Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Πόσο σημαντική είναι η χολή; Ποιές ομάδες πλήττει η πέτρα στη χολή;

Η χολή, είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά, όπου εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός.
Η δράση της, είναι προς τις λιπαρές τροφές με κύριο ρόλο την ορθή πέψη και απορρόφηση των λιπαρών ουσιών.
Η χολή βρίσκεται στη χοληδόχο κύστη, η οποία συνδέεται με τα χοληφόρα αγγεία.

Ο εν λόγω συνδυασμός, λειτουργεί ως δίαυλος μεταφοράς των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών από το συκώτι στο πάγκρεας.

Η δημιουργία πέτρας-λίθος στη χολή, σημαίνει ότι εμφανίζεται απόφραξη της ροής της χολής από το συκώτι προς το έντερο.
Η δημιουργία πέτρας στη χολή, στηρίζεται σε 3κεντρικούς άξονες και έπειτα διακρίνεται ανάλογα με το στοιχείο των επιμέρους μερών από τους κεντρικούς άξονες.
Οι κεντρικοί άξονες, είναι οι εξής:
1.Αλλαγή στη σύσταση της χολής.
2.Μειωμένη λειτουργικότητα της χοληδόχου κύστεως.
3. Πυρηνοποίηση των κρυστάλλων της χοληστερόλης.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων οι οποίες εμφανίζουν πέτρα στα νεφρά, είναι οι εξής:

1. Παχυσαρκία.
2. Σακχαρώδης Διαβήτης.
3. Ηλικία άνω των 50ετών.
4. Νόσος chrοhn.
5. Χρήση φαρμάκων φιμπράτες ή/και οιστρογόνα.
6. Χρήση αντισυλληπτικών.
7. Κατανάλωση αυξημένου ποσού λιπαρών τροφίμων σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

To μεγαλύτερο ποσοστό πέτρας στη χολή, εντοπίζεται στις γυναίκες.


Η
πρόληψη για να αποφευχθεί η δημιουργία πέτρας στη χολή, είναι η ένταξη ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, όπου θα ρυθμίζει πλήρως αρμονικά την κατανάλωση λιπαρών τροφίμων και υψηλών σε σάκχαρα.

Η
θεραπεία για την αντιμετώπιση της, συναντάται σε 2 περιπτώσεις, η χειρουργική έκτομή ή η λαπαροσκοπική έκτομή. Κατά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως, η χολή δεν «φιλτράρεται» και περνά από το συκώτι απ’ευθείας στον 12δάκτυλο.

Η
διατροφική υποστήριξη, μετά της έκτομής, είναι σημαντική και περιλαμβάνει τα κάτωθι σημαντικά βήματα:
-Αποφυγή κατανάλωσης αναψυκτικών, αερίουχών ποτών, καφέ και αλκοολούχων ποτών.
-Αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης λιπαρών τροφίμων και κόκκινου κρέατος.
-Αποφυγή μεγάλου γεύματος πριν τον ύπνο.
-Κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε Ω3 κ Ω6.
-Κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.
-Μέγιστη κατανάλωση ελαιόλαδου έως 4κουταλάκια του γλυκού/ημερησίως.
Κριαράς Νικόλαος.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγο
ς.

http://www.newsdiet.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.