Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Απειλή του φοίνικα από το σκαθάρι που τα καταστρέφει

Τα πάντα για το σκαθάρι που καταστρέφει τους φοίνικες και πως να σώσετε τον δικό σας!!

Το σκαθάρι του φοίνικα Rynchophorus ferrugineus.
Το κόκκινο ρυγχοφόρο σκαθάρι των φοινίκων είναι ένα κολεόπτερο που έχει την ικανότητα να πετά και μάλιστα για σημαντικές αποστάσεις, μεγαλύτερες του ενός χιλιομέτρου. Το ακμαίο έχει μήκος 3,5 εκ. και καφετί χρώμα. Η προνύμφη του είναι λευκή με καφετί κεφάλι και έχει μήκος 5 εκ.

Προσβάλλει όλα τα φοινικοειδή εκτός από τους χαμαίρωπες και τις ουασιγκτόνιες.
Προκαλεί την ολοκληρωτική καταστροφή των φυτών. Η ζημιά ξεκινά από την κορυφή του δέντρου. Τα φύλλα γέρνουν προς τα κάτω αντί να στέκονται τοξωτά. Όλη η διαδικασία, από την είσοδο του εντόμου μέχρι την ολική καταστροφή του διαρκεί ένα - δύο χρόνια

Το έντομο αυτό μετακινείται εύκολα όταν έχει καλό καιρό. Όταν φτάσει σε έναν φοίνικα μπαίνει στο εσωτερικό και γεννά τα αυγά του. Στην συνέχεια οι προνύμφες του τρώνε ασταμάτητα το εσωτερικό του φοίνικα με τα δυνατά σαγόνια τους.

Δυστυχώς η αντιμετώπιση του είναι πολύ δύσκολη και μπορεί να έχει επιτυχία μόνον όταν γίνει μαζικά. Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο συστήνει την καταστροφή όλων των φοινικοειδών που έχουν σοβαρές προσβολές. Για τα υπόλοιπα συστήνει να γίνονται επαναλαμβανόμενες επεμβάσεις με τα κατάλληλα εντομοκτόνα ή με έναν μικροοργανισμό παθογόνο για το κόκκινο σκαθάρι.
Το εντομοκτόνο δεν πρέπει να ψεκάζεται απλώς αλλά να γίνεται λούσιμο της κορυφής του φοίνικα.

Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση του προβλήματος:
Η εφαρμογή ενέσεων με ειδικό εντομοκτόνο στον κορμό του δέντρου.
Η ακτινοβόληση με μικροκύματα.
Η εφαρμογή ηλεκροστατικής μεμβράνης.
Δυστυχώς όλες είναι ακριβές λύσεις αλλά έχουν το πλεονέκτημα να μην ρυπαίνουν με χημικά.

Το καλύτερο μέτρο είναι η πρόληψη.
Καθαρίστε την κορυφή του φοίνικα από ξερά φυλλαράκια και σκουπίδια γιατί η παρουσία τους ευνοεί τον ρυγχοφόρο ο οποίος βρίσκει καταφύγιο ανάμεσα τους. Αν αφαιρέστε τα ξερά φύλλα του φοίνικά σας, κόψτε τα κάτω από το τελευταίο αγκάθι και καλύψτε τις τομές με αφρό πολυουρεθάνης. Το ίδιο πρέπει να γίνει αν αφαιρεθούν και πράσινα φύλλα.

Η αφαίρεση των φύλλων πρέπει να γίνεται το φθινόπωρο, κοντά στην αρχή του χειμώνα, επειδή εκείνη την εποχή το έντομο δεν συνηθίζει να πετάει λόγω της χαμηλότερης θερμοκρασίας.

www.kipouroi.blogspot.com

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.