Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Φρένο στις μετεγγραφές των φοιτητών ΑΕΙ - ΤΕΙ

Στην επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων στο καθεστώς των φετινών μετεγγραφών προχωρεί το Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να περιορίσει -όσο το δυνατόν- το κύμα φυγής των νέων φοιτητών προς τα κεντρικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας, και να αποτρέψει την ερήμωση των περιφερειακών
ιδρυμάτων.  
Από τις 6 έως τις 10 Οκτωβρίου και μόνο ηλεκτρονικά οι αιτήσεις όσων φοιτητών επιθυμούν μετεγγραφή. 
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης, η οποία αναμένεται τη Δευτέρα να δοθεί στη δημοσιότητα, τα μόρια εισαγωγής στα ΑΕΙ και η μόνιμη κατοικία τόσο των γονέων όσο και των αδελφών που επίσης συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα είναι πλέον τα βασικά κριτήρια για το αν θα γίνει δεκτή ή όχι μια αίτηση μετεγγραφής. 
Υπενθυμίζεται πως ο ισχύων νόμος δίνει το δικαίωμα στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις να μετακινηθούν «προς πάσα κατεύθυνση, ανάλογα με τις επιθυμίες τους». Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», κάτι τέτοιο θα πάψει να ισχύει. 
Ειδικότερα, οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν μετεγγραφή μόνο στη σχολή που βρίσκεται στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στην πλησιέστερη πόλη ή σε άλλη όπου σπουδάζει συγγενής α΄ βαθμού της οικογένειας (αδελφός, αδελφή).
Η επίδοση του υποψήφιου φοιτητή στις εξετάσεις αποτελεί το βασικό κριτήριο, όταν πρόκειται για μετεγγραφή σε ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειας.
Παράλληλα, βασικό κριτήριο θα αποτελεί η επίδοση των φοιτητών στις πανελλαδικές εξετάσεις, όταν πρόκειται για ομοειδή τμήματα της ίδιας περιφέρειας. Με αυτόν τον τρόπο αποσοβείται ο κίνδυνος «συνωστισμού» σε κεντρικά ιδρύματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα διαφυλάσσεται ο… πήχης των βάσεων στις λεγόμενες περιζήτητες σχολές (π.χ. ΕΜΠ), καθώς εκεί θα βρίσκονται μόνο όσοι έχουν συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. 
Η υπουργική απόφαση αφορά τους επιτυχόντες των εξετάσεων πανελλαδικού επιπέδου Γενικού  (ΓΕΛ) ή Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Ομάδας Α΄ και Ομάδας Β΄, περιόδου Μαΐου-Ιουνίου 2014, που κατέλαβαν θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες: 
(α) πολύτεκνη οικογένεια, (β) τρίτεκνη οικογένεια και (γ) ειδικές κατηγορίες (μονογονεϊκή οικογένεια, παιδιά άγαμης μητέρας με ένα ή δύο μη αναγνωρισθέντα τέκνα, ασθενείς, τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας). 
Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής φοιτητές προηγούμενων ετών.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέσα στον Οκτώβριο και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου.

Ο νέος νόμος και το… κέφι του φοιτητή
Ο ισχύων νόμος είχε προωθηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τον Μάιο και είχε αφήσει πολλά παραθυράκια για τη μετεγγραφή ακόμα και φοιτητών οι οποίοι δεν αντιμετώπιζαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.
«Θα κάνουμε μια έντιμη εφαρμογή, γιατί -κακώς βέβαια- ο νόμος έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όλους και όχι στους οικονομικά αδυνάτους μόνο, κατά τα γούστα και τα κέφια του καθενός. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε» επισήμανε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής ο σημερινός υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ως πόλη νοείται «το πολεοδομικό συγκρότημα το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους δήμους, όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνεται δεκτή αίτηση μεταφοράς θέσης επιτυχίας από σχολή ή τμήμα ΑΕΙ του Πειραιά, για παράδειγμα, σε αντίστοιχη σχολή ή τμήμα ΑΕΙ των Αθηνών και αντιστρόφως.
Επιπλέον, ο αριθμός των μεταφερόμενων θέσεων δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% του αριθμού εισακτέων ανά σχολή. Η υπουργική απόφαση προβλέπει επίσης πως οι μεταφορές θέσεων αφορούν σχολές ή τμήματα αντίστοιχα των σχολών ή τμημάτων εισαγωγής, εφόσον βρίσκονται σε διαφορετική πόλη, υπό την προϋπόθεση λειτουργίας αντίστοιχων εξαμήνων. Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα του ίδιου ΑΕΙ. 

 Παράλληλα, η φορολογική δήλωση που περιλαμβάνεται στα δικαιολογητικά για τη μετεγγραφή θα πρέπει να αφορά τα οικονομικά στοιχεία του 2013.
Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δηλώσει μόνο μία σχολή προτίμησης, μαζί με όλα τα προσωπικά του στοιχεία. 

Επίσης, θα πρέπει να δώσει τον προσωπικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και τον ΑΦΜ του γονέα στον οποίο έχει συμπεριληφθεί ως τέκνο στην αντίστοιχη δήλωση φόρου εισοδήματος για το οικονομικό έτος 2014. 
Μόλις υποβληθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, ο φοιτητής θα πρέπει να την εκτυπώσει και στη συνέχεια να την καταθέσει στη σχολή όπου επιθυμεί να πάρει μετεγγραφή.
Επμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.