Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2012

Φτιάχνω Τυρί Φέτα

Για να φτιάξουμε τυρί φέτα χρειαζόμαστε 70% γάλα πρόβειο και 30% γάλα γίδινο. Όχι πως δεν γίνεται με σκέτο πρόβειο η σκέτο γίδινο γάλα αλλά η ελληνική φέτα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
  • Πυτιά
  • Αλάτι
Σουρώνουμε το γάλα με πυκνό σουρωτήρι η τουλουπάνι για να το καθαρίσουμε από τυχόν τρίχες.
feta 1 Φτιάχνω τυρί φέτα
Παστεριώνουμε το γάλα στους 90 βαθμούς (δηλ σκοτώνουμε τα μικρόβια που τυχόν υπάρχουν στο γάλα)
feta 2 Φτιάχνω τυρί φέτα
Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει καλά στους 38 βαθμούς και σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε την πυτιά (μια μύτη κουταλιού περίπου) και το αλάτι(μια γεμάτη κουταλιά) μέσα σε λίγο νερό.
feta 3 Φτιάχνω τυρί φέτα
Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η πυτιά και να πάει παντού.
feta 4 Φτιάχνω τυρί φέτα
Το αφήνουμε σε ηρεμία για 40 λεπτά περίπου. Μέχρι να δέσει και πάνω του να δημιουργηθεί ένα κιτρινωπό υγρό.( θα το δούμε αν γείρουμε λίγο την κατσαρόλα.
feta 5 Φτιάχνω τυρί φέτα
feta 6 Φτιάχνω τυρί φέτα
feta 7 Φτιάχνω τυρί φέτα
Ανακατεύουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν χοντρά κομματάκια από το τυρί μας και το αφήνουμε λίγο να καθίσει στον πάτο.
feta 8 Φτιάχνω τυρί φέτα
feta 9 Φτιάχνω τυρί φέτα
Στρώνουμε στο καλούπι το τουλουπάνι (τσαντίλα) και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο καλούπι με το τουλουπάνι και σουρώνουμε κρεμώντας το από κάπου βάζοντας μια λεκάνη από κάτω.
feta 10 Φτιάχνω τυρί φέτα
Εγώ το αφήνω 4-5 ώρες και μετά το βγάζω από το τουλουπάνι και το γυρίζω μέσα στο καλούπι και από την άλλη άλλες 4-5 ώρες το περνώ και το κυλώ σε χονδρό αλάτι το βάζω μέσα στο ταψάκι η στο σκεύος που φαίνεται στη Φώτο για να μαζέψω και το υγρό που θα βγάλει.
feta 11 Φτιάχνω τυρί φέτα
feta 12 Φτιάχνω τυρί φέτα
Την επομένη το αποθηκεύω σε μπολ αδειάζοντας μέσα και το υγρό που έβγαλε. Αν δεν το σκεπάζει φτιάχνω άλμη με αλάτι χονδρό και τυρόγαλο(το υγρό που σούρωσε το τυρί μου). Αν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λατα βάζω τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και τα πιέζω με μια μεγάλη πέτρα η μάρμαρο καλά πλυμένο . Τις πέτρες τις περνώ από την θάλασσα.
feta 13 Φτιάχνω τυρί φέτα
Δοκιμάστε το
Φυσικά η γεύση του αλλάζει ελαφρά σε κάθε νοικοκυρά γιατί καθορίζεται από την τροφή των ζώων που πήραμε το γάλα . Αλλά έχει τεράστια διαφορά από του εμπορίου που χρησιμοποιούν χημικά πρόσθετα για να παρατείνουν την ζωή του.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.