Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Σπιτικό προζύμι: Πώς να φτιάξετε το δικό σας ψωμί

Η παράδοση λέει πώς το καλύτερο προζύμι το πιάνεις μετά τη γιορτή του Τιμίου Σταυρού με νερό αρωματισμένο από τα σταυρολούλουδα που παίρνουμε από την εκκλησία, τα οποία είναι φτιαγμένα με βασιλικό. 
Δείτε αναλυτικά, λοιπόν, πώς θα το φτιάξετε.
Το ψωμί είναι μια παρασκευή που σε κάνει πραγματικά υπερήφανο όταν τη φέρεις σε πέρας και το ψωμί από προζύμι είναι ίσως το νοστιμότερο του κόσμου. 
Πιστέψτε με αξίζει πραγματικά τον κόπο να δοκιμάσετε να φτιάξετε το δικό σας προζύμι
έστω και μία μόνη φορά και μετά να ζυμώσετε το δικό σας ψωμί. 
Για το προζύμι θα χρειαστείτε αλεύρι και νερό ΜΟΝΟ, αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με τη θερμοκρασία των υλικών και τον χρόνο που χρειάζεται για να γίνει η ζύμωση. Οπλιστείτε λοιπόν με λίγη υπομονή και ακολουθείστε σχολαστικά τις οδηγίες μας. 
Μετά χρησιμοποιήσετε αυτό το προζύμι για να φτιάξετε ένα μεστό ψωμί με τη χαρακτηριστική ξινούτσικη γεύση ή να προσθέσετε στη συνταγή και λίγη μαγιά για ένα πιο ελαφρύ ψωμί.

Τι λέει η παράδοση
Η παρασκευή του προζυμιού σχετίζεται με δυο εκκλησιαστικές γιορτές. 
Στην γιορτή του Τιμίου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου) μοιράζονται τα «Σταυρολούλουδα» τα οποία είναι βασιλικός με λίγα λουλούδια. 
Αυτά φυλάγονται στο σπίτι σε βάζο με νερό το οποίο στραγγίζεται και ανακατεύεται με ανάλογη ποσότητα αλευριού για να γίνει το προζύμι. 
Σε μια δεύτερη εκδοχή παίρνουν ένα κλωνάρι βασιλικό από την γιορτή του Σταυρού και το ακουμπάνε πάνω στο μίγμα όπου μένει μέχρι να γίνει η ζύμωση του προζυμιού. Η άλλη παράδοση έχει σχέση με τα Θεοφάνεια όπου προσθέτουν στο νερό του προζυμιού λίγο αγιασμό από την τελετή του Μεγάλου Αγιασμού.
Για να πιάσετε το δικό σας προζύμι:
• Ανακατεύετε 1 φλιτζάνι αλεύρι με ½ φλιτζάνι νερό σε πλαστικό δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Κλείνετε το δοχείο, το σκεπάζετε με βαριά πετσέτα ή κουβέρτα και αφήνετε το μίγμα σε μέρος μακριά από ρεύματα ή κρύο μέχρι την άλλη μέρα. Επαναλαμβάνετε την διαδικασία άλλες δυο φορές (για δυο μέρες ακόμα) προσθέτοντας κάθε φορά από 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό (σύνολο: 3 φλιτζάνια αλεύρι και 1½ φλιτζάνι νερό. Με αυτό τον τρόπο «ταΐζετε» το προζύμι για να γίνει η σωστή ζύμωση και να φουσκώσει. Διατηρείτε το προζύμι στο ψυγείο για 10 μέρες.
• Για να ζυμώσετε ψωμί με αυτό το προζύμι, πρέπει να το “ξυπνήσετε” πρώτα. Βγάζετε λοιπόν το προηγούμενο βράδυ από το ψυγείο όση ποσότητα χρειάζεται η συνταγή σας και το ανακατεύετε με ½ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ φλιτζανιού νερό. Το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου για 12 ώρες τουλάχιστον. Αυτό το έτοιμο προς χρήση προζύμι λέγεται «ανάπιασμα».
• Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε όλο σχεδόν το προζύμι που έχετε στο ψυγείο για να φτιάξετε ψωμί τότε πρέπει να κρατήσετε λίγο. Θα αφαιρέσετε λοιπόν περίπου 1 φλιτζάνι από το προζύμι και θα το «ταΐσετε» με 1 φλιτζάνι αλεύρι και ½ φλιτζάνι νερό. Θα το σκεπάσετε και θα το αφήσετε όλο το βράδυ σε ζεστό μέρος να φουσκώσει πάλι πριν το φυλάξετε στο ψυγείο.
 https://www.olivemagazine.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.