Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2012

Νέο στέλεχος γρίπης ανησυχεί τους επιστήμονες

Νέο στέλεχος γρίπης ανησυχεί τους επιστήμονεςΕχει πλήξει φώκιες και φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τον άνθρωπο.
Το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού της γρίπης «μεταπήδησε» στις φώκιες από τα πτηνά.
Νέα Υόρκη 
Ένα νέο στέλεχος της γρίπης το οποίο εντοπίστηκε σε κοινές φώκιες ανησυχεί τους επιστήμονες καθώς φαίνεται ότι μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο τόσο για άλλα ζώα όσο και για τον άνθρωπο.

Αναπάντεχες οι πηγές μιας πανδημίας γρίπης
Το στέλεχος Η3Ν8 κόστισε πέρυσι τη ζωή σε αρκετές κοινές φώκιες στη Νέα Αγγλία και οι ειδικοί εκτιμούν ότι προήλθε από ένα άλλο στέλεχος του ιού της γρίπης το οποίο «πλήττει» πτηνά. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη σχετικά με το ζήτημα η οποία διεξήχθη από την καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στη Νέα Υόρκη Αν Μοσκόνα, το νέο στέλεχος αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους επιστήμονες και μαρτυρεί πως μια νέα ενδεχόμενη πανδημία γρίπης μπορεί να προκύψει από αναπάντεχες πηγές.
Οι ερευνητές αναζητούσαν το τελευταίο διάστημα τον λόγο που οδήγησε σε μυστηριώδη θάνατο εξαιτίας πνευμονίας 162 φώκιες γύρω από τις ακτές της Νέας Αγγλίας.
Νεκροψίες σε πέντε από τα θαλάσσια θηλαστικά έδειξαν ότι πέθαναν εξαιτίας του στελέχους Η3Ν8 του τύπου Α της γρίπης – το συγκεκριμένο στέλεχος είναι συγγενές ενός άλλου που «πλήττει» πτηνά στη Βόρεια Αμερική από το 2002, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας.

Μετάλλαξη του στελέχους
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το στέλεχος αυτό μεταλλάχθηκε ώστε να μπορεί να επιβιώνει εντός του οργανισμού των θηλαστικών, να μεταδίδεται ευκολότερα και να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα. Αναλύσεις έδειξαν μάλιστα ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να στοχεύει μια πρωτεΐνη η οποία εντοπίζεται στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα.
Η δρ Μοσκόνα ανέφερε ότι «υπάρχει ανησυχία εξαιτίας της ύπαρξης ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπης που μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ θηλαστικών και στο οποίο δεν έχουν εκτεθεί ακόμη οι άνθρωποι. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που δεν έχουμε δει στο παρελθόν».
Ικανότητα μεταπήδησης μεταξύ ειδών
Αν και στο παρελθόν έχουν ξαναμολυνθεί φώκιες με τον ιό της γρίπης, η καθηγήτρια τονίζει ότι το νέο στέλεχος που εντοπίστηκε τώρα εμφανίζει επικίνδυνες διαφορές καθώς μοιάζει να είναι το πρώτο που έχει την ικανότητα να επιβιώνει και να «πηδά» από τα πτηνά στις φώκιες – οι επιστήμονες δεν είχαν φανταστεί ένα τέτοιο σενάριο κατά τη δρα Μοσκόνα.
Η καθηγήτρια καταλήγει τονίζοντας ότι «αποδεικνύεται πως η γρίπη μπορεί να ‘αναδυθεί’ από οπουδήποτε και έτσι η ετοιμότητά μας πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε». 
 http://www.tovima.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.