Και ποια είναι αυτά; Είναι τα τοπικά προϊόντα της γης: κριθάρι (που έκαναν τις περιβόητες κριθαροκουλούρες, όσοι μπορεί να τις θυμούνται).
Τις άνυδρες και μικρόκαρπες ντομάτες που έκαναν τον μπελτέ τους (γι΄ αυτό και τα περισσότερα φαγητά τους ήταν κοκκινιστά). Έκαναν την μανέστρα τους, το ντοματόρυζό τους, τους ντοματοκεφτέδες – ψευτοκεφτέδες κ.α κοκκινιστά φαγητά.
Το ξακουστό και νοστιμότατο φάβα του νησιού.
Το εκλεκτό κρασί της Σαντορίνης.
Το σπιτικό κρέας
από τα οικόσιτα ζώα και τα παράγωγά τους.
Πέρα από τα προαναφερόμενα, ήταν και οι παραδοσιακοί ψαράδες, οι οποίοι συνέβαλαν στην διατροφική αλυσίδα του τόπου.
Έκαναν τις «σμαρίδες» (μαρίδες) ξερές - λιαστές στον ήλιο, ραμμένες από την ουρά και κρεμασμένες πάνω στο καλάμι, οι οποίες είχαν ποτισθεί σε δυνατό ντόπιο ξύδι, αλάτι, πιπέρι και κατά προτίμηση όσοι θέλουν βάζουν και κανέλα.
Πέρα από την άμεση κατανάλωση που έκαναν, αναζητούσαν επιπλέον διάφορους τρόπους για την συντήρησή τους.
Έκαναν δηλαδή ψάρια μαρινάτα ή σαβόρ όπως το αναφέρουν άλλοι.
Έτσι με τον τρόπο αυτό τα διατηρούσαν επί μέρες, και είχαν ένα νοστιμότατο φαγητό, αλλά και ένα σπουδαίο κρασομεζέ στις παρέες τους.
Σε αρκετά πανηγύρια στη Σαντορίνη συνηθίζεται να έχουν στον εορτασμό του Αγίου ψάρια με αλησμαρί!
Αφού τηγανίσουμε τα ψάρια, σε λίγο λάδι στο τηγάνι σοτάρουμε τον κομμένο σε φέτες σκόρδο, με το αλησμαρί (τρυφερά φύλλα δενδρολίβανου) και τα σβήνουμε με το ανάλογο ξύδι.
Τα υλικό αυτό το περιχύνουμε πάνω στα ψάρια και όσο περισσότερο χρονικό διάστημα παραμένει, τόσο πιο νόστιμα γίνονται, αφού αρωματίζονται από το μίγμα αυτό.
Θυμάμαι από τα παιδικά μας χρόνια, τρώγαμε από τα τελευταία ψάρια που ήταν ποτισμένα στο ξύδι και τα νέα που έπαιρναν την θέση τους, τα περιμέναμε για την επόμενη μέρα, που θα είχαν δροσιστεί ανάλογα.
Στη συνέχεια όμως μπορείτε να δείτε ανάλογες εικόνες, μέσα από το αρχείο της ιστοσελίδας μας.
Δείτε το βίντεο!!!
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Πηγή: Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ.
Γιαπράκια Σαντορίνης! Οι παραδοσιακοί ντολμάδες του νησιού!!! Τα Γιαπράκια της Κυρά-Βαρβάρας Μια παλιά παραδοσιακή συνταγή της Σαντορίνης...............
Κλικ εδώ. Λουκάνικα Σαντορίνης! Κόβουμε το κρέας (κατά προτίμηση με το ανάλογο παχύ του, προκειμένου να μην είναι σκληρό το λουκάνικο), στη συνέχεια...........
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ. Κουφέτο Σαντορίνης!!! Πέρα από τα γνωστότερα παραδοσιακά γλυκά της Σαντορίνης...............
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ. Κολοκυθερή Σαντορίνης! Πέρα από τα ιδιαίτερα και πεντανόστιμα παροσικά γλυκά της Σαντορίνης, όπως είναι το μελιτίνι, τα κουλουράκια κλπ, είναι και η κολοκυθερή της Σαντορίνης!...........
Κλικ εδώ.
Κλικ εδώ.
Κάνοντας κλικ στην πιο κάτω θεματολογία μπορείτε να δείτε ανάλογες αναρτήσεις μας
Χορευτικά Σαντορίνης
Πανηγύρια της Σαντορίνης
Παλαίμαχοι Σαντορίνης
Παλιές Αναμνήσεις
Παλιές φωτογραφίες Σαντορίνης
Θαλασσοταραχή - Σοροκάδα Καμαριού
Αγροτικά Σαντορίνης
Αγροτικά Θήρας
Σαντορινιά Παράδοση
Σαντορινιά Προϊόντα
Λουκάνικα Σαντορίνης
Προϊόντα Σαντορίνης
Σαντορινιά Κουζίνα
Γλυκά Σαντορίνης
Γλέντια
Κουζίνα Σαντορίνης
Ήθη και Έθιμα της Σαντορίνης
Παραδοσιακά Επαγγέλματα
Κάναβες
Φτεουριά
Αντώνης Αρβανίτης Παραδοσιακός Βιολιστής
Κατοικίδια Ζώα
Βραχονησίδες
ΣαντορίνηΣαντορινιά Κουζίνα
Σαντορινιά Παράδοση
Ψάρια
Παραδοσιακά Προϊόντα Σαντορίνης
Προϊόντα της Σαντορίνης
Σαντορινιά Προϊόντα