Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Διώξτε τα ακάρεα από το σπίτι



Αν, όταν τινάζετε τα σεντόνια σας ή όταν προσγειώνεστε µε δύναµη στο στρώµα, ξεκινά …ρεσιτάλ φτερνίσµατος, η µύτη σας µπουκώνει ή κλαίτε µε µαύρο δάκρυ, ίσως πρέπει να αναζητήσετε την αιτία (και τη λύση) του προβλήµατός σας, στα ακάρεα. 

Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι αιτία της αλλεργίας, σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν είναι η σκόνη του σπιτιού, αλλά οι µικροοργανισµοί που… κατοικούν σε αυτήν.

Τα ακάρεα αποτελούν τον άγνωστο «ένοικο» των σπιτιών µας. Ζουν ανάµεσά µας, ωστόσο αντιλαµβανόµαστε την ύπαρξή τους µόνο αν είµαστε αλλεργικοί σε αυτά. Πρόκειται για µικροσκοπικούς οργανισµούς, αόρατους στο γυµνό µάτι, που χρησιµοποιούν τα σωµατίδια της σκόνης, σαν …µεταφορικό µέσο.

Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης τρέφονται από τα νεκρά κύτταρα του ανθρώπινου δέρµατος, ενώ αυτό που προκαλεί την αλλεργία είναι µία πρωτεΐνη που εκκρίνει από το έντερο των ακάρεων, κατά την πέψη της τροφής τους.

Πού κατοικούν;
Τα δύο κυριότερα είδη ακαρέων της οικιακής σκόνης είναι τα: D(ermatophagoides) pteronyssinus και το D(ermatophagoides) pharinae. Αγαπηµένο τους… στέκι είναι το υπνοδωµάτιο, ενώ σηµαντικοί πληθυσµοί τους κατοικούν και στο καθιστικό, όπου υπάρχουν µαξιλάρια, καναπέδες και πολυθρόνες, κουρτίνες – και το χειμώνα χαλιά και µοκέτες.

Περιέχονται σε µεγάλη ποσότητα στη σκόνη, ειδικά σε κλειστούς χώρους που δεν καθαρίζονται και δεν αερίζονται επαρκώς και σε µεγάλες επιφάνειες, όπως γραφεία, τραπέζια, βιβλιοθήκες, ράφια, κουτιά. Υπάρχουν σε όλα τα σπίτια και τους κλειστούς χώρους γενικά, όπου µπορεί να υπάρχει πληµµελής αερισµός ή/και καθαρισµός, όπως τα µεγάλα γραφεία και οι αποθήκες.

Διώξτε τα από το σπίτι!

1. Mε επισταµένη καθαριότητα του χώρου όπου ζούµε και εργαζόµαστε, δηλαδή µε συχνό σκούπισµα, σφουγγάρισµα και ξεσκόνισµα.

2. Mε το να διατηρούµε το χώρο δουλειάς και κατοικίας όσο το δυνατόν πιο τακτοποιηµένο και να τον αερίζουµε όσο γίνεται περισσότερο.

3. Eπιστρατεύοντας την… ξεσκονίστρα! Θυµάστε τη µητέρα η τη γιαγιά σας που έβγαζε τα σκεπάσµατα και τα στρώµατα στο κάγκελο και τα χτυπούσε µε… βία; Φροντίστε να βγάζετε έξω στρώµατα και παπλώµατα, να τα τινάζετε και να τα αερίζετε όσο πιο συχνά µπορείτε.

4. Kαλύπτοντας τα στρώµατα, τα παπλώµατα και τα µαξιλάρια µε ειδικά, αδιαπέραστα καλύµµατα, που αποµονώνουν τα ακάρεα. Επειδή, ωστόσο, αυτές δεν είναι οι µοναδικές εστίες ακάρεων, τα καλύµµατα δεν φαίνεται να δίνουν οριστική λύση στο πρόβληµα.

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.