Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου "Θηρασία Ι: Μια διαχρονική διαδρομή

Ο Δήμος Θήρας θα παρουσιάσει ΑΥΡΙΟ Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016 το βιβλίο «ΘΗΡΑΣΙΑ: Μία διαχρονική διαδρομή», υπό την επιμέλεια των κκ. Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Αρχαιολογικής Εταιρείας (Πανεπιστημίου 22) στην Αθήνα στις 19:00 μμ.
Το βιβλίο αποτελεί μία πρώτη καταγραφή της ιστορίας του νησιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αγγίζει διάφορες πτυχές της ανθρώπινης παρουσίας εκεί.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο κος Νίκος Ζώρζος,
Δήμαρχος Θήρας, ο κος AlexandreFarnoux Δντης της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, η κα Αλεξάνδρα Αλεξοπούλου, Δντρια  Δ.Π.Μ.Σ. Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού Α.Π.Θ. και ο κος Γιώργος Βουγιουκαλάκης Δντης Ερευνών ΙΓΜΕ. Στον συντονισμό της παρουσίασης θα είναι ο κος Χρίστος Ντούμας, ομότιμος καθηγητής του Παν/μου Αθηνών και Επιστημονικός Δντης των Ανασκαφών Ακρωτηρίου Θήρας.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο τόμος «Θηρασία Ι: μία διαχρονική διαδρομή” είναι η πρώτη συμβολή στην ιστορία της νήσου Θηρασίας, από το μακρινό παρελθόν (εποχή του Χαλκού) έως το πρόσφατο (αρχιτεκτονική, κοινωνική ανθρωπολογία) με επιμέλεια Κλαίρης Παλυβού και Ίριδος Τζαχίλη.  Πρόκειται για σειρά μελετών που εστιάζουν σε διάφορες ερευνητικές πτυχές (γεωλογία, τεχνολογία των ορυχείων, ανάλυση κεραμικών υλών κα), καθώς και στην αναζήτηση αρχαίων τεκμηρίων μέσω της επιφανειακής έρευνας.
 Ουσιαστικά αποτελεί μία διαχρονική χαρτογράφηση της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, ώστε να αναδειχθούν οι επιλογές, οι περιορισμοί, οι αλλαγές, οι συνέχειες και οι ασυνέχειες και να διερευνηθεί ποικιλοτρόπως το φαινόμενο του νησιωτισμού.
Οι έρευνες σε ένα μικρό νησί, τη Θηρασία, απέναντι από τον μεγάλο και πολυσήμαντο γείτονα τη Θήρα, έχει χαρακτήρα παραδειγματικό.
 Είναι μία περίπτωση για το πώς λειτούργησαν οι σχέσεις, οι επαφές, τα δίκτυα μεταξύ Θήρας-Θηρασίας μεταξύ τους αλλά και με τα άλλα νησιά του Αιγαίου, η αλληλεξάρτηση και η σχετική αυτονομία. Φωτίζει τους τρόπους επιβίωσης στα μικρά νησιά, δηλαδή τους τρόπους προσαρμογής των οικιστικών μονάδων στο περιβάλλον, την αξιοποίηση των
φυσικών πόρων, τη χωροταξία, τη διαχείριση του νερού και άλλα. Ένας κόσμος ολόκληρος ανοίγεται από μία μικρή χαραμάδα, τη Θηρασία: πεζούλες, πηγάδια, καλλιέργειες, η σκληρή ζωή στα ορυχεία, τα πανηγύρια και ο τρύγος. 
Η Θηρασία, όπως όλοι οι επισκέπτες της γνωρίζουν, είναι μία όαση ηρεμίας όταν έρχεται κανείς από την πολύβουη Θήρα.
 Η μελέτη, η γνώση, η ανάδειξη της ιστορίας και της ιδιαιτερότητας του τόπου, μπορεί να συμβάλουν ήπια και ισορροπημένα για να μην χαθεί αυτό.

Οι έρευνες στη Θηρασία έγιναν από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Μεταπτυχιακό Τμήμα της Αρχιτεκτονικής Σχολής και την πρώην ΚΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Η κα Κλαίρη Παλυβού είναι αρχιτέκτονας, ομότιμος Καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ η κα Ίρις Τζαχίληαρχαιολόγος, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.