Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Τα 12 κορυφαία οφέλη που αποκομίζετε από τις φακές

Οι φακές μπορεί να είναι μικρές, αλλά περιέχουν πολλές θρεπτικές ουσίες. Είναι γεμάτες από βασικά μέταλλα και ουσίες όπως κάλιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τη σωματική σας ευεξία. Επίσης, αποτελούν μία από τις πλουσιότερες πηγές διαιτητικών ινών στη γη. Αν δεν έχετε ήδη προσθέσει τις φακές στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα της διατροφής σας, σας παραθέτουμε 12 λόγους για τους οποίους θα πρέπει να αλλάξετε γνώμη.
 Τα 12 οφέλη που παρέχουν οι φακές στην υγεία
1. Διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες
Είναι πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι μόνο ένα φλιτζάνι φακές παρέχουν το 63% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε διαιτητικές ίνες. 
Περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες ίνες οι οποίες είναι σημαντικές για τη γενικότερη υγεία.
2. Μειώνουν τη χοληστερίνη. Οι διαλυτές ίνες συνδέονται με μειωμένα επίπεδα χοληστερίνης και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
3. Ενισχύουν τον μεταβολισμό. Οι φακές περιέχουν άφθονη βιταμίνη Β3 – μια βιταμίνη ζωτικής σημασίας για τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση της σωστής κυκλοφορίας του αίματος και του υγιούς δέρματος.
4. Ενισχύουν την πέψη. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δυσκοιλιότητας και μειώνουν την έκθεση του σώματος στα τοξικά απόβλητα.
5. Αυξάνουν την ενέργεια. Ένα φλιτζάνι φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο αφού βοηθά τους μυς να αποθηκεύσουν και να χρησιμοποιήσουν το οξυγόνο. Όσο περισσότερο οξυγόνο χρησιμοποιούν, τόσο περισσότερη ενέργεια έχετε.
6. Αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών. Οι φακές είναι η προτιμώμενη πηγή πρωτεΐνης για τους χορτοφάγους. Αυτό οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών ανά μερίδα – 18 γραμμάρια ανά φλιτζάνι.
7. Εμποδίζουν την καρδιαγγειακή νόσο. Είναι χαμηλές σε λιπαρά (σημαντικό για μια υγιή καρδιά) κι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο. Το μαγνήσιο βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προλαμβάνει τη συσσώρευση ασβεστίου στα αγγεία και τις αρτηρίες.
8. Εμποδίζουν τις γενετικές ανωμαλίες. Οι φακές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες περιλαμβάνουν φολικό οξύ. Το φολικό οξύ έχει συνδεθεί με την πρόληψη των βλαβών του νευρικού συστήματος στις έγκυες γυναίκες.
9. Βοηθά στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου. Ο σίδηρος, ο οποίος επιτρέπει στους μυς να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν περισσότερο οξυγόνο, βοηθά επίσης το αίμα να μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
10. Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Το σώμα αφομοιώνει σιγά-σιγά τις διαλυτές φυτικές ίνες που βρίσκονται στις φακές. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διατήρηση των κατάλληλων επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Με άλλα λόγια, αν είστε διαβητικός οι φακές πρέπει να αποτελούν ένα από τα βασικότερα είδη της διατροφής σας.
11. Βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Οι φακές είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν λεκτίνες – ένα μοναδικό είδος φυτικής πρωτεΐνης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λεκτίνη βοηθά στον έλεγχο και την αποτροπή της ανάπτυξης του καρκίνου μέσα στο σώμα.
12. Φυσιολογική απώλεια βάρους. Οι φακές περιέχουν πολλά υγιεινά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα τα οποία περιέχουν λίγες θερμίδες. Ένα ολόκληρο φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές έχει μόνο 230 θερμίδες. Και κάτι άλλο: οι φυτικές ίνες και οι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να νιώθετε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.
Διατροφικά στοιχεία – Φακές σούπα


http://www.fumara.gr

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.