Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Σάμαλι Πολίτικο!

Στο γυμνάσιο που πήγαινα, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου, ερχόταν στα διαλείμματα στην αυλή, ένας πλανόδιος γλυκατζής, ο Γιάνναρος, που πουλούσε σε σακουλάκια, στριφτές χρωματιστές, αρωματικές, υπέροχες καραμέλες που έφτιαχνε ο ίδιος, μπακλαβά με χειροποίητο φύλλο, παστέλι και σαμαλάκι
Μικρά κομμάτια που σε χόρταιναν με τη γεύση τους και όχι με τον όγκο και την ποσότητά τους.
Όταν έφτιαξα αυτό το γλυκό για πρώτη φορά, τον θυμήθηκα...

Η συνταγή με ελάχιστες αλλαγές περιλαμβάνεται στο βιβλίο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ της κ. Βέφας Αλεξιάδου και είδε «τα φώτα της δημοσιότητας» από τα χέρια μου, πριν από ~20 χρόνια. Εκεί στα άγουρα χρόνια της ενασχόλησής μου με την κουζίνα που (τότε) περιελάμβανε σχεδόν αποκλειστικά ζαχαροπλαστική. Η ανάρτηση είναι "χάρισμα" στις κυρίες του Buzz (Orelia, Νατασσάκι & Ντίνα) που είχαν την υπομονή να περιμένουν :)
ΥΛΙΚΑ 2 1/2 κούπες σιμιγδάλι χοντρό 1 1/2 κούπα ζάχαρη 1 1/2 κούπα γιαούρτι 1 κουταλάκι σόδα 1/4 κτγ μαστίχα κοπανισμένη 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ αμύγδαλα ασπρισμένα και χωρισμένα στη μέση 100 γραμ. βούτυρο λιωμένο για το σιρόπι 2 κούπες ζάχαρη 1 1/4 κούπας νερό 1 κτΣ μέλι 2 κτΣ χυμό λεμονιού λίγη μαστίχα κοπανισμένη
ΕΠΙ ΤΩ ΕΡΓΩ Στον κάδο του μίξερ ή σε κάποιο άλλο βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το σιμιγδάλι με τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικιν πάουντερ. Σ' ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε το γιαούρτι με τη σόδα και το ρίχνουμε στο μίγμα του σιμιγδαλιού.

Ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι, ώσπου να υγρανθεί καλά όλο το σιμιγδάλι. Αδειάζουμε το μίγμα σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι στρογγυλό με διάμετρο 35 εκ. και στρώνουμε την επιφάνεια με υγρή σπάτουλα.
Το αφήνουμε να σταθεί 2-3 ώρες για να φουσκώσει το σιμιγδάλι. 
Βράζουμε λίγο νερό, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα για 3-5 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στη μέση.
Βουτάμε ένα μαχαίρι σε νερό και χαράζουμε το γλύκισμα σε κομμάτια.
Σε κάθε κομμάτι βάζουμε πάνω του μισό αμύγδαλο.  Το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 30', να ροδίσει καλά η επιφάνεια. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα μαζί τα υλικά και τα βράζουμε για 5' από την έναρξη του βρασμού. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το βούτυρο.
Μ' ένα βαθύ κουτάλι ή μια μικρή κουτάλα, ρίχνουμε όλο το σιρόπι κουταλιά - κουταλιά. Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε με παγωτό καϊμάκι ή (εδώ) γιαούρτι στραγγιστό!!
Για να μη ξεραθεί (αν προλάβει...), σκεπάζουμε το υπόλοιπο γλυκό με μεμβράνη.
 
 

Συνταγή για εύκολες νηστίσιμες καριόκες!

Νηστήσιμο σοκολατένιο κέικ με επικάλυψη κουβερτούρας

Μπαστουνάκια πορτοκαλιού με σοκολάτα

Σάμαλι! Νηστίσιμο και νόστιμο γλυκό, δεν έχει ούτε λάδι!

Νηστήσιμο γλυκό! Φτιάχνουμε φτωχό τώρα που είναι νηστεία!

Σιμιγδαλόπιτα αλάδωτη! Αγιορείτικη συνταγή!

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι-πορτοκάλι

Σοκολατάκια!!! Λαχταριστά γλυκά χωρίς ζάχαρη!!!

Φτιάξτε νηστίσιμες σοκολατένιες καριόκες

Κέικ νηστίσιμο με πορτοκάλι και καρότο

Νηστίσιμη πορτοκαλόπιτα

Νηστίσιμο Εκμέκ : Αγιορείτικη συνταγή

Νηστίσιμη Μηλόπιτα

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι και σοκολάτα κουβερτούρα!!!!

Κέικ λαδιού με λεμόνι

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.