Ο καλύτερος τρόπος για να κλαδεύετε είναι να παρατηρείτε μετά από το κλάδεμα, πώς οι ενέργειες σας επηρεάζουν την ανάπτυξη των φυτών σας και έτσι να κατανοήσετε γιατί και πως το κλάδεμα, τα βοηθάει. Είναι απαραίτητο σε φυτά και δένδρα, διότι τα κάνει πιο δυνατά και υγιή, αρκεί να ακολουθήσουμε ορισμένους κανόνες. Κατάλληλη εποχή για κλάδεμα
Τα περισσότερα κλαδέματα γίνονται κυρίως το χειμώνα και αρχές της άνοιξης, που οι λειτουργίες του φυτού ελαχιστοποιούνται. Η ακριβής χρονική στιγμή εξαρτάται πολύ από το κλίμα κάθε περιοχής.
-
Για να διαμορφώσουμε και να διατηρήσουμε το σχήμα των φυτών.
-
Για να ανανεώσουμε το φυτό, όπου αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά, όσα έχουν
κίτρινα φύλλα ή όσα είναι σάπια, γιατί είναι πηγή ασθενειών.
-
Για καλύτερο αερισμό και φωτισμό του φυτού.
-
Κλαδεύουμε για καρποφορία ή ανθοφορία το οποίο στοχεύει στην
επιλεκτική ενεργοποίηση καρποφόρων και ανθοφόρων οφθαλμών του φυτού.
-
Για καλύτερη ανάπτυξη ενός υγιούς, ευθυτενούς και εύρωστου σκελετού του φυτού.
-
Για να αναγεννηθούν φυτά που έχουν υποστεί βαριά τραύματα (πχ μετά
από πυρκαγιά) ή υποφέρουν από φυτοπαθολογικά προβλήματα (π.χ. η λεμονιά
που έχει προσβληθεί από κορυφοξήρα).
-
Σε ειδικές περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η οριστική εξόντωση του φυτού
(πχ η καταστροφή των φοινικοειδών που έχουν υποστεί εκτεταμένη προσβολή
από το ρυγχωτό κάνθαρο).
-
Ποτέ δεν τραβάμε τα κλαδιά με τα χέρια, ούτε και τα κόβουμε με εργαλεία που προκαλούν τραυματισμούς.
-
Τα σημεία κοπής πρέπει να είναι λεία για να μειωθεί η πιθανότητα μολύνσεων.
-
Αφαιρούμε τα κλαδιά που είναι ταλαιπωρημένα, στραβά ή ξερά.
-
Η τομή γίνεται πάνω από το σημείο που βγαίνει ο νέος βλαστός.
-
Οι τομές θα πρέπει να γίνονται με κλίση 45ο αντίθετα από τον τελευταίο οφθαλμό που διατηρούμε στο κλαδί.
-
Τα κλαδιά τα αφαιρούμε από τη βάση τους.
-
Να κλαδεύονται πρώτα τα γερά κλαδιά, ενώ τα άρρωστα να μένουν τελευταία.
-
Αφαιρούμε πάντα τις παραφυάδες.
-
Τέλος, απολυμαίνουμε τακτικά τα εργαλεία κλαδέματος. Βοηθά στην αποφυγή της μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών από φυτό σε φυτό.
-
Κλαδευτήρι που το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά.
-
Κλαδευτική ψαλίδα που χρησιμοποιείται για τις μπορντούρες και τους θάμνους.
-
Πριόνι με το οποίο κόβουμε πιο χοντρά και σκληρά κλαδιά.
-
Κλαδευτικό μαχαίρι (καλά ακονισμένο) για να λειαίνουμε τις μεγάλες τομές.
-
Ειδική πάστα δενδροκομίας ή μίνιο που το χρησιμοποιούμε σε τομές με
διάμετρο μεγαλύτερη από 2 εκ. Εμποδίζει να έρθει το ξύλο σε επαφή με
υγρασία και ασθένειες.
-
Γάντια που είναι απαραίτητα για την προστασία των χεριών. Καλό θα
ήταν να έχετε έναν θρυμματιστή - τεμαχιστή. Είναι ένα μηχάνημα που
κομματιάζει τα υπολείμματα του κλαδέματος και έτσι μπορούμε να τα βάλετε
στον σωρό του κομπόστ για να «χωνευτούν» και να γίνουν χούμος.
-
Μην κλαδεύετε τις ημέρες που έχει έντονη βροχή ή πολύ αέρα.
-
Επίσης, μην κλαδεύετε τις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα ή το καλοκαίρι με καύσωνα.
-
Αν φυσά πολύς αέρας, ποτίστε περισσότερο το φυτό σας τις επόμενες
ημέρες. Οι τομές που δημιουργούνται από το κλάδεμα αυξάνουν την εξάτμιση
του νερού.
-
Το κλάδεμα ανανέωσης ενός γερασμένου φυτού καλό είναι να συνοδεύεται
από λίπανση. Το κλάδεμα θα το βοηθήσει να βγάλει νέους βλαστούς και το
λίπασμα θα τους θρέψει.
-
Αν αφαιρέσετε πολύ φύλλωμα, προστατέψτε το φυτό από τον ήλιο και τη ζέστη. Οι εσωτερικοί βλαστοί κινδυνεύουν από εγκαύματα.
http://www.agrotikabook.gr