναι «δεσμευμένος» με συνέπεια ο οργανισμός να δυσκολεύεται να τον απορροφήσει.

Προκειμένου να διευκολύνουμε τον οργανισμό να δεσμέυσει το σίδηρο των φυτικών τροφών, θα πρέπει, μετά από το γεύμα που συνίσταται από ένα τρόφιμο πλούσιο σε σίδηρο όπως για παράδειγμα οι φακές, μπιζέλια, σπανάκι, να πίνουμε μισό ποτήρι φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπ φρουτ ή στη σαλάτα μας να προσθέσουμε λίγη πιπεριά.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να επισημανθεί είναι να μην καταναλώνουμε τσάι κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, καθότι αυτό προκαλεί μείωση της απορρόφησης του σιδήρου.

Επίσης, όταν τρώμε φυτικά τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο, δεν πρέπει να τρώμε μαζί και αυγό και συγκεκριμένα τον κρόκο, διότι η βιτελλίνη, ένα συστατικό του κρόκου, δεσμέυει το σίδηρο των φυτικών τροφών και δεν επιτρέπει στον οργανισμό να τον απορροφήσει.

Όταν το γεύμα σας, περιέχει κρέας ή συκώτι, να συνοδεύεται από ρύζι ή μακαρόνια, ή πατάτες και λίγη σαλάτα αγγούρι με ντομάτα, διότι οι πράσινες σαλάτες εμποδίζουν λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών, φυτικών οξέων και οξαλικών το σίδηρο να απορροφηθεί.

Τέλος, επισημαίνεται και η σημασία της χρήσης μεταλλικών μαγειρικών σκευών. Εάν για παράδειγμα, η παρασκευή του φαγητού γίνεται σε μεταλλικά σιδηρούχα σκευάσματα, σε αντίθεση με πυρέξ ή πήλινα, τότε αυτό εμπλουτίζεται με μεγάλη ποσότητα απορροφήσιμου σιδήρου.

Πέραν όμως από την έμφαση που δίνουμε για τη λήψη τροφών πλούσιων σε σίδηρο, θα πρέπει να παίρνεται και κάποιες βιταμίνες και συγκεκριμένα το φολικό οξύ, Β6, Β12 καθώς και χαλκό (Cu).

Γεωργία Χ. Κατσογριδάκη MSc
Διαιτολόγος Διατροφολόγος Βιοτεχνολόγος
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=67184&catid=20

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.