Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Εορτασμός Αγίου Ματθαίου στο Παλιό Χωριό της Σαντορίνης (+16 Νοεμβρίου)

Το λαξευτό ξωκλήσι του Αγίου Ματθαίου βρίσκεται βαθιά κρυμμένο μέσα στη Θηραϊκή γη, στο πάνω χωριό του Παλιού Χωριού της Σαντορίνης.
Είναι η πρώτη εκκλησιά στη περιοχή του παλιού χωριού η οποία έγινε το 1638, μετά την Παναγία της Επισκοπής η οποία δρύθηκε από τον αυτοκράτωρα του Βυζαντίου, Αλέξιο Α΄ τον Κομνηνό (1081 - 1118) κατά το έτος 1115.
Στην αναζήτηση μας για το ιστορικό της αναφερόμενης εκκλησίας, πληροφορηθήκαμε από τους ιδιοκτήτες του μικρού ναού ότι οι διερχόμενοι κάτοικοι της περιοχής έμεναν σε ψηλότερα και ασφαλή σημεία του νησιού, λόγω των απρόσμενων πειρατικών επιδρομών.

Όμως οι απλοί και φτωχοί κάτοικοι της περιοχής, για να εκφράσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα έπρεπε να έχουν και κάποιο κοινό χώρο λατρείας.
Στην αναζήτηση τους αυτή, κατέφευγαν στην απλή και οικονομικότερη λύση, σκάβοντας σπήλαια σε πρανή σημεία, τα οποία  είχαν και τα σχετικά τους ευεργετήματα, όπως την παραλλαγή και απόκρυψή τους, από τους εισβολείς πειρατές του νησιού, αλλά και την θερμομονωτική μόνωση που είχαν, από το πληθωρικό υλικό της ηφαιστειακής λάβας του νησιού.
Ο σημερινός ναός δημιουργήθηκε μετά από 100 χρόνια περίπου, από τον αρχικό υπόσκαφο, ο οποίος βρισκόταν ακριβώς διπλά και δεξιά του σημερινού, δηλαδή πίσω από το σημερινό καμπαναριό.
Στις προθέσεις των ενδιαφερομένων είναι να αναδείξουν το παλιό αναφερόμενο χώρο λατρείας, ως παρεκκλήσι του σημερινού.


Μετά τη Θεία λειτουργία μοιράσθηκε πανήγυρη η οποία συνοδευόταν με ντόπιο κρασί.
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Ευάρεστα στον Θεό καθώς και στον εορτάζοντα Άγιο Ματθαίο.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.