Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Τα οφέλη της υγείας από το σιρόπι σφενδάμου – Ας γνωρίσουμε το υπέροχο αυτό σιρόπι!

Το σιρόπι σφενδάμου παράγεται από τα δέντρα σφενδάμου που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Νότιου Καναδά. Το φύλλο τους κοσμεί την σημαία του Καναδά.Τα δέντρα αυτά αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες και μεγαλώνουν πολύ γρήγορα φτάνοντας τα 40 μ. ύψος. Όλα τα δέντρα σφενδάμου δεν παράγουν το σιρόπι. Τα είδη σφενδάμου που έχουν την δυνατότητα να παράγουν σιρόπι είναι τα sugar maple, black maple και red maple.

Η διαδικασία της λήψης του σοροπιού σφενδάμου είναι μια μακραίωνη παράδοση των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής, που το χρησιμοποιούσαν τόσο ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο. Όταν οι έποικοι ήρθαν στη Βόρεια Αμερική ενθουσιάστηκαν από την γεύση του και από την παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής του και άρχισαν να ασχολούνται συστηματικά εφευρίσκοντας νέους τρόπους συγκομιδής και επεξεργασίας.

Καναδάς – Συλλογή σιροπιού σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια πολύ καλή φυσική γλυκαντική ουσία, που παράγεται από συγκεκριμένα είδη του δέντρου σφενδάμου και μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποφύγετε την λευκή ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά που δεν είναι τόσο υγιή ή είναι τελείως ανθυγιεινά. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε dressings σε σαλάτες, σε ψητά λαχανικά, σε μούσλι, είναι πολύ ωραίο με πλιγούρι βρώμης, στο τσάι και με πολλούς άλλους τρόπους.
Αν ακολουθείτε μια συγκεκριμένη διατροφή μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό για να δώσετε γεύση στα φαγητά σας αλλά και να λάβετε κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία σας.

Δάσος στον Καναδά με δέντρα σφενδάμης – Συλλογή σιροπιού

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σιρόπι σφενδάμου για να σας βοηθήσει στην άσκηση. Πριν από την άσκηση, το σιρόπι σφενδάμου σας παρέχει με ενέργεια με τη μορφή απλών υδατανθράκων. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, οι ηλεκτρολύτες στα φυσικά σάκχαρα του αυξάνουν την αντοχή σας. Τέλος, τα υψηλά επίπεδα του μαγνησίου και ψευδαργύρου βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και τροφοδοτούν τον οργανισμό με θρεπτικά συστατικά μετά την άσκηση.
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου περιέχει περίπου:
0,7 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (33 τοις εκατό Συνιστώμενη Ημερήσια Αξία, ή DV)
0,8 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου (6% DV)
13,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (1% DV)
40,8 χιλιοστόγραμμα του καλίου (1% DV)
0,2 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (1% DV)
2,8 χιλιοστόγραμμα μαγνήσιο (1% DV)

Οφέλη για την υγεία από το σιρόπι σφενδάμου:

Προστατεύει την καρδιά
Το σιρόπι σφενδάμου είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο.Η παρουσία του ψευδαργύρου στο σώμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύσει την καρδιά από διάφορες παθήσεις της.
Προστατεύει τον προστάτη του άνδρα
 Ο ψευδάργυρος μειώνει τον κίνδυνο διαταραχών του προστάτη αδένα του άνδρα. Η παρουσία του ψευδαργύρου στο σώμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους προστασίας που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον προστάτη από διάφορες ασθένειες.
Βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα
Οι έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια έχουν επιβεβαιώσει τη σημασία της παρουσίας του ψευδαργύρου και μαγγανίου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Η έλλειψη αυτών των μετάλλων θα μπορούσε εύκολα να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων, η οποία επηρεάζει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος. Μια καλή πηγή ψευδαργύρου και μαγνησίου είναι το σιρόπι σφενδάμου.

Αντιοξειδωτικά
 Το σιρόπι σφενδάμου είναι μια πολύ καλή πηγή μαγγανίου, ένα ιχνοστοιχείο που παρέχει την απαραίτητη ενέργεια και τα αντιοξειδωτικά στον οργανισμό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ μειώνει την φλεγμονή.
Το ιατρικό περιοδικό Pharmaceutical Biology έγραψε ότι το καθαρό σιρόπι σφενδάμου περιέχει έως και 24 διαφορετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, με τη μορφή των φαινολικών ενώσεων, είναι άκρως οφέλειμα για τη μείωση της βλάβης των ελεύθερων ριζών που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή και συμβάλλουν στο σχηματισμό των διαφόρων χρόνιων ασθενειών.
Μερικά από τα κύρια αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο σιρόπι σφενδάμου είναι το βενζοϊκό οξύ, γαλλικό οξύ, κινναμωμικό οξύ, και διάφορες φλαβανόλες, κατεχίνη, επικατεχίνη, και ρουτίνη.
Βοηθά στην προστασία του δέρματος
Πολλοί άνθρωποι ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν το σιρόπι σφενδάμου απευθείας στο δέρμα τους. Όπως συμβαίνει και με το μέλι έτσι το σιρόπι σφενδάμου μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του δέρματος, ερυθρότητα, κηλίδες και ξηρότητα. Σε συνδυασμό με το νωπό γάλα ή το γιαούρτι, νιφάδες βρώμης και ακατέργαστο μέλι, αυτό το φυσικό μίγμα εφαρμόζεται στο δέρμα ως μάσκα και έχει την δυνατότητα να ενυδατώνει το δέρμα, μειώνοντας παράλληλα τα βακτήρια και τα σημάδια ερεθισμού.
Για υγιές πεπτικό σιρόπι σφενδάμου αντί για ζάχαρη
Η καθημερινή κατανάλωση ποσοτήτων ραφιναρισμένης ζάχαρης μπορεί να συμβάλει στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και άλλες διαταραχές του πεπτικού συστήματος. Ένα από τα μεγαλύτερα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βοηθήσετε το έντερο από διάφορες διαταραχές είναι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης.

Απολαύστε τις τηγανίτες σας με σιρόπι σφενδάμου!

Οι περισσότεροι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες προκαλούν επίσης συμπτώματα δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένων και των αερίων, φούσκωμα, κράμπες και δυσκοιλιότητα. Για να διατηρήσετε το πεπτικό σύστημα σε πιο υγιή κατάσταση, απαλλαγμένο από χημικές ουσίες και από διάφορες ζημίες που δημιουργούνται από μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, το σιρόπι σφενδάμου σίγουρα είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική λύση για χρήση σε διάφορα φαγητά, σε γιαούρτι, σε πλιγούρι βρώμης ή smoothies.
Σε αντίθεση με τις γλυκαντικές ουσίες, το καθαρό σιρόπι σφενδάμου δεν υποβάλλεται σε επεξεργασία και είναι απαλλαγμένο από χημικά τροποποιημένα και τεχνητά συστατικά. Το υψηλής ποιότητας σιρόπι σφενδάμου είναι 100% φυσικό (όταν επισημαίνονται ως τέτοια), πράγμα που σημαίνει ότι δεν περιέχει χρωστικές ουσίες, τεχνητά αρώματα, ή πρόσθετα (είναι κατασκευασμένο από χυμούς δένδρων, που έχουν βραστεί και στραγγιστεί).
Λιγότερες θερμίδες και υπέροχη γεύση
 Το σιρόπι σφενδάμου έχει λιγότερες θερμίδες από ό, τι άλλες φυσικές γλυκαντικές ουσίες, όπως το μέλι, σιρόπι αγαύης, και τη ζάχαρη.
Το σιρόπι σφενδάμου προσθέτει και ενισχύει τη γεύση των τροφίμων, ενώ αφύσικα τυποποιημένα χημικά γλυκαντικά όπως η Splenda και το Equal αλλάζουν τη γεύση αυτών που καταναλώνουμε. Τα περισσότερα υποκατάστατα ζάχαρης έχουν χημικά ενισχυμένη «ψεύτικη» γεύση.
Επίσης
Το σιρόπι σφενδάμου περιλαμβάνει πάνω από το 30% της ημερήσιας αξίας ριβοφλαβίνης που απαιτείται για έναν υγιή μεταβολισμό.
Το σιρόπι σφενδάμου περιέχει 18% της συνιστώμενης δόσης του ψευδαργύρου, το οποίο είναι ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Υψηλότερα επίπεδα ψευδαργύρου στους άνδρες είναι γνωστό ότι μειώνουν την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη και του μεγέθους του αδένα του προστάτη.
Με το σιρόπι σφενδάμου μπορείτε να γευθείτε κάτι γλυκό αλλά και ταυτόχρονα να βελτιώσετε την κατάσταση της υγεία σας!
Απολαύστε το σιρόπι σφενδάμου πάντα με μέτρο. Με τα τρόφιμα ποτέ μην υπερβάλλεται.
Και όπως πάντα η επιλογή είναι δικιά σας.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1 Maple sugar from sap to Syrup – Tim Herd
2 Maple Syrup Book, The – Marilyn Linton
3 The Maple Syrup Book Hardcover – March 4, 2006 – Rosemary Hasner
 Γράφει η Φωτεινή Κασσαβέτη
 https://emvolos.gr
 
 
 Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων. Όλα τα βότανα και οι συνταγές που αναγράφονται είναι ενημερωτικά, πριν την όποια χρήση τους ενημερωθείτε από τον γιατρό σας. 
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη!

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.