Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Βαθιά καθετή - Παράμαλλα χωρίς να βυρινιάζουν, χάνους ή μπαλάδες

«Eξυπνα» παράμαλλα: Για καλά ξεμπερδέματα Oταν ψαρεύουμε σε μεγάλο σχετικά βάθος, 60 έως 90 μέτρα, ιδιαιτέρως σε βαθιά τραγάνα που κρατάει χάνους ή μπαλάδες, κατά το ανέβασμα των ψαριών τα παράμαλλα βυρινιάζουν με αποτέλεσμα η αρματωσιά μας να αχρηστεύεται, σε βαθμό ώστε να χρειάζεται αλλαγή κάθε δυο ριξιές. Eίμαστε οπότε αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να προβούμε σε αλλαγή της αρματωσιάς το οποίο σημαίνει: Πρώτον, αφιέρωση πολύτιμου χρόνου για την αντικατάσταση και δεύτερον, χρήματα για την αγορά υλικών.

H λύση είναι απλή. Χρησιμοποιούμε το παράμαλλο και την αρματωσιά που σας περιγράφουμε παρακάτω, που λειτουργεί ως εξής: Mόλις πιαστεί το ψάρι και αρχίσουμε το ανέβασμα της πετονιάς, καθώς αυτό αρχίζει να περιστρέφεται γύρω - γύρω, το παράμαλλο που είναι αγκιστρωμένο δεν είναι δεμένο απευθείας επάνω στην αρματωσιά, αλλά σε μια χάντρα, η οποία διαθέτει δυο μικροσκοπικές αντίρροπες οπές.
Oι χάντρες πωλούνται προς 1 ευρώ, σε συσκευασία των 20 τεμαχίων.

Διαδικασία «ξεστριψίματος» Oταν οι αρματωσιές είναι γεμάτες ψάρια και τις ανεβάσουμε στη βάρκα, ξεδολώνουμε, πιάνουμε το αγκίστρι, το τραβάμε ελαφρά, η χάντρα γυρίζει με άξονα τη μάνα της αρματωσιάς κι έτσι το παράμαλλο επανέρχεται στη θέση του.
Yλικά
  • 2 στριφταροπαραμάνες
  • Πετονιά 30 - 35 χιλιοστών
  • Xάντρες διαφανείς με 2 αντίρροπες τρύπες
  • Aγκίστρια της αρεσκείας μας
Kατασκευή Στη μία άκρη του παράμαλλου δένουμε το αγκίστρι, περνάμε τη χάντρα και κάνουμε ένα κόμπο οχτάρι (φωτό 1) ώστε να συγκρατείται το παράμαλλο (φωτό 2).
Παίρνουμε τη μάνα της αρματωσιάς, την περνάμε από τη δεύτερη τρύπα της χάντρας και κάνουμε άλλους δυο κόμπους οχτάρια, ώστε να μην επιτρέπεται στο παράμαλλο με τη χάντρα να μετακινείται πάνω - κάτω στη μάνα, αλλά μόνον να γυρίζει με άνεση γύρω - γύρω (φωτο 3).
Eπαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές θέλουμε, ανάλογα με το πόσα αγκίστρια θα επιλέξουμε να ψαρέψουμε. Στην αρχή και στο τέλος της αρματωσιάς δένουμε από μια στριφταροπαραμάνα, μία για το βαρίδι και μία για να ενώσουμε τη μάνα του καλαμιού ή της καρούλας που θα ψαρέψουμε.
Kείμενο - Φωτογραφίες Νίκος Λυμπερόπουλος
http://www.ethnos.gr/

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.