Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Μια επιστημονική (και αποστομωτική) απάντηση για το κάπνισμα

Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011


Μετά από την ανάγνωση διαφόρων σχολίων και αναρτήσεων σχετικά με το κάπνισμα και την απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους, αποφάσισα να καταγράψω μερικά στοιχεία κι επιστημονικά πλέον να απαντήσω...
σε όλους αυτούς που θεωρούν ότι το δικαίωμα να καπνίζεις υπερβαίνει το δικαίωμα του άλλου να προστατεύει την υγεία του.
Πάμε λοιπόν... Πρόσφατα βγήκε μια έρευνα στο έγκριτο περιοδικό Chemical Research in Toxicology με τίτλο "Immediate Consequences of Cigarette Smoking: Rapid Formation of Polycyclic Aromatic Hydrocarbon Diol Epoxides". Στο abstract αυτής της έρευνας λέει περιληπτικά (μετάφραση στα ελληνικά): "Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) είναι μεταξύ των πιθανών αιτιολογικών παραγόντων για τον καρκίνο του πνεύμονα στους καπνιστές. Οι ΠΑΥ απαιτούν μεταβολική ενεργοποίηση για να ασκήσουν καρκινογόνο δράση τους, καθώς και ένα σημαντικό μεταβολικό μονοπάτι με αποτέλεσμα το σχηματισμό εποξειδίων της διόλης, που αντιδρούν με το DNA δίνοντας παράγωγα που μπορούν να προκαλέσουν μεταλλάξεις, οδηγώντας στη διαδικασία της καρκινογένεσης. Ωστόσο, προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες δεν έχουν εξετάσει αυτό το κρίσιμο μονοπάτι σε ανθρώπους που εκτίθενται σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες από την εισπνοή του καπνού των τσιγάρων. Η μελέτη χρησιμοποίησε μια μοναδική προσέγγιση και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο σχηματισμός μιας ΠΑΥ προερχόμενης εποξειδικής διόλης εμφανίζεται γρήγορα στους καπνιστές και καταδεικνύουν τις σαφώς άμεσες αρνητικές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, το οποίο θα πρέπει να χρησιμεύσει ως σημαντική προειδοποίηση σε οποιονδήποτε προτίθεται να προβεί σε έναρξη της χρήσης του καπνού."
Για τη μελέτη μπορείτε να τη δείτε απευθείας στο:
http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/tx100345x
ενώ για τους ΠΑΥ, μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά σε αυτή την εργασία:
http://eprints.teikoz.gr/208/1/GEWPE_58_2010.pdf
στην οποία θα δείτε ότι οι ΠΑΥ υπάρχουν και στην ατμόσφαιρα λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, οπότε φαντάζεστε πόσο επιβαρύνουμε τους εαυτούς μας ακόμη περισσότερο (και τους άλλους) καπνίζοντας.
Διαβάστε επίσης για μελέτες που δείχνουν πώς το παθητικό κάπνισμα κάνει κακό ακόμη και στα κατοικίδιά μας πηγαίνοντας στο Pubmed και βάζοντας στους όρους αναζήτησης:
passive smoking
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc?term=passive%20smoking
Τέλος στο Uptodate (κάντε google για να δείτε τι είναι) γράφει τα εξής για το παθητικό κάπνισμα και επιπτώσεις στους ενηλικες:
1. Αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων.
2. Αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, για καρδιοαγγειακές παθήσεις και αναπνευστικά προβλήματα.
Για τα παιδιά τα ίδια και ακόμη περισσότερα όπως άσθμα, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και άλλα πολλά.
Το τσιγάρο πρέπει να καταλάβετε όλοι όσοι καπνίζετε ότι δεν έχει καμία ωφέλεια πέρα από τη δική σας προσωρινή ευχαρίστηση, ακριβώς όπως συμβαίνει με τα ναρκωτικά. Μάλιστα η εξαρτησιογόνος επικινδυνότητα της νικοτίνης είναι μεγαλύτερη από την ηρωίνη, την κοκαΐνη, το αλκοόλ, τις αμφεταμίνες και τη μαριχουάνα. Οι μακροχρόνιες συνέπειες αφενός πολλαπλές, μιας και το ποσοστό που καπνίζει παγκοσμίως είναι πολλαπλάσιο από αυτούς που χρησιμοποιούν όλα τα υπόλοιπα κι έχουν εξαρτηθεί.
Αν δεν σας έπεισα αυτό οφείλεται στο ότι είστε εξαρτημένοι, οπότε δείτε και μερικές εικόνες από πνευμόνια καπνιστών μπας και συνέλθετε...
google it με λέξεις κλειδιά: lung cancer. Καλή υπόλοιπη ημέρα χωρίς καπνό.
Ένας γιατρός.

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/01/blog-post_3993.html

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.