Η εφημερίδα «The New York Times», μάλιστα, είχε λίγους μήνες πριν, φιλοξενήσει άρθρο με τίτλο «Το μέρος όπου οι άνθρωποι
ξεχνάνε να πεθάνουν», το οποίο αναφερόταν βέβαια στην Ικαρία. Στο άρθρο εκείνο, είχαν προταθεί μια σειρά εξηγήσεων πίσω από τη διάρκεια της ζωής των κατοίκων: η απουσία μόλυνσης, διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, η κατανάλωση με μέτρο κρασιού και ελληνικού καφέ. Με τα πιθανά οφέλη του ελληνικού καφέ, και πώς αυτός θα μπορούσε να συμβάλει στη μακροζωία, ασχολήθηκε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι έλληνες επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων. Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και ο καφές έχει φανεί ότι μπορεί να λειτουργήσει προστατεύοντάς το.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών από την Ικαρία, άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία αυτών των κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό βραστό ελληνικό καφέ.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση βραστού ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.
«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», δήλωσε ο Γεράσιμος Σιάσος, επικεφαλής της έρευνας.
Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει μια ακόμα ψηφίδα στο «παζλ» διατροφής – υγείας καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους έλληνες ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.
http://medicalnews.gr