Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Το ταξίδι στην ελληνική βιομηχανία ξεκίνησε

Η έκθεση «160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία» άνοιξε τις πόρτες της και καλεί το κοινό να ανακαλύψει… αλλιώς την ελληνική βιομηχανία από το 1860 έως σήμερα, στην Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
Στο press preview παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών που υποστηρίζουν την έκθεση και εκπρόσωποι των μεγάλων χορηγών Viohalco, Φυσικό Αέριο Αττικής και Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., οι οποίοι
με τον σύντομο χαιρετισμό τους αποτύπωσαν το αισιόδοξο μήνυμά τους για το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας. 
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, η πρόεδρος της Τεχνόπολης Πόπη Διαμαντάκου και η επιστημονική σύμβουλος της έκθεσης Χριστίνα Αγριαντώνη εγκαινίασαν επίσημα την έκθεση, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής τόσο από το κοινό, όσο και από τον βιομηχανικό κόσμο.
Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δήλωσε: 
«Ακριβώς έναν χρόνο μετά την έκθεση “Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη”, μια έκθεση-φαινόμενο που υποδέχτηκε περισσότερους από 80.000 επισκέπτες, η Τεχνόπολη δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου μάς παρουσιάζουν τη μεγάλη ιστορική έκθεση “160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία”. Σε μια περίοδο, στην οποία η ανάπτυξη κι η οικονομική ανάκαμψη αποτελούν βασική επιδίωξη και κεντρικό θέμα συζήτησης, η νέα μας έκθεση στην Τεχνόπολη ανοίγει με τον πιο συναρπαστικό τρόπο έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας».
Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης ανέφερε ότι τα «160 χρόνια made in Greece» εντάσσονται σε μία γενικότερη προσπάθεια να έρθουν στο προσκήνιο οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και ότι, σε μια τέτοια προσπάθεια, η Τεχνόπολη θα είναι πάντα παρούσα.
Η Πόπη Διαμαντάκου σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Τεχνόπολη δούλεψε με πάθος για την έκθεση “160 χρόνια made in Greece” για να συνεχίσει την παράδοση που ξεκίνησε με την πολύ πετυχημένη έκθεση για τη δεκαετία του 1980 ως ζωντανό μνημείο σύγχρονου πολιτισμού, που αγάπησαν πολύ οι Αθηναίοι, αλλά και για να τιμήσει την ίδια της την μνήμη, καθώς στα κτήριά της γράφτηκε η ιστορία του φωταερίου και το πέρασμα του τόπου στην βιομηχανική εποχή. Άλλωστε, για την Τεχνόπολη, η βιομηχανία είναι δημιουργία, είναι παραγωγή, είναι πολιτισμός».

Με αφετηρία το σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, λοιπόν, το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της χώρας, το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που συμπληρώνει 160 χρόνια λειτουργίας, ξεκινά ένα πολύχρωμο και συναρπαστικό ταξίδι  στο παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον, στα «160 χρόνια made in Greece».
Στις τρεις ενότητες της έκθεσης, γνωρίζουμε βιομηχανίες που καινοτόμησαν στον κλάδο τους, που παρασκεύασαν πρωτότυπα προϊόντα ή έφεραν νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που κατοχύρωσαν διεθνείς πατέντες και άλλες που ξεκίνησαν φιλόδοξα αλλά δεν τα κατάφεραν. Αναγνωρίζουμε εταιρείες που ξεκίνησαν τον 19ο αιώνα και συνεχίζουν μέχρι και σήμερα. Παρακολουθούμε την εξέλιξη των βιομηχανικών πόλεων και τις βιομηχανίες που σχετίζονται με αυτές. Μα πάνω απ’ όλα, μέσα από… άκρως ενδιαφέρουσες παράλληλες ιστορίες, ανακαλύπτουμε τα πρόσωπα πίσω από τις βιομηχανίες, τους βιομήχανους και τους εργάτες, τους άντρες και τις γυναίκες που μπλέχτηκαν από νωρίς στα γρανάζια των μηχανών…


Πρώτη στάση: Μηχανουργείο. Δεύτερη: Αποθήκη. Περιηγούμαστε στις δύο αίθουσες της Τεχνόπολης και στο ιδιαίτερο στήσιμο που εμπνέεται από τις εμπορικές και κλαδικές εκθέσεις, με οκτώ χρώματα να κυριαρχούν, ένα για κάθε κλάδο της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης: μέταλλα, χημικά, οικοδομικά υλικά και ύλες, ενέργεια, τρόφιμα και ποτά, κλωστοϋφαντουργία και ένδυση, καπνός, ξύλο και έπιπλο. Εκατό βιομηχανίες παρελαύνουν μπροστά στα μάτια μας μέσα από 800 αντικείμενα, μηχανήματα, πρώτες ύλες, παραγόμενα προϊόντα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, διαδραστικά παιχνίδια, προβολές και κρυμμένες πληροφορίες, για να καταλάβουμε πολύ γρήγορα ότι η βιομηχανία δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά βρίσκεται καθημερινά δίπλα μας, μέσα στη ζωή μας…


Το ταξίδι συνεχίζεται και στο προαύλιο του Μηχανουργείου… Το Σιδηρουργείο του εργοστασίου φωταερίου διηγείται μια ιστορία για την ενέργεια, ενώ στο Νέο Υδαταέριο έχουμε την ευκαιρία να δούμε έργα νέων δημιουργών στην εικαστική έκθεση «Αεριόφως», μία σύμπραξη του Φυσικού Αερίου Αττικής με τον Όμιλο AKTO Art & Design και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.


Η εμπειρία μας στα «160 χρόνια made in Greece» ολοκληρώνεται με διαδραστικές ξεναγήσεις από τους ανθρώπους του Μουσείου, παράλληλες εκδηλώσεις στο INNOVATHENS και εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς επισκέπτες.
Πληροφορίες
Διάρκεια έκθεσης έως 25 Μαρτίου
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή, 12.00-20.00 - Σάββατο & Κυριακή, 11.00-20.00.
Αίθουσες: Μηχανουργείο, Αποθήκη, Σιδηρουργείο, Προαύλιο Μηχανουργείου

Εισιτήρια: γενική είσοδος: 4 ευρώ, μειωμένο (άνεργοι, μαθητές 6-18 ετών, φοιτητές): 2,5 ευρώ.
gkoul@naftemporiki.gr

 http://www.naftemporiki.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.