Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Νηστίσιμοι κουραμπιέδες αμυγδάλου

Πολλοί, και ειδικά τα μικρά παιδιά, λαχταρούν τους κουραμπιέδες βουτύρου που εμφανίζονται σε ζαχαροπλαστεία και φούρνους από την αρχή ακόμα της νηστείας των Χριστουγέννων.
Για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και για όσους δεν μπορούν λόγω υγείας να φάνε βούτυρο ή/και ζάχαρη, υπάρχει το αντίδοτο: οι νηστίσιμοι κουραμπιέδες που ακολουθούν.
Υλικά
Για τη ζύμη


  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 2 και 3/4 ποτήρια αλεύρι (από αυτά το μισό να είναι φαρίνα που φουσκώνει μόνη της)
  • 4 κουταλιές φρουκτόζη
  • 4 κουταλιές σούπας ούζο
  • 3 κουταλιές σούπας ανθόνερο
  • 2 βανίλιες
  • 1 ποτήρι αμύγδαλα ψιλοκομμένα (με ή χωρίς τη φλούδα)
  • αμύγδαλα ολόκληρα χωρίς τη φλούδα
Για μετά το ψήσιμο
  • 1 κουταλιά σούπας ούζο + 1 κουταλιά σούπας ανθόνερο
  • 400 γραμμάρια φρουκτόζη
  • 1 βανίλια
  • 1 γεμάτη κουταλιά γλυκού κορν-φλάουρ
Εκτέλεση
Βάζουμε τα δύο είδη αμύγδαλα σε δυο ξεχωριστά ταψάκια στο φούρνο σε θερμοκρασία μέχρι 180 βαθμούς για 3-5 λεπτά ώστε να ψηθούν, και τα βγάζουμε.
Χτυπάμε καλά το ελαιόλαδο με τις 4 κουταλιές φρουκτόζη.
Προσθέτουμε το ούζο και χτυπάμε καλά (εδώ το μίγμα θα ασπρίσει κάπως).
Προσθέτουμε το ανθόνερο και στη συνέχεια τις βανίλιες.
Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν το μείγμα γίνει πηχτό ζυμώνουμε πλέον με το χέρι. Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι κι έχουμε μια μαλακή ζύμη, προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα.
Παίρνουμε ένα-ένα τα ολόκληρα αμύγδαλα και με τη ζύμη πλάθουμε γύρω τους τους κουραμπιέδες μας στο σχήμα που προτιμάμε.
Τους τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, όχι κολλητά τον ένα στον άλλο (θα φουσκώσουν λίγο).
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά.
Όσο ψήνονται ετοιμάζουμε τη φρουκτόζη άχνη: Βάζουμε στο μούλτι τη φρουκτόζη με τη βανίλια και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ώσπου να γίνουν σκόνη. Προσοχή, δεν χτυπάμε συνεχώς αλλά με διακοπές για να προστατεύσουμε το μοτέρ. Αν το δοχείο είναι μικρό χωρίζουμε τα υλικά σε δυο δόσεις και χτυπάμε πρώτα τη μία και μετά την άλλη.
Όταν βγάζουμε τους κουραμπιέδες τους ψεκάζουμε όπως είναι καυτοί με το μείγμα ούζου και ανθόνερου και τους πασπαλίζουμε αμέσως με λίγη από την άχνη φρουκτόζης.
Την επόμενη μέρα (ή τουλάχιστον μετά από 3 ώρες, που θα έχουν κρυώσει καλά) τους τοποθετούμε σε στρώσεις σε άλλο δοχείο πασπαλισμένο με φρουκτόζη άχνη και ρίχνουμε πάνω τους την υπόλοιπη ώστε να σκεπαστούν.

Οι κουραμπιέδες αυτοί είναι και νηστίσιμοι και πολύ πιο υγιεινοί από τους κουραμπιέδες βουτύρου ΚΑΙ από αυτούς που γίνονται με μαργαρίνη. Το μυστικό για να μη γίνεται η γεύση του ελαιολάδου εύκολα αντιληπτή από αυτούς που δεν το συμπαθούν, είναι η μεγάλη ποσότητα αμυγδάλων και βέβαια τα αρώματα του ούζου και του ανθόνερου.
Φυσικά αν προτιμάτε μπορείτε να αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με μαργαρίνη και τη φρουκτόζη με ζάχαρη, αλλά τότε οι κουραμπιέδες δεν θα είναι τόσο υγιεινοί.

Σε περίπτωση διαβητικών που πρέπει να είναι και με τη φρουκτόζη πολύ μετρημένοι, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη φρουκτόζη που βάζουμε μέσα στη ζύμη με 9-10 κουταλιές σουκραλόζης και ένα μέρος της φρουκτόζης στην άχνη με σουκραλόζη. Οι αναλογίες είναι ογκομετρικές: Σε μια κουταλιά ζάχαρης αντιστοιχούν 3/4 κουταλιάς φρουκτόζη και 3 κουταλιές σουκραλόζη.
Έχετε υπόψη ότι οι κουραμπιέδες τρίβονται πιο εύκολα από αυτούς με το βούτυρο και το αυγό, γι’ αυτό όταν τους πιάνετε μην τους παραζουλάτε!
πηγη nisteia.wordpress.com
 https://news-tora.eu

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.