Η διαφορά είναι στην κότα
Όσον αφορά την απόχρωση του αβγού, αυτή καθορίζεται ουσιαστικά από τα γονίδια,
από το είδος της κόταςπου τα γεννάει. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αβγά, ενώ αυτές που έχουνκαφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αβγά. Κι αν δεν το ξέρατε, υπάρχουν είδη που κάνουν αβγά με μπλε απόχρωση και άλλα που γεννούν διάστικτα αβγά.
Είναι τα καφέ αβγά πιο ωφέλιμα από τα λευκά;
Η αλήθεια είναι πως το χρώμα του αβγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του κι όσον αφορά τη γεύση και τη διατροφή, δεν υπάρχει κάποια αξιόλογη διαφοράμεταξύ τους. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να τα βρείτε πιο ακριβά, τα καφέ αβγά δεν σας ωφελούν περισσότερο και αντίστροφα. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αβγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, αλλά ακόμη κι αν ισχύει αυτό, η διαφορά είναι απειροελάχιστη.
Πού οφείλεται το κόστος των καφέ αβγών;
Υπάρχει η πεποίθηση ότι αφού τα καφέ αβγά είναι πιο ακριβά, τότε πρέπει να είναι και πιο φυσικά ή υγιεινά. Αυτό, όμως, δεν ισχύει απαραίτητα. Τα καφέ αβγά συνήθως έχουν μεγαλύτερη τιμή γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκέςκαι κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή. Το έξτρα κόστος της τροφής μεταφέρεται στην τιμή τους και στην τσέπη μας.
Kάτι ακόμη που πρέπει να ξέρετε
Αν τρώτε αβγά από σπιτικές κότες, οι πιθανότητες είναι να έχουν καφέ χρώμα και να έχουν ελαφρώς πιο πλούσιο και πιο έντονο κρόκο. Υπάρχει, όμως, εξήγηση γι’ αυτό, αφού οι κότες που βρίσκουμε στην αυλή ενός σπιτιού συνήθως είναι καφετιές, ενώ ρόλο στην ποιότητα του αβγού παίζει και η τροφή τους, η οποία επηρεάζει το χρώμα του κρόκου και τη γεύση του αβγού.
http://www.pentapostagma.gr