Υλικά συνταγής
- 1 φλ. τσαγιού κομμένα σε κομματάκια μπισκότα επιλογής σας (digestive, βουτύρου κ.λ.π.)
- 2/3 φλ. τσαγιού αμύγδαλα
- 1/4 φλ. τσαγιού, χοντροκομμένα
- 6 κ.σ. (85 γρ.) βούτυρο κομμένο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 μεγάλο αυγό, ελαφρώς χτυπημένο
- 2 κ.σ. κακάο σε σκόνη
- 2 κ.σ. βρασμένο γαλλικό καφέ
- 285 σοκολάτα, μαύρης κουβερτούρας, ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. ρούμι μαύρο
- 3/4 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Στρώνετε το ταψί του φούρνου με χαρτί ψησίματος και απλώνετε επάνω τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα μπισκότα σας.
Τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο, στο μεσαίο ράφι, για 5-7 λ ή μέχρι να καβουρδιστούν και ροδίσουν ελαφρώς.
Τα αφαιρείτε από το φούρνο και τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν εντελώς.
Σε ένα μπολ βάζετε το βούτυρο και το αυγό και χτυπάτε με το μίξερ για 3-5 λ ή μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα. Προσθέτετε τη σκόνη κακάο και το καφέ και χτυπάτε να ενσωματωθούν.
Λιώνετε σε μεγάλο μπεν μαρί τη ψιλοκομμένη μαύρη κουβερτούρα, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να λιώσει εντελώς και έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέτετε το ρούμι, το εκχύλισμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
Ρίχνετε το μείγμα βουτύρου μέσα στο στο μπεν μαρί της λιωμένης σοκολάτας και ανακατεύετε διαρκώς για 1-2 λ περίπου να ψηθεί το αυγό.
Το αφαιρείτε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει καλά, ανακατεύοντάς το συχνά.
Προσθέτετε στο μείγμα τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς και τα μπισκότα και ανακατεύετε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ενσωματωθούν ομοιόμορφα.
Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη και το βάζετε μέσα στο ψυγείο για 1-2 ώρες μέχρι να πήξει τόσο όσο να έχετε ένα εύπλαστο μείγμα.
Μεταφέρετε το μείγμα σε μια καθαρή, πλαστική μεμβράνη και χρησιμοποιώντας τα χέρια σας κυλάτε τη σοκολάτα μέχρι να έχετε ένα σαλάμι πάχους 5 εκ. (Προαιρετικά πλάθετε 2 μικρότερα σαλάμια).
Τα τυλίγετε σφιχτά με τη πλαστική μεμβράνη και γυρίζετε τις άκρες σαν καραμελίτσα, για να δεθεί σφιχτά και να διατηρήσει το σχήμα του.
[*] Το ξαναβάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες, ιδανικά και για 1 ολόκληρη μέρα.
Πριν το σερβίρετε το ξεφορμάρετε, το πασπαλίζετε (προαιρετικά με ζάχαρη άχνη) το κόβετε σε φέτες 1,2 εκ. περίπου και το σερβίρετε.
[*] Tip: Μπορείτε να πασπαλίσετε τη ζάχαρη άχνη όταν το πλάσετε σε μπαστουνάκι και μετά να τυλίξετε στη πλαστική μεμβράνη. Έτσι η ζάχαρη θα “κολλήσει” καλύτερα πάνω στο σαλάμι.
Πηγή
http://newsone.gr