Περίληψη συνταγής
ΥΛΙΚΑ
- 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα
- 1/2 φλ ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 φλ κορν φλάουρ
- 750 ml φρέσκο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 και 1/2 φλ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 700 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 2 κ. σούπας γλυκόζη
- 1 κ. σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κανελόξυλο
- 3 καρφάκια γαρύφαλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπιΒράζουμε όλα μαζί τα υλικά, για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, σε μέτρια θερμοκρασία. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους. Ανακατεύοντας απαλά τους ενσωματώνουμε στην μαρέγκα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την ζάχαρη και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει.
Αποσύρουμε την κρέμα και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία της, να μην είναι καυτή.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, κατά μήκος. Βουτυρώνουμε μία λωρίδα καλά με το βούτυρο. Τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα στο κέντρο της μίας άκρης.
Διπλώνουμε το φύλλο κρούστας πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να την καλύψουμε. Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά κατά μήκος και ρολάρουμε.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί. Τα περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για δύο ώρες.
Από τα ωραιότερα σιροπιαστά γλυκά, με πλούσια γαλατένια γεύση, λαχταριστό και αφράτο. Αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους, δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Μικρές, γλυκιές και ζουμερές μπουκίτσες απόλαυσης, ιδανικές για να κλείσετε τα γεύματά σας!
Παραδοσιακά το γαλακτομπούρεκο γίνεται στο ταψί και κόβεται σε κομμάτια αλλά τα τελευταία χρόνια το φτιάχνω σε ρολάκια γιατί το αποτέλεσμα αισθητικά είναι πιο όμορφο και γευστικά πιο απολαυστικό γιατί το τύλιγμα του φύλλου, δίνει πιο τραγανό αποτέλεσμα από το κομμάτι του ταψιού. Ακόμη, μπορούμε να τα σερβίρουμε πιο όμορφα σε μια πιατέλα στα εορταστικά τραπέζια. Όμως ας μην καθυστερούμε άλλο, όσοι πιστοί του γαλακτομπούρεκου προσέλθετε και πάμε να το φτιάξουμε!
Τι θα χρειαστούμε…
- 500 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
- 250 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο, για τα φύλλα
- 1/2 φλ ψιλό σιμιγδάλι
- 1/2 φλ κορν φλάουρ
- 750 ml φρέσκο γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 και 1/2 φλ ζάχαρη
- 4 αυγά
- 3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
- 2 βανίλιες
- Ξύσμα από ένα λεμόνι
- 700 γρ. ζάχαρη
- 400 γρ. νερό
- 2 κ. σούπας γλυκόζη
- 1 κ. σούπας χυμό λεμόνι
- 1 κανελόξυλο
- 3 καρφάκια γαρύφαλλο
Πώς θα τα φτιάξουμε…
Για το σιρόπιΒράζουμε όλα μαζί τα υλικά, για 10 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός, σε μέτρια θερμοκρασία. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Το σιρόπι μας θα γίνει παχύρευστο και αυτό θα βοηθήσει να μην μαλακώσουν εύκολα τα φύλλα τις επόμενες μέρες.
Για την κρέμα
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνουμε τους κρόκους.
Ανακατεύουμε απαλά τους κρόκους και τους ενσωματώνουμε στην μαρέγκα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ, την ζάχαρη και το ξύσμα. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε χαμηλή θερμοκρασία ανακατεύοντας συνεχώς. Αδειάζουμε το μείγμα των αυγών στην κατσαρόλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Δεν θέλουμε να πήξει πάρα πολύ γιατί η κρέμα θα ψηθεί και στο φούρνο και θα πήξει κι εκεί.
Αποσύρουμε την κρέμα και προσθέτουμε το βούτυρο και τις βανίλιες. Ανακατεύουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να πέσει η θερμοκρασία της, να μην είναι καυτή.
Συναρμολόγηση
Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση, κατά μήκος. Βουτυρώνουμε μία λωρίδα καλά με το βούτυρο. Τοποθετούμε μία γεμάτη κουταλιά της σούπας κρέμα στο κέντρο της μίας άκρης. Διπλώνουμε το φύλλο κρούστας πάνω από την γέμιση έτσι ώστε να την καλύψουμε. Διπλώνουμε αριστερά και δεξιά κατά μήκος και ρολάρουμε.
Τοποθετούμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένο ταψί.
Περιχύνουμε τα ρολάκια με το λιωμένο βούτυρο που περίσσεψε και βάζουμε το ταψί στο ψυγείο για δύο ώρες. Το βούτυρο που θα παγώσει βοηθάει κι αυτό στην τραγανότητα των φύλλων.