Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

Ο τρύγος της Σαντορίνης του 2015, από τον Επικεφαλή Οινολόγο της SantoWines κ. Νικόλαο Βαρβαρήγο!!!!

Γράφει ο  κ. Νίκος Βαρβαρήγος Επικεφαλής Οινολόγος SantoWines
Ο φετινός τρύγος στη Σαντορίνη ξεκίνησε μια εβδομάδα αργότερα σε σύγκριση με τημέση ημερομηνία έναρξης των τελευταίων δέκα χρόνων.
Η ωρίμαση κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα και οδήγησε στο παρακάτω χρονολόγιο:

ΕΝΑΡΞΗ ΤΡΥΓΟΥ
ΠΟΙΚΙΛΙΑ (ΕΙΔΟΣ)
7 Αυγούστου
Αθήρι (λευκή)
10 Αυγούστου
Ασύρτικο (λευκή που χρησιμοποιείται για τον αφρώδη οίνο από την περιοχή του Πύργου)
11 Αυγούστου
Ασύρτικο (λευκή)
13 Αυγούστου
Μαυροτράγανο (ερυθρή)
13 Αυγούστου
Βουδόματο (ερυθρή)
23 Αυγούστου
Μαντηλαριά (ερυθρή)
24 Αυγούστου
Αηδάνι (λευκή)

                        
Όλες οι ποικιλίες από το σύνολο των αμπελώνων τρυγήθηκαν με το χέρι και παραδόθηκαν στο οινοποιείο μας έως τις 31 Αυγούστου.

Κλιματολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της χρονιάς:
 • Χειμώνας: Ήπιος με αρκετές βροχοπτώσεις (341mm), φαινόμενο που δεν συναντάται συχνά στη Σαντορίνη. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στα τέλη Μαΐου.
 • Άνοιξη: Ζεστή με αρκετές ασθενείς βροχές στο σύνολό της.
  • Στις αρχές Απριλίου και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Εβδομάδα, ισχυροί και ιδιαίτερα ψυχροί βόρειοι άνεμοι έπνευσαν στην περιοχή προκαλώντας ζημιές στα αμπέλια που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο έκπτυξης  των καρποφόρων οφθαλμών. Ανάλογα με την εποχή που κλαδεύτηκαν τα αμπέλια, οι βλαστοί μήκους 10-30 εκ. ήταν πριν την ανθοφορία με εμφανείς μικρούς καρπούς σταφυλιών. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν επιπλέον αμμοβολή με σκόνη και ελαφρόπετρα, η οποία επέτεινε τις ζημιές.
  • Ο Μάιος –σχεδόν καθ΄όλη τη διάρκειά του- χαρακτηρίστηκε από υψηλό ποσοστό υγρασίας, γεγονός που δημιούργησε ιδανικές συνθήκες για ανάπτυξη περονόσπορου. Οι Σαντορινιοί αμπελουργοί, φροντίζοντας τους αμπελώνες τους με την εμπειρία που διαθέτουν και τις οδηγίες των γεωπόνων της Ένωσης Σ. Θ. Π., κατάφεραν να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πρόβλημα.
 • Καλοκαίρι: Τυπικό νησιωτικό, χωρίς πολύ υψηλές θερμοκρασίες, με δροσερά μελτέμια τον Ιούλιο και με αρκετή υγρασία που απλά καθυστέρησε την ωρίμαση. Απουσία καύσωνα.
  Γενικά, η ανάπτυξη των αμπελιών έλαβε χώρα σεσυνθήκες που δεν στρέσαραν τα φυτά, διαφυλάσσοντας μια ομαλή διαδικασία φωτοσύνθεσης,χωρίς ασθένειες (εκτός από τα πολύ περιορισμένα περιστατικά περονόσπορου) και καταλήγοντας σε ήπια και ποιοτική ωρίμαση των σταφυλιών. Τα σάκχαρα παρέμειναν σε καλά επίπεδα ανά ποικιλία, γεγονός που αναμένεται να συμβάλλει στην παραγωγή οίνων χωρίς εξάρσεις στον αλκοολικό τίτλο.


  Η παραγωγή του 2015:
Η συνολική παραγωγή εμφανίστηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη κατά 35% σε σχέση με τη μέσηπαραγωγή του νησιού (5% μείωση από το 2014), και ανήλθε στους 2.600 τόνους περίπου. Αυτό οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας (περιγράφονται αναλυτικά στην ενότητα «Κλιματολογικές συνθήκες»).
 
Η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων SantoWines παρέλαβε περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής του νησιού. Εξακολουθεί να είναι το πρώτο οινοποιείο σε όγκο παραγωγής, σε σύνολο 14 πλέον οινοποιείων που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη.

 
Οινοποίηση και εκτιμήσεις:
Παρά τη μείωση της παραγωγής, η φετινή χρονιά έχει προϋποθέσεις για την παραγωγή κρασιών υψηλών ποιοτικών επιδόσεων. Ενώ σχεδόν όλες οι δεξαμενές έχουν αποζυμώσει, τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Οι φετινές «Σαντορίνες» αναμένεται να είναι αρωματικά έντονες και ευχάριστες.
 • Αρωματικό  μπουκέτο από λευκά άνθη, εσπεριδοειδή όπως λεμόνι, γκρέιπφρουτ και λευκόσαρκα φρούτα όπως πεπόνι, ροδάκινο και αχλάδι.
 • Στόμα νευρώδες με έντονη οξύτητα σε συνδυασμό με τη χαρακτηριστική ορυκτότητα της Σαντορίνης.
 • Σώμα πλούσιο και γεμάτο με ιδιαίτερη ένταση.
 • Η μειωμένη στρεμματική απόδοση φαίνεται ότι βοήθησε στην ενίσχυση του χαρακτηριστικού ορυκτού χαρακτήρα της Σαντορίνης.

Οι οξύτητες των φετινών οίνων ανάλογα με το βαθμό ωριμότητας κυμαίνονται από 6,2 έως 7 gr/lt (εκφρασμένη σε τρυγικό οξύ) και το pH τους από 3,0 έως 3,2 πράγμα που σημαίνει ότι τα φετινά κρασιά θα έχουν αντοχή στο χρόνο.
Νίκος Βαρβαρήγος Επικεφαλής Οινολόγος SantoWines

Κλικ στις ιστοσελίδες μας: Αρμενιστής, Εμείς και η Κοινωνία μας, Γιάννης Αργυρός Σαντορίνη

Τα λάθη....

Τα λάθη είναι πολλά όπου η αγάπη είναι λίγη. Εκεί που η αγάπη περισσεύει τα λάθη εξαφανίζονται!

Ανακοίνωση των διαχειριστών της ιστοσελίδας μας

Οι απόψεις που δημοσιεύονται δεν απηχούν κατ' ανάγκη και τις απόψεις των διαχειριστών.
Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα site και blog που μνημονεύονται ή από google search ή από άλλες πηγές και ανήκουν αποκλειστικά στους δημιουργούς τους.
Τα αποσπάσματα video που δημοσιεύονται προέρχονται από άλλα site τα οποία και αναφέρονται (σαν Πηγή) ή περιέχουν το λογότυπο τους.
Εάν παρόλα αυτά κάποιος/α θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση του Blog, καλείται να επικοινωνήσει στο atladidas@gmail.com προς αποκατάσταση του θέματος.

Δεν φέρουμε καμία απολύτως ευθύνη για την εγκυρότητα του θέματος. Τα θέματα ειναι συλλογή ειδήσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ψυχαγωγία του επισκέπτη.

Επίσης οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. Δεν είμαστε οι ειδικοί ώστε να κάνουμε την πιστοποίηση της ορθότητας των σχετικών άρθρων.