Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ωφέλιμο για τους ηλικιωμένους το κολύμπι στην πισίνα

Καλό στην καρδιά των ηλικιωμένων ανδρών και γυναικών κάνει το κολύμπι στην πισίνα, αφού πέφτει η πίεση του αίματός τους, πράγμα καλό για την υπέρταση και την καρδιά τους γενικότερα.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το κολύμπι είναι ανώτερο ακόμα και από τις ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, όσον αφορά την πτώση της πίεσης.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Χιροφούμι
Τανάκα του πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν 43 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών και βρήκαν ότι όσοι άρχισαν να κολυμπούν έως 45 λεπτά επί τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική πίεση.
Κατά μέσο όρο οι κολυμβητές, πριν ξεκινήσουν το κολύμπι, είχαν πίεση 131 mm Hg, ενώ μετά από τρεις μήνες κολύμπι αυτή είχε πέσει στο 122. Το ίδιο όφελος όμως δεν παρατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όσους εναλλακτικά έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.
Η φυσιολογική πίεση (συστολική-διαστολική) κινείται σε ένα εύρος 120 – 80 mm Hg. Μετρήσεις 140 – 90 ή μεγαλύτερες θεωρούνται υψηλή πίεση ή υπέρταση. Το ήπιο κολύμπι συστήνεται στα άτομα τρίτης ηλικίας, επειδή κάνει καλό στις αρθρώσεις τους και γενικότερα γυμνάζει ολοκληρωμένα το σώμα. Μετά το περπάτημα, το κολύμπι θεωρείται διεθνώς η δεύτερη πιο δημοφιλής άσκηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το κολύμπι είναι εξίσου ασφαλές με το περπάτημα και το ποδήλατο.
Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει σαφώς ότι το κολύμπι ωφελεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των ηλικιωμένων και ρίχνει την υψηλή πίεση. Οι ερευνητές, με την βοήθεια υπερήχων, μέτρησαν πόσο καλά έρρεε το αίμα στα αγγεία των εθελοντών και διαπίστωσε βελτίωση στην ομάδα των κολυμβητών, αλλά όχι σε αυτούς που έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.