Ο κινεζικός «Γαλαξίας» αφήνει πίσω του τα αντίστοιχα αμερικανικά και ευρωπαϊκά σούπερ κομπιούτερ
Oι κινέζοι μάγοι των υπολογιστών «έβαλαν τα γυαλιά» στους δυτικούς ομολόγους τους, αφού πλέον ο ταχύτερος υπερυπολογιστής του πλανήτη είναι «made in China»!Για την ακρίβεια, χρειάστηκαν δύο χρόνια εργασίας από περίπου 200 επιστήμονες και κονδύλια που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Τianhe-1Α, του ταχύτερου υπερυπολογιστή του πλανήτη.
Το μηχάνημα ήδη εγκαταστάθηκε στο Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστών στην πόλη Τιαντζίν της Κίνας και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.
Το Εθνικό Πανεπιστήμιο Αμυντικής Τεχνολογίας της Κίνας (ΕΠΑΤ), το οποίο σχεδίασε τον Τianhe-1Α, ισχυρίζεται ότι ο υπολογιστής μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες 43% μεγαλύτερες από όλα τα προηγούμενα συστήματα, γεγονός που τον καθιστά ταχύτερο από οποιονδήποτε «συνάδελφό» του στον κατάλογο των 500 κορυφαίων υπερυπολογιστών του πλανήτη.
Στις δοκιμές, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Βήματος, ο κινεζικός υπερυπολογιστής σημείωσε νέο ρεκόρ απόδοσης της τάξεως των 2,507 petaflops ή αλλιώς περισσότερους από 2,5 τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο. Αυτό ανακοίνωσε η γνωστή αμερικανική εταιρεία Νvidia, η οποία εξέλιξε τα ολοκληρωμένα κυκλώματα για την κατασκευή του.
Το petaflop είναι το μέτρο της ταχύτητας επεξεργασίας ενός υπολογιστή και μπορεί να εκφραστεί ως χίλια τρισεκατομμύρια διαδικασίες ανά δευτερόλεπτο!
Ο πρόεδρος του ΕΠΑΤ Ζανγκ Γιουλίν ανέφερε ότι ο υπολογιστής θα χρησιμοποιηθεί για την επεξεργασία σεισμογραφικών δεδομένων για χρήση στην εύρεση πετρελαίου, καθώς και για ιατρικές έρευνες και τη σχεδίαση διαστημικών οχημάτων.
«Με έναν υπολογιστή αυτής της ταχύτητας, είμαστε σε θέση πλέον να προβούμε σε επιστημονική έρευνα χωρίς όρια» ανέφερε ο Λιου Γουάνγκ Μινγκ, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Υπερυπολογιστών στην Τιανγίν.
Η Κίνα άρχισε να επενδύει στην υψηλή τεχνολογία το 2002 και αυτή τη στιγμή καταλαμβάνει την τρίτη θέση παγκοσμίως στην άτυπη «βαθμολογία» της υπολογιστικής δύναμης υψηλής απόδοσης, ακολουθώντας κατά πόδας τις προπορευόμενες ΗΠΑ και τη δεύτερη στη σειρά Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τιανχέ στα κινεζικά σημαίνει «Γαλαξίας». Ο Τianhe-1Α έχει τη συνδυασμένη δύναμη υπολογισμού 175.000 φορητών υπολογιστών, τόνισε ο Σουμίτ Γκούπτα, διευθυντής παραγωγής της καλιφορνέζικης εταιρείας Νvidia, η οποία συμμετείχε στην κατασκευή του. Πού οφείλεται η κτηνώδης υπολογιστική του δύναμη;
«Το μυστικό του είναι ότι στηρίζεται σε έναν συνδυασμό αμερικανικών επεξεργαστών και κινεζικής τεχνολογίας» εξηγεί ο Τζακ Ντονγκάρα, διευθυντής του Εργαστηρίου Καινοτομιών για Υπολογιστές στο Πανεπιστήμιο του Τενεσί στις ΗΠΑ.
«Ο Τianhe-1Α θα γίνει και επισήμως ο ταχύτερος στον κόσμο μόλις παρουσιαστεί ο κατάλογος “Τοp 500 SuperComputers 2010” στις 15 Νοεμβρίου» δήλωσε ο κ. Ντονγκάρα, ο οποίος συμμετέχει στη σύνταξη της συγκεκριμένης λίστας.