Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Κουνουπίδι: Από ποιες ασθένειες προστατεύει – Ποια η διατροφική του αξία

Το κουνουπίδι ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο, τα σταυρανθή λαχανικά.
Έχει υψηλή διατροφική αξία και η συστηματική κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο.
Τρώγεται με διάφορους τρόπους (βραστό, στον ατμό, τουρσί, ωμό), αλλά ωμό έχει την μεγαλύτερη διατροφική αξία.

100 γρ. κουνουπίδι προσφέρουν:
– Σάκχαρα 2,4 γρ.
– Πρωτεΐνες 2 γρ.
– Υδατάνθρακες 5 γρ.
– Φυτικές ίνες 2,5 γρ.
– Ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) 0,063 mg
– Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) 0,057 mg
– Παντοθενικό οξύ 0,65 mg
– Νιασίνη (βιταμίνη Β3) 0,53 mg
– Βιταμίνη Β6 0,22 mg
– Φολικό οξύ 57 mg
– Βιταμίνη C 46 mg
– Σίδηρο 0,44 mg
– Ασβέστιο 22 mg
– Φώσφορο 44 mg
– Μαγνήσιο 15 mg
– Ψευδάργυρος 0,28 mg
– Κάλιο 300 mg
– Ενέργεια 20 kcal

Το κουνουπίδι είναι ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και δίνει λίγες θερμίδες. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C, βοηθά την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προλαμβάνει τη γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Αντικαρκινικό

Η αντικαρκινική δράση του κουνουπιδιού οφείλεται στην ισοθειοκυανίνη που παράγεται από την ένωσή του με το σάλιο και ενεργοποιεί ηπατικά ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών και αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο.
Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.
Έτσι το κουνουπίδι βοηθά στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πολλών μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων του στήθους, του πνεύμονα, του ήπατος, του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η καρβινόλη, που βοηθά στη ρύθμιση των οιστρογόνων, προλαμβάνοντας τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.
Συμβάλλει επίσης στην αποτοξίνωση του οργανισμού και βοηθά στην αντιμετώπιση ασθενειών, όπως διαταραχές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, υπέρταση, αρθρίτιδα, δυσκοιλιότητα και άσθμα.
Το φυλλικό οξύ βοηθά την κυτταρική ανάπτυξη, ενώ οι φυτικές ίνες του προάγουν την καλή υγεία του εντέρου και προλαμβάνουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το κουνουπίδι έχει πολλά οφέλη για την υγεία και είναι ένα λαχανικό που θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας διατροφής αν θέλουμε να είμαστε υγιείς και να περιορίσουμε τον κίνδυνο για διάφορες παθήσεις της καρδιάς, αλλά και για τον καρκίνο.
 ΠΗΓΗ: www.onmed.gr
 http://www.newsitamea.gr

Η σελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.   
Συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας. 
Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας.
Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.