Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μουντοβίνα ποτό απο μέλι

Η μουντοβίνα θεωρείτε ως το τσίπουρο η το ρακί των μελισσοκόμων, η λέξη μουντοβίνα ενδεχομένως προέρχεται από την τις λέξεις μουντό που θα πει σκούρο η μαύρο και την λατινική vina που θα πει κρασί, με λίγα λόγια μουντοβίνα θα πει σκούρο κρασί, η σκούρο πιόμα αν προτιμάτε

Η παράγωγη του ξεκίνησε σύμφωνα με τα λεγόμενα και συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας στην βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Χαλκιδική.

Βγαίνει από τις κηρήθρες των μελισσών, για την ακρίβεια είναι απόσταξη από κερί και μέλι, κι όταν δεν έχει μέσα γλυκάνισο τότε μοιάζει με τσίπουρο αλλά αφήνει ένα άρωμα όπως αυτό του κεριού των μελισσών.

Ας δούμε όμως πως το φτιάχνουν οι μελισσοκόμοι στην βόρεια Ελλάδα.

Παίρνουν λοιπόν τις μαύρες κηρήθρες που είναι για λιώσιμο και τις βάζουν μέσα σε καζάνια με νερό και τις βράζουν.


Όταν τελειώσει το βράσιμο προκύπτει ένας χυλός γιατί λιώνει το κερί, το μείγμα αυτό το ρίχνουν σε φίλτρα και πιέζοντας το βγαίνει ένας ζωμός που αποτελείτε από νερό κερί και μέλι που υπήρχε σε μικροποσότητες στις κηρήθρες.

Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος του κεριού παραμένει στα φίλτρα.

Αυτόν τον ζωμό στην συνέχεια τον βάζουν σε βαρέλια ως επί το πλείστον ξύλινα.

Γρήγορα όσο κερί υπάρχει μέσα στον ζωμό βγαίνει στην επιφάνεια λόγο ειδικού βάρους και το μαζεύουν.

Έτσι πλέον στο βαρέλι έχουμε τον καθαρό ζωμό απαλλαγμένο από κεριά, αυτός ο ζωμός αν δοκιμαστεί σε αυτό το στάδιο είναι γλυκός και όπως είπαμε είναι σκούρος στο χρώμα.

Μετά από αυτή την διαδικασία θα παραμείνει στα βαρέλια όπου και θα αρχίσει η ζύμωση για περίπου 20 ημέρες.

Στην συνέχεια θα μπει σε καζάνια απόσταξης όπου θα του γίνει η πρώτη απόσταξη και θα βγει από εκεί ένα ποτό με περίπου 18 έως 20 βαθμούς οινόπνευμα.

Μετά θα του γίνει δεύτερη απόσταξη και θα προστεθεί γλυκάνισος η μαστίχα Χίου η και τα δυο μαζί.
Η προσθήκη αυτών θα δώσει κι άλλα αρώματα και ουσίες στο ποτό μας και μετά την δεύτερη απόσταξη το οινόπνευμα θα ανέλθει στους 60 βαθμούς κάνοντας το ένα πολύ δυνατό ποτό.

Έτσι λοιπόν βγαίνει η μουντοβίνα, και αυτοί που ξέρουν λένε ότι 1 με 2 ποτηράκια είναι αρκετά για να μας φέρει στο τσακίρ κέφι.

http://melissocosmos.blogspot.com

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.