Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Γιατί το χασμουρητό είναι... μεταδοτικό;

Σίγουρα έχει συμβεί σε όλους. Να δούμε κάποιον να χασμουριέται και αντανακλαστικά να νιώσουμε την ανάγκη να το κάνουμε και εμείς. 
Ή και το αντίθετο, να είμαστε σε μια παρέα και να τύχει να χασμουρηθούμε και ξαφνικά μετά από λίγο να δούμε τους περισσότερους να μας ακολουθούν και να ανοίγουν το στόμα τους σαν μικροί ιπποπόταμοι.
Κάποιοι δε, να περιστρέφουν και τον λαιμό τους... 
Αλήθεια τι συμβαίνει και χασμουριόμαστε; 
Είναι τελικά μεταδοτικό το χασμουρητό;
Με απλά λόγια το χασμουρητό ορίζεται σαν μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, όταν εκείνος είναι κουρασμένος, ή νυστάζει. 
Το στόμα μας ανοίγει υπερβολικά, δίχως να έχουμε δώσει συνειδητά κάποια εντολή και εισπνέουμε όσο αέρα μπορούμε. Οι μύες γύρω από το λαιμό και τη γνάθο τεντώνονται. Στη συνέχεια εκπνέουμε δυνατά και γρήγορα. Το χασμουρητό συνοδεύεται επίσης και με τέντωμα των χεριών πάνω ή πίσω από το κεφάλι. Η αίσθηση που αφήνει στον οργανισμό μας είναι μιας απίστευτης χαλαρότητας, αλλά και ενέργειας.
Παλαιότερα πίστευαν ότι χασμουρίομαστε για να παίρνουμε περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες και να αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα. 
Αυτή η άποψη τελικά καταρρίφθηκε, όταν νεώτερα πειράματα έδειξαν ότι ακόμη και σε συνθήκες με πολύ οξυγόνο, ο άνθρωπος θα χασμουρηθεί.
Νεώτερη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Princeton, έδειξαν πως το χασμουρητό είναι μια αντανακλαστική λειτουργία που που γίνεται για να... “ψυχθεί ο εγκέφαλος μας”. 
Η βαθιά εισπνοή κατά τη διάρκεια του χασμουρητού δημιουργεί δυνάμεις για την καλύτερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και του αίματος στον εγκέφαλο και παράλληλα δίνει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα οξυγόνου. Ο δροσερός αέρας που “παίρνουμε” μαζικά και γρήγορα από το στόμα, δρα ανακουφιστικά για τον εγκέφαλο μας.
Βέβαια υπάρχει και η άποψη ότι το χασμουρητό είναι ένδειξη βαρεμάρας, πλήξης και ανίας. Πάντως ακόμη και σήμερα επί τοις ουσίας το φαινόμενο “χασμουρητό” παραμένει άγνωστο γιατί προκαλείται. Παραμένει μια ανεξήγητη συμπεριφορά του εγκέφαλου μας. 
Οι επιστήμονες έχουν καταλήξει σε κάποια αίτια που συντείνουν στο να χασμουρίομαστε. Αυτά είναι η κούραση, η νύστα, οι αγγειονευρικές αντιδράσεις από το πνευμονογαστρικό νεύρο, και φυσικά η... ανθυποβολή.
Το να βλέπουμε δηλαδή τους άλλους να το κάνουν και να χασμουριόμαστε και εμείς. Υπάρχει μια άποψη που λέει ότι το χασμουρητό είναι τόσο βαθιά χαραγμένο στα αρχέτυπα μας, που έχει παραμείνει από την εμφάνιση του είδους μας στη γη. Ίσως να ήταν ένα είδος επικοινωνίας. Μια πράξη που παραμένει και συμβαίνει όταν οι γύρω μας χασμουριόνται.
Είναι γεγονός ότι όλα τα θηλαστικά χασμουριόνται. Από το λιοντάρι μέχρι τη γάτα και τον σκύλο του σπιτιού μας. 
Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι ο άνθρωπος ξεκινάει να χασμουριέται από... την κοιλιά της μάνας του. Από την 11η εβδομάδα της ζωής του. 
Το μόνο σίγουρο είναι επίσης πως για να χασμουριόμαστε, για να δίνει εντολή ο εγκέφαλος μας, να γίνεται αυτή η διαδικασία, κάτι θα εξυπηρετεί στον οργανισμό μας. Κάτι που ακόμη δεν έχουν ανακαλύψει οι επιστήμονες...
 http://iatropedia.gr

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.