Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Ταξιδεύοντας σε κήπους......

Οι μερακλήδες κηπουροί  είναι ευχαριστημένοι με την σωστή λύση του κήπου και αυτό  συμβαίνει άλλωστε και με την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού, έτσι λοιπόν και με τον κήπο θέλουν να δώσουν την δικιά τους προσωπική πινελιά που τελικά είναι αυτό που αντανακλά την προσωπικότητά τους.

Άλλωστε, η διαφορά μεταξύ ενός όμορφου διαμορφωμένου χώρου και ενός κήπου, κάτι πρέπει να υπάρχει, και η διαφορά είναι ότι , πίσω απ΄ όλα αυτά είναι ο καλλιτέχνης με το  πτυοσκάπανο.

Πολλές φορές όμως η έλλειψη εξειδικευμένων τεχνικών γνώσεων αλλά και των διαθέσιμων προϊόντων και φυτών καθώς και του απαιτούμενου χρόνου κάνει σχεδόν αναγκαία την συνεργασία με κάποιον επαγγελματία, ο οποίος πέρα από την δημιουργία του κήπου μπορεί να μας βοηθήσει με πλούσιες και πρώτυπες ιδέες, αλλά  και με τις τεχνικές του συμβουλές, δουλεύοντας πάνω σε ένα  ανάλογο σχέδιο που πραγματικά θα  σας ταιριάζει.


Σχεδιαστικές Συμβουλές
Προσδιόρισε το χώρο με τον οποίο θα ασχοληθείτε.
Να έχετε υπόψη σας την γενική εικόνα του κήπου ή περιοχές που πρέπει να κρυφτούν.



Κατέγραψε τις απαιτήσεις του τοπίου.  Ποιες είναι οι επιθυμίες και ποιες οι πρακτικές ανάγκες για αυτόν το χώρο.
Παραδείγματα πρακτικών αναγκών είναι : χώρος για να παίζουν τα παιδιά, χώρος για τα κατοικίδια ή χώρος αναψυχής για τους καλεσμένους

Διαλέξτε στυλ. Για παράδειγμα πολλοί προτιμούν όψη άγριας φύσης για ένα κήπο σε εξοχική κατοικία ενώ άλλοι προτιμούν ένα πιο συμβατικό και συνηθισμένο θέμα. Πάντως μην διστάσετε να προσαρμόσετε διαφορετικά στοιχεία προκειμένου να καταλήξετε στο δικό σος σχέδιο και ανάλογα με την χωροθέτηση του κήπου σας.

Φτιάξτε ένα προσχέδιο του κήπου. Σχεδίασε μονοπάτια και διαδρόμους πρόσβασης, χώρους αναψυχής, φυτά και επιφάνειες χλοοτάπητα.  Λάβετε υπόψη σος το σύστημα ποτίσματος και αν απαιτείται προεγκατάσταση. Έχοντας καταλήξει στο τελικό σχέδιο το μεταφέρετε στον χώρο πραγματοποιώντας την χάραξη με λάστιχο ποτίσματος, χαλίκια ή και σπρέι.
Επέλεξτε δέντρα, θάμνους και λουλούδια που θα φυτέψεις
Προσθέστε διακοσμητικά: φωτισμό, κατασκευές οριοθέτησης  & ειδικές κατασκευές (παγκάκια, ξυλοκατασκευές με κορμούς από δένδρα, καφασωτά κλπ), πλακόστρωτα, επιστρώσεις από τοπικά πετρώματα, κλπ.

Επιλέξτε το στυλ που πραγματικά σας αρέσει και σας σας εκφράζει, έτσι ώστε να έχετε ως αποτέλεσμα μιας αισθητικά ευχάριστης τακτοποίησης σχημάτων, σχεδίων και χρωμάτων.

Πώς όμως θα συσχετίσετε τις αφηρημένες έννοιες στον μικρό σας κήπο ή χώρο που θέλετε να κάνετε κήπο όταν υπάρχουν και πάρα πολλοί πρακτικοί παράγοντες, που επηρεάζουν όπως η θέση του χώρου, το στυλ του σπιτιού και οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν.


 Η τέχνη είναι   να χρησιμοποιηθεί κάθε στοιχείο του κήπου - βραχόπκηπου, λιθότοιχοι, παγκάκια, σκαλιά, γλάστρες κλπ, καθώς και οτιδήποτε άλλο το οποίο θα συνεισφέρει στην δημιουργία του επιθυμητού στυλ. Τυχαίες και χωρίς σκέψη ενέργειες θα είχαν μέτριο αποτέλεσμα που παράλληλα θα έδειχνε ο κήπος σας μικρότερος και ίσως ακαλαίσθητος.
Αντίθετα ένας επιτυχημένος κήπος άσχετα με την θέση του είναι αυτός που όλα τα στοιχεία του είναι αρμονικά τοποθετημένα και δένουν μεταξύ τους σαν σύνολο.

Το μυστικό για να δώσετε στυλ στο κήπο σας είναι να καταλάβετε την ουσία της εμφάνισης . Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που να καθορίζουν πως γίνεται αυτό. Η τέχνη έγκειται στην ικανότητα καθενός να έχει την αίσθηση μιας συνολικής εικόνας και πώς ταιριάζουν σε αυτήν οι λεπτομέρειες.


Οριοθετώντας τους χώρους
Ένας κήπος ως ένα δυναμικό σύνολο φυτών και διακοσμητικών στοιχείων μπορεί να εξυπηρετεί πολλές και διαφορετικές ανάγκες. Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, ο κήπος συνήθως αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του σπιτιού ή της κατασκευής  που περιβάλει προσθέτοντας  αισθητική.


Ωστόσο με τον σωστό σχεδιασμό του κήπου μπορούν να  εξυπηρετούνται και άλλες ανάγκες όπως:

• Η δημιουργία μιας ήσυχης γωνιάς χαλάρωσης
• Χώρος για αθλοπαιδιές
• Χώρος barbeque και συνεστίασης
• Οπτική απομόνωση από το περιβάλλοντα χώρο γύρω του οικοπέδου (δρόμοι, όμορες κατοικίες) με φυτοφράχτες
• Ηχομόνωση από το περιβάλλοντα χώρο
• Φύτευση καρποφόρων δέντρων (όπως εσπεριδοειδή)
• Μικρό περιβόλι με οπωροκηπευτικά


Η δυναμική παράμετρος των στοιχείων του κήπου μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν κήπο που θα μεταμορφώνεται με τις εποχές του έτους, προσδίδοντας έτσι διαφορετικά αισθητικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάζοντας με αυτήν την πρόβλεψη και κατασκευάζοντας τα στατικά στοιχεία (μονοπάτια, σιντριβάνι, βραχόκηπος, παγκάκια, πέργκολες) ανάλογα μπορούμε να αναδείξουμε ή να κρύψουμε όμορφες ή αδιάφορες όψεις του σπιτιού.

Φυτικοί συνδυασμοί.


Σπόροι και Φυτά
Δυστυχώς για κάποιους από εμάς τα σχέδια του κήπου περιορίζονται από τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους και όχι από την φαντασία μας. 
Έτσι ενώ οι περισσότεροι θα ήθελαν τον κήπο τους άμεσα υλοποιήσιμο, τις περισσότερες φορές αυτό είναι δύσκολο. Μια πιο εφικτή λύση  είναι ο συνδυασμός της προμήθειας έτοιμων φυτών για κάποια σημεία του κήπου και παράλληλα η δημιουργία ενός μικρού φυτωρίου, που θα καλλιεργηθούν τα υπόλοιπα φυτά, φυτεύοντας σπόρους παρακολουθώντας με αυτό τον τρόπο την εξέλιξή τους, έχοντας την ευκαιρία να βλέπουμε τον κήπο να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται και την δυνατότητα να τον προσαρμόζουμε στον δικό μας προσωπικό στυλ.

Άλλοι τρόποι έμπνευσης είναι να επισκεφτείς και να παρατηρήσεις ανάλογους κήπους  αποκομίζοντας ιδέες από φυτικούς συνδυασμούς και σχεδιαστικές λύσεις.

Η προσωπική  επιλογή  των φυτών και των δένδρων για τον σχεδιασμό του κήπου σου, υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθείς  σε πολύπλοκες διαδικασίες,  με αποτέλεσμα να  επιβαρύνεις  ακόμη περισότερο τον χώρο σου από ανεπιθύμητες εικόνες, και
καλό θα ήταν να αναζητηθεί ανάλογη βοήθεια από εξειδικευμένους κηποτεχνικούς.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.