1ος Τρόπος
Διαλέγουμε τις πιο κόκκινες ντομάτες, τις πλένουμε καλά, τις κόβουμε σε κομμάτια τις βάζουμε σε λεκάνες, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να χάσουν τα υγρά τους. Το αλάτι βοηθάει την διαδικασία να χάσουν τα νερά τους πιο γρήγορα.
Μετά τις βάζουμε σε τρυπητό σουρωτήρι, τις στραγγίζουμε
και τις ζυμώνουμε με τα χέρια για να μείνουν τα σπόρια και η φλούδα μόνο. Στην αγορά βέβαια κυκλοφορούν μηχανήματα που κάνουν αυτή τη διαδικασία δηλαδή αφαιρούν τις φλοίδες και τα σπόρια πιο εύκολα.
Τον χυμό ντομάτας που μαζέψαμε, τον βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα ή καζάνι, αναλόγως την ποσότητα που έχουμε και τον βράζουμε. Όταν αρχίσει να βράζει η ντομάτα, την ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει και όταν δέσει προσθέτουμε σιγά σιγά και άλλη και ενδιάμεσα αλάτι δοκιμάζοντας να μην το κάνουμε πολύ αλατισμένο(το αλάτι εδώ θα μας χρειαστεί σαν συντηρητικό). Στο τέλος ρίχνουμε και λίγο λάδι.
Όταν βράσουν όλες οι ντομάτες, βάζουμε τον πελτέ σε πιατέλες η ταψιά αναλόγως τι έχουμε και τον λιάζουμε στον ήλιο για τρεις ημέρες να λιαστεί για να φύγει όλο το νερό. Προσοχή όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούμε να είναι ανοξείδωτα γιατί η τομάτα έχει οξύ και τα διαβρώνει.
Στο τέλος αποθηκεύουμε τον ντοματοπολτέ μας σε γυάλινα βάζα και από πάνω βάζουμε λάδι να καλυφτεί για να μην παίρνει αέρα και μουχλιάσει και τα κλείνουμε καλά. Τα αποθηκεύουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για ένα χρόνο.
Τον τρόπο αυτό τον χρησιμοποιούμε όταν έχουμε μηχάνημα που ταυτόχρονα καθαρίζει τις ντομάτες από τη φλοίδα και τα σπόρια.
Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από το μηχάνημα που μας δίνει κατευθείαν καθαρό, τον χυμό της ντομάτας.
Όταν στύψουμε όλες τις ντομάτες μας, βράζουμε τον χυμό μας σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και να γίνει πολύ πηχτή η πάστα μας.
Βάζουμε όσο χρειάζεται αναλόγως την ποσότητα της πάστας μας για να γίνει αλμυρή.
Αποστειρώνουμε τα δοχεία αποθήκευσης μας σε βραστό νερό για 10 λεπτά.
Αδειάζουμε την πάστα μας στα μπουκάλια και αφήνουμε ένα δάκτυλο κενό για να συμπληρώσουμε με λάδι.